Lægeforening: Delestillinger kan afhjælpe lægemangel

Nykøbing F. Sygehus mangler speciallæger. Løsningen er at oprette delestillinger, foreslår Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nykøbing F. Sygehus er stærkt udfordrede af problemer med rekruttering til den kirurgiske afdeling. Det har blandt andet ikke været muligt at ansætte en ledende overlæge de seneste fire år, og der er for få faste speciallæger.

Og lægemangel er den altovervejende grund til, at sygehuset på Nykøbing Falster har måttet lukke ned for foretagelsen af akutoperationer midlertidigt.

Derfor anbefalede en ekspertgruppe fra Odense Universitets Hospital sygehuset i Nykøbing Falster at koncentrere sig om akutfunktionen i dagstiden og udvide til døgnbemanding, når rekrutteringsproblemet er løst.

Delestillinger er løsningen

Hos Lægeforeningen foreslår formand Andreas Rudkjøbing, at man opretter delestillinger, hvor lægerne er tilknyttet ét sygehus, men bliver lånt ud til andre sygehuse, hvor der er speciallægemangel.

- Delestillinger skal sættes i system, og der skal satses på det. Det skal være under rimelige forhold, og det fungerer i flere regioner - og vi har en overenskomst, der gør det muligt, siger Andreas Rudkjøbing til TV ØST.

Formanden påpeger desuden, at det er vigtigt at undersøge nøje, hvor stort omfanget af manglende speciallæger er generelt set.

- Første skridt er at få analysen i orden. Hvor mange læger mangler vi, og hvilke slags læger drejer det sig om. Derefter kan man se, om man skal uddanne flere på grund af den generelle mangel, siger formanden.

quote Delestillinger skal sættes i system, og der skal satses på det

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Stabile og stærke faglige miljøer tiltrækker

Når læger søger arbejde vægtes sunde, gode, stabile og stærke faglige miljøer, mener formanden. Han har selv et forslag til, hvordan delestillingerne kan gøres mere attraktive.

- Delestillingerne kan gøres mere attraktive ved for eksempel at tilbyde muligheder for forskning, siger Andreas Rudkjøbing.

Nykøbing F. Sygehus har fået tildelt henholdsvis 11 millioner kroner i 2016 og 26 millioner i 2017. Derefter vil de årligt modtage et beløb på 15 millioner kroner, oplyser Region Sjælland.


Nyhedsoverblik