Anklaget for voldtægt af 13-årig: Lærer forklarer overgreb med PTSD

Tiltalt lærer erkender seksuelt forhold med mindreårig elev og forklarer det med PTSD. Han nægter voldtægt og trusler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Første retsdag er slut i en voldsom sag om voldtægt, blufærdighedskrænkelse og trusler.

Den tiltalte, en 32-årig mandlig folkeskolelærer, fortalte mandag i Retten i Næstved, at han har haft et seksuelt forhold til en dengang 13-årig elev.

Han er tiltalt for flere tilfælde af voldtægt og blufærdighedskrænkelse samt at have truet den mindreårige elev til ikke at fortælle om overgrebene. Ifølge anklageskriftet har han truet med, at han var en del af en hemmelig gruppe af tidligere soldater, som vil slå hende og hendes familie ihjel, hvis hun fortalte nogen om det.

Nægtede fuldbyrdet voldtægt og vold

I retssalen fortalte den tiltalte, der var ansat som idrætslærer i en skole i Sorø Kommune, da overgrebene skal have fundet sted, at han havde et seksuelt forhold til den mindreårige elev, men nægtede sig skyldig i voldtægt, vold og trusler.

Han forklarede, at forholdet var frivilligt, og at den dengang 13-årige elev selv efterspurgte de seksuelle handlinger.

quote Jeg havde det virkelig skamfuldt over det og besluttede, at jeg ville stoppe kontakten.

32-årig lærer i retten

Læreren underviste pigen i idræt, og deres kontakt begyndte, da hun søgte hjælp til nogle sportsskader, fortalte han i retten.

- Mens vi talte om hendes skader, fortalte hun mig også om andre udfordringer. Hun ønskede ikke at leve. Hun var ved at udvikle en spiseforstyrrelse, forklarede den 32-årige lærer i retten.

Fik PTSD-tilbagefald

Den 32-årige lærer forklarede i retten, at han har sygdommen PTSD.

- Da jeg samtidig havde rigtig meget undervisning, blev jeg mere og mere presset og fik et stort tilbagefald i PTSD i den forbindelse. Det gjorde, at jeg simpelthen var for dårlig til at sige fra, lød lærerens forklaring.

Senere fortalte eleven ifølge læreren, at hendes forældre skulle skilles. Herefter forklarer læreren, at han tilbød pigen en seksuel ydelse, hvilket hun ifølge læreren takkede ja til.

- Jeg følte ikke, at det var særligt rart. Jeg havde det virkelig skamfuldt over det og besluttede, at jeg ville stoppe kontakten. Men jeg sad i saksen og havde selv malet mig op i en krog, lød forklaringen.

I løbet af den første retsdag vender den tiltalte lærer adskillige gange tilbage til forklaringen om, at han på grund af sin PTSD ikke havde "dømmekraft" eller "mandsmod" nok til at sige fra, når eleven ifølge lærerens forklaring pressede på.

Overgreb
Læs også
Anklaget for voldtægt - lærer erkender seksuelt forhold til elev
Overgreb
Læs også
Anklaget for voldtægt - lærer erkender seksuelt forhold til elev

Anklage: Gav 13-årig håndjern på

Manden er blandt andet tiltalt for et tilfælde af voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje og to tilfælde af regulær voldtægt. I alle tilfælde har den mindreårige elev beskrevet, at manden har holdt hende fast eller været voldelig for at kunne fuldføre gerningerne.

I retten benægtede den tiltale imidlertid, at han skulle have holdt eleven fast eller på anden måde været voldelig. Han forklarede også, at han ikke på noget tidspunkt har haft regulært samleje med den mindreårige.

Han nægter sig skyldig i at have taget kvælertag på eleven i forbindelse med en episode i en skov i nærheden af den skole, han var ansat på. Ifølge anklageren, skulle den tiltalte her have låst den mindreårige piges hænder med håndjern i forbindelse med et overgreb. Læreren fortalte samtidig, at det var eleven, der havde bedt ham tage håndjernene på, og at det var nogle, han havde brugt i forbindelse med undervisning i selvforsvar.

Den tiltalte nægtede ikke at have givet den mindreårige håndjern på eller, at der skulle have været foregået noget seksuelt i skoven. Men han fortalte, at pigen godt vidste, at håndjernene kunne åbnes med en sikkerhedsudløser.

Ekspert: - Den voksne forsøger at få barnet til at føle medansvar

Efter den tiltalte havde afgivet forklaring i Retten i Næstved, afhørte anklageren psykolog Helene Almind Jansen fra Syddansk Universitet. Hun er tilknyttet Sexologisk Klinik på Rigshospitalet og har specialiseret viden om seksuelle overgreb mod mindreårige.

Hun forklarede, hvordan der inden seksuelle overgreb ofte finder såkaldt grooming sted. Grooming er et begreb, der dækker over tillidsskabende aktiviteter, der går forud for seksuelle overgreb.

retten_næstved.jpg
Læs også
Folkeskolelærer tiltalt for voldtægt af elev
retten_næstved.jpg
Læs også
Folkeskolelærer tiltalt for voldtægt af elev

Helene Almind Jansen forklarede, at den voksne afprøver, om der kunne være grundlag for en seksuel kontakt og indleder samtaler med barnet om for eksempel kærester eller andet, der kan lede til en mere intim kontakt. Hun fortalte også, at den voksne ofte forsøger at få barnet til at føle sig medansvarligt for overgrebene.

Tiltalt for blufærdighedskrænkelse af flere elever

Læreren er også tiltalt for at have blufærdighedskrænket en anden elev samt at forsøge at komme i besiddelse af børnepornografi ved at filme nogle af sine overgreb.

Efter sagen er blevet omtalt i medierne, har politiet fået to ekstra anmeldelser om blufærdighedskrænkelse, hvor læreren angiveligt har befølt elever. Disse indgår også i sagen.

Sagen er berammet til seks retsdage, og det forventes, at der falder dom den 2. december 2019. 


Nyhedsoverblik