Lægemiddelstyrelsen om ”Moffe"-sag: Det kan være sundhedsskadeligt at lave sin egen medicin

Når privatpersoner som Claus "Moffe" Nielsen fremstiller og videresælger medicin, kan det være sundhedsskadeligt, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag er der faldet dom i sagen mod Claus ”Moffe” Nielsen.

Sammen med fire andre er han blevet dømt for overtrædelse af loven om euforiserende stoffer ved at have indkøbt, forarbejdet og solgt euforiserende stoffer i form af cannabisolie.

Claus "Moffe" Nielsen er blevet kendt skyldig i samtlige forhold, han var tiltalt for, og det har udløst en straf på et års betinget fængsel og seks måneder ubetinget fængselsstraf.

Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus "Moffe" Nielsen bliver kendt skyldig i ulovligt salg af cannabis
Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus "Moffe" Nielsen bliver kendt skyldig i ulovligt salg af cannabis

Lægemiddelstyrelsen fraråder brugen

Hele sagen om fremstillingen og videresalget af cannabisolie har været med til at blusse diskussionen op om en lovliggørelse af cannabisolie.

Også Lægemiddelstyrelsen, der blandt andet står for godkendelse af medicin, tager del i debatten og fraråder privatpersoner at fremstille, indtage og videresælge medicin, der ikke er blevet kontrolleret.

- Vi finder det ganske foruroligende, fordi man går uden om det veletablerede system, hvor man sikrer sig, at patienter får en behandling med sikker, godkendt og kontrolleret medicin, der har den virkning, som man har forsket sig frem til, siger Karen Juul Jensen, der er juridisk specialkonsulent hos Lægemiddelstyrelsen, til TV ØST.

Mener ikke, han har gjort noget forkert

Undervejs i retssagen har Claus ”Moffe” Nielsen hele tiden erkendt, at han har handlet mod loven og produceret cannabisolie. 

Han fastholder dog samtidig, at han ikke har gjort noget forkert. Han fortæller, at han har fremstillet og solgt cannabisolie for at hjælpe alvorligt syge, for eksempel kræftramte, fordi nogle mener, at olien kan virke lindrende.

Cannabis til medicinsk brug burde altså være lovligt, mener han.

Claus Moffe Nielsen
Læs også
”Moffe” anklaget for at sælge cannabisolie for over 2,7 millioner kroner
Claus Moffe Nielsen
Læs også
”Moffe” anklaget for at sælge cannabisolie for over 2,7 millioner kroner

- Man aner ikke, hvad det indeholder

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der dog tale om ulovlig medicin, som er blevet solgt uden godkendelse. Det kan give problemer, fordi det kan være til stor fare at indtage.

- Ulovlig medicin er fremstillet uden de fornødne tilladelser og den normale kontrol, der kræves for godkendt medicin. Det vil sige, at vi ikke aner, hvad det indeholder, hvordan det virker, eller hvordan det er produceret. Er det under uhygiejniske forhold, er der de mængder indholdsstoffer i, som der oplyses, eller er det noget helt andet, siger Karen Juul Jensen.

Man kan heller ikke stole på, at indholdet i produktet er det samme, som der oplyses på pakningen.

- Ulovlig medicin kan have nogle helt andre styrker end der oplyses, idet der kan være mere eller mindre aktivt lægemiddelstof i, men det kan simpelthen også have et helt andet indhold. Der kan være alt fra et helt virkningsløst stof til ler, gift, maling, pesticider og kemikalier. Det er alt muligt forskelligt, der kan være i, og det er derfor, man skal holde sig fra det, lyder meldingen.

quote Det er alt muligt forskelligt, der kan være i, og det er derfor, man skal holde sig fra det

 Karen Juul Jensen, juridisk specialkonsulent hos Lægemiddelstyrelsen

I tæt dialog med lægen

De fem personer i sagen dømt for at have anvendt 87 kilo marihuana til at fremstille 6,75 liter råolie og 51.659 chokoladeknapper med THC, som de har solgt videre til et større antal personer gennem Claus ”Moffe” Nielsens hjemmeside.

Og netop stoffet THC er et euforiserende stof, som ikke er lovligt at købe eller at sælge i almindelige danske butikker og webbutikker.

En af årsagerne er, at stoffet kan påvirke den øvrige medicin, brugeren tager – og det kan blive til en sundhedsskadelig cocktail. Derfor opfordrer Lægemiddelstyrelsen til at være i tæt dialog med sin læge, når man overvejer at begynde en behandling med lovlig cannabisholdig medicin og lade lægen følge forløbet undervejs.

Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus ”Moffe” Nielsen er sigtet for at sælge cannabisolie: Jeg stopper nu
Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus ”Moffe” Nielsen er sigtet for at sælge cannabisolie: Jeg stopper nu

Forsøgsordning med cannabis som medicin

Selv om sagen mod Claus ”Moffe” Nielsen har været med til at blusse debatten op om lovligheden af cannabisolie, vurderer Lægemiddelstyrelsen, at der ikke er noget i den politiske debat, der lige nu peger i retning af, at privates salg af cannibisolie bliver lovliggjort.

Derimod er der den 8. november blevet indgået en politisk aftale om at lave en forsøgsordning med medicinsk cannabis, der skal åbne en mulighed for, at læger kan udskrive andre typer af cannabisprodukter til medicinsk brug.

Det er en forsøgsordning, der skal gælde fra 2018 og forløbe i fire år.


Nyhedsoverblik