LA vil have brugerbetaling i sundhedsvæsnet – lokal venstremand er ikke afvisende

En krig med ord, en venstremand, der skiller sig ud og endnu et udspil. Få dagens politiske overblik her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Ved du hvad – jeg kommer ikke til at medvirke. Jeg løber igen. Hej hej.

Sådan lød det fra ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S), som stiller op i Sjællands Storkreds, da Berlingske ville spørge ham om, hvordan han har det med som ordfører at skulle tjekke med Socialdemokratiets partikontor på Christiansborg, inden han udtaler sig til pressen.

Og således er vi i gang med dagens politiske morgenpost.

Her skal vi genopfriske politikernes lokale valgflæsk, som åbenbart er gået i glemmebogen, vi skal snakke om de 700.000 ton mad, vi smider ud hvert år, og så skal vi forbi en debat, som altid bliver pandet ned.

Men først begynder vi med en solid pressemundkurv, som S-toppen har udleveret til sine medlemmer. I går kunne Politiken referere en mail fra gruppeformand Henrik Sass Larsen, der stiller op i Sjællands Storkreds, som lød:

- Dvs. man ikke udtaler sig – heller ikke på eget ordførerområde – medmindre det er aftalt med Christiansborg inden, står der i mailen fra Henrik Sass Larsen.

politisk-morgenpost-28-05.jpg
Læs også
S-toppen er ude med mundkurven: - Man udtaler sig ikke, med mindre det er aftalt med Christiansborg
politisk-morgenpost-28-05.jpg
Læs også
S-toppen er ude med mundkurven: - Man udtaler sig ikke, med mindre det er aftalt med Christiansborg

Men boligordfører Kaare Dybvad, som ligeledes stiller op i Sjællands Storkreds, tager en smule lettere på beskeden end ligestillingsordføreren.

quote At han dengang blev snøret og sidenhen svinet til af sin egen formand er da ærgerligt for ham, men skuffende er det, at Venstre-ledelsens lave format skal smitte af på os andre

Henrik Sass Larsen (S), gruppeformand

- Om jeg må sige, at vi støtter den aftale, vi har indgået med regeringen? Det ved jeg ikke. Det går jeg da ud fra. Jeg tager chancen og siger, at det må jeg gerne sige.

Sass og Jensen i ordkrig

Uden at spørge partikontoret først bliver vi lige en stund hos Henrik Sass Larsen.

For finansminister Kristian Jensen (V) kalder det dybt frustrerende, at Henrik Sass Larsen ikke vil stille op til debat, skriver Politiken. Finansministeren kæder den uofficielle finansministerkandidats fravær i valgkampens debatter sammen med, at han beder sine gruppefæller om at orientere partikontoret, når der kommer spørgsmål fra pressen.

- Hvis Henrik Sass Larsen skal sidde og kontrollere, hver gang en ordfører skal udtale sig på sit eget område, så er det klart, at så får han aldrig lov til at komme ud af den kælder, han måtte sidde i, og komme ud og fortælle, hvad der er socialdemokratisk politik. Men rent demokratisk er det dybt frustrerende, at han ikke er tilgængelig for offentlig debat, lyder det fra Kristian Jensen til Politiken.

Rasmus Paludan
Læs også
Første meningsmåling fra regionen - Stram Kurs har kurs mod Folketinget
Rasmus Paludan
Læs også
Første meningsmåling fra regionen - Stram Kurs har kurs mod Folketinget

Henrik Sass Larsen svarer igen med at henvise til Kristian Jensens forhandlinger om formandsposten i Venstre, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for fem år siden var ved at miste sin formandspost. Her fandt forhandlingernes klimaks sted i en kælder, hvor Venstre holdt hovedbestyrelsesmøde.

- Nu er det vist Kristian Jensen, som har mest erfaring med at drøfte politik i en kælder. At han dengang blev snøret og sidenhen svinet til af sin egen formand er da ærgerligt for ham, men skuffende er det, at Venstre-ledelsens lave format skal smitte af på os andre, skriver Henrik Sass Larsen i en mail til Politiken.

Da kandidattesten fik øje på én venstremand

Fra ordkrig til en til debat, hvor ordene til gengæld hurtigt bliver få: Brugerbetaling i sundhedsvæsnet.

quote Det handler ikke om skat på syge mennesker, men om at for mange spilder lægernes tid. Det er bare utrolig svært at forklare folk

Joachim B. Olsen (LA), MF

For ifølge Berlingske er det en debat, der hurtigt bliver pandet ned, hver gang en politiker forsøger at få den på banen. Men nu forsøger en tidligere kuglestøder at kaste emnet på dagsordenen.

- Pengene skal blive i sundhedsvæsnet, og vi skal se på ordninger, så brugerbetaling ikke gælder kronikere og lavindkomstgrupper. Det handler ikke om skat på syge mennesker, men om at for mange spilder lægernes tid. Det er bare utrolig svært at forklare folk, siger Joachim B. Olsen (LA) til Berlingske.

- Men det borgerlige Danmark er kollapset, og ingen tør tage de svære diskussioner, selvom det her fungerer fint i Sverige.

Marcus Knuth
Læs også
Gruppeformand satte V-politiker på plads – nu er han igen kritisk overfor et udrejsecenter
Marcus Knuth
Læs også
Gruppeformand satte V-politiker på plads – nu er han igen kritisk overfor et udrejsecenter

I Berlingskes kandidattest har 759 folketingskandidater svaret på, om de er enige i, at et besøg hos den praktiserende læge bør koste 100 kroner. Det er 33 kandidater enige i og 99 er overvejende enige. Men udover Liberal Alliances medlemmer er det svært at få øje på nogen, som vil se på brugerbetaling.

Lige på nær Venstremanden Marcus Knuth, som har rakt hånden op.

- Jeg mener, at vi skal se nærmere på det her. Det fungerer i Norge og Sverige, så det er jo ikke Filippinerne, vi sammenligner med. Hvorfor virker det i vores nabolande? Det bør vi i det mindste undersøge, lyder det fra Marcus Knuth.

De glemte lokale valgløfter

Vi forlader sundhedsvæsnet og sætter flæsk på menuen i stedet.

For midt i orkanens øje her i valgkampen bliver der slynget omkring sig med valgløfter. Også lokalt, hvor Marcus Knuth (V) og folketingskandidaten Kasper Roug (S) vil have billigere færgebilletter til øerne Fejø, Askø, Lilleø og Femø nord for Lolland.

Læs også
Lokale politikere på charmeoffensiv: Småøerne skal styrkes
Læs også
Lokale politikere på charmeoffensiv: Småøerne skal styrkes

Men det er svært at få gjort løfter om billigere færgebilletter til virkelighed, når hverdagens trummerum begynder. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Selvom det danske valgsystem er indrettet sådan, at politikerne vælges lokalt, arbejder de enkelte folketingsgrupper sådan, at det er de forskellige ordførere, som varetager alt fra transport-, miljø- og boligområdet, lyder det fra Flemming Juul Christiansen, der er lektor med speciale i dansk politik ved Roskilde Universitet, til avisen.

- Som menigt folketingsmedlem kan man ikke vide sig sikker og slet ikke regne med at få sin lokale mærkesag igennem. Det er i høj grad partiledelsen, som udstikker linjen, og der tager man ikke stort hensyn til de mindre lokale sager.

Marcus Knuth (V) og Kasper Roug (S) fra da de var på charmetur.
Marcus Knuth (V) og Kasper Roug (S) fra da de var på charmetur. Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Og selvom Marcus Knuth tidligere har sagt til TV2 ØST, at han vil sikre flere penge og billigere færgebilletter til småøerne, så siger han til Kristeligt Dagblad, at det ikke er et valgløfte som sådan.

- Jeg er meget påpasselig med ikke at love, at jeg kan få tingene igennem. Men jeg lover, at jeg vil kæmpe benhårdt for det, siger Marcus Knuth til avisen.

Og endnu et udspil

Fra valgflæsk til flæsk, der ryger i skraldespanden.

quote Det store madspild vidner om, at der produceres langt flere fødevarer end nødvendigt

Mette Frederiksen (S), partiformand

For Socialdemokratiet vil i et nyt udspil forpligte butikker til mindre madspild. 700.000 ton mad bliver smidt ud hvert år. Og det vil partiet nu lave om på. 

- Det giver slet ingen mening, at der bliver smidt så meget mad ud. Jordens ressourcer er begrænsede, og vores natur, klima og miljø er under et stadigt større pres. Derfor skal vi gøre endnu mere for at mindske madspild, siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.  

Måske har de set Rasmus Erichsen fra Korsør, som for tre år siden fik idéen til at stoppe madspild lokalt. Foreningen Stop Spild Lokalt har i dag 109 lokale grupper landet over. Hver dag bliver der uddelt omkring ni ton overskudsmad, som bevægelsen får fra danske supermarkeder.

For tre år siden fik Rasmus Erichsen fra Korsør en god idé til at bekæmpe madspild. 
For tre år siden fik Rasmus Erichsen fra Korsør en god idé til at bekæmpe madspild.  Foto: Lars Andersen - TV ØST

Men måden, Socialdemokratiet vil minimere madspild, er ved at opstille nogle reduktionsmål. Hvis målene ikke indfries, er partiet parat til helt at forbyde madspild i supermarkeder.

- Det store madspild vidner om, at der produceres langt flere fødevarer end nødvendigt. Det belaster vores klima, miljø og natur unødigt. Vi har en forpligtelse til at give en bæredygtig klode videre til dem, der lige nu slår øjnene op og ser verden for første gang. Det er os, der har ansvaret for deres fremtid. Ord gør det ikke alene – det kræver lederskab og vilje. Ved at mindske vores madspild kan vi altså reducere klimapåvirkningen væsentligt, siger Mette Frederiksen.

Det sker i dag:

Valgmøde på havnen

Klokken 14.00 er der politisk valgmøde på Sejerø Havn. Arrangørerne bag er Sejerø Beboerforening, som får besøg af fire folketingsmedlemmer - alle valgt på Vestsjælland. I panelet deltager Jacob Jensen fra Venstre, Eva Flyvholm fra Enhedslisten, Karin Nødgaard fra Dansk Folkeparti og Rasmus Horn Langhoff fra Socialdemokratiet.

DF’ere på tur

Klokken 16.30 er Jeppe Jakobsen til debatmøde på Vesterlyng Camping i Føllenslev.

Klokken 16.00-17.00 er Thomas Palmskov til valgarrangement på Næstved Bibliotek.

Det bliver en Heunicken

Bryggeriet og spillestedet Kongebryg i Næstved lægger lokaler til en aften med politik og valg og ølsmagning. Den socialdemokratiske folketingskandidat Magnus Heunicke fra Næstved-kredsen introducerer en særlig valg-øl, der har fået navnet ”Heunicken”. Det begynder klokken 17.30. Adressen er Kongebryg, Kassernevej 21 i Næstved.


Nyhedsoverblik