Sygeplejerske tiltalt - kvinde blev kvalt i sondemad og døde på Nykøbing Falster Sygehus

For halvandet år siden blev en kvinde kvalt i sondemad på Nykøbing Falster Sygehus. Nu er en tidligere afdelingssygeplejerske tiltalt i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En tidligere afdelingssygeplejerske er blevet tiltalt for grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i sit arbejde på Nykøbing Falster Sygehus. 

Det sker efter 76-årige Tove Sonn døde efter at have været indlagt på den medicinske afdeling M130 for en lungebetændelse i 2018. Hun var blevet kvalt i sondemad, lød det i en obduktionsrapport.

TV2 ØST har fået aktindsigt i anklageskriftet, hvor den tidligere afdelingssygeplejerske er blevet tiltalt for at have overtrådt paragraf 75 i Autorisationsloven jævnfør Straffelovens paragraf 89.

Den gælder for sundhedspersoner, der forsømmer sine pligter i sit arbejde, hvilket kan udløse bøde eller fire måneders fængsel. 

Dømt i tidligere sag

Men eftersom afdelingssygeplejersken er tidligere dømt, vil man se den nye sag i lyset af en anden sag fra 2018.

Her blev hun idømt en bødestraf på 10.000 kroner for gentagen pligtforsømmelse for ikke at have reageret på personalets advarsler vedrørende sygeplejersken Christina Hansen, der blev dømt for forsøg på drab på fire indlagte patienter på Nykøbing Falster Sygehus.

Østre landsret
Læs også
Afdelingssygeplejerske får bødestraf for ikke at reagere på advarsler om dømt sygeplejerske
Østre landsret
Læs også
Afdelingssygeplejerske får bødestraf for ikke at reagere på advarsler om dømt sygeplejerske

Under den nye retssag vil man se på, om det forhold, hun er tiltalt for nu, ville have gjort straffen længere i den sag, hun tidligere er dømt for. Derfor kan hun risikere at få en tillægsstraf.

I anklageskriftet står der blandt andet, at afdelingssygeplejerske er tiltalt:

- Idet tiltalte ikke lagde en tværfaglig plan eller sikrede, at der blev lagt en tværfaglig plan for plejen af den indlagte immobile fast sengeliggende og sondemadskrævende patient.

Af anklageskriftet fremgår det også, at den manglende plan var skyld i, at plejepersonalet ikke kunne give Tove Sonn en forsvarlig behandling samt udføre deres arbejde efter sundhedsfaglige standarder.

Dertil er den tidligere afdelingssygeplejerske også tiltalt for ikke at sikre, at der var dækkende dokumentation for de sygeplejebehandlinger, der var foretaget. 

quote I hele familien er vi meget lettede, at der efter mere end halvandet års tovtrækkeri og frustrationer endelig er nogen, som måske bliver stillet til ansvar

Ib Sonn, søn til afdøde

I forbindelse med retssagen har sygehusledelsen på Nykøbing Falster Sygehus givet følgende kommentar til sagen i et skriftligt svar til TV2 ØST.

- Vi ønsker ikke at udtale os om en verserende retssag. Jeg kan derudover oplyse, at den omtalte medarbejder ikke længere er ansat på sygehuset, siger Inge Paamejer, vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

Søn og resten af familie er lettede

Tiden må vise, om den tidligere afdelingssygeplejerske på M130 kan stilles til ansvar for den 76-råige kvindes død.

Men det glæder trods alt afdøde Tove Sonns søn, Ib Sonn. For det bekræfter ham i, at behandlingen af hans mor var kritisabel.

- I hele familien er vi meget lettede, at der efter mere end halvandet års tovtrækkeri og frustrationer endelig er nogen, som måske bliver stillet til ansvar. Vi synes jo, det er fuldstændig grotesk, at alle har haft travlt med at vaske hænder, siger  Ib Sonn til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under indslaget

Her kan du se indslaget, som TV2 ØST bragte om Tove Sonn og hendes søn, Ib Sonn, i slutningen af september 2018.

Det er anklager Rune Torfinn Jensen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der skal føre sagen ved Retten i Nykøbing Falster. Han ønsker ikke at udtale sig i sagen, inden retssagen er gået i gang.

Advarede personale om sondemad

Ib Sonns mor blev indlagt med lungebetændelse den 30. januar 2018 på Nykøbing Falster Sygehus.

Meningen var, at hun blot skulle have antibiotika og ilt, hvorefter hun skulle sendes hjem igen til Ib Sonn og hans ægtefælle, Tom Sonn, i Præstø. Her havde hun boet i en lang årrække på grund af sin sygdom.

Læs også
Kvinde kvalt i sondemad på sygehus - nu har familien meldt det til politiet
Læs også
Kvinde kvalt i sondemad på sygehus - nu har familien meldt det til politiet

Men hun døde i stedet på sygehuset den 14. februar 2018.

Ib og Tom Sonn har begge erfaring med professionel sygepleje.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan lød det i oktober 2018, da Patienterstatningen gav de pårørende medhold i, at der skete en skade, da Tove Sonn blev kvalt i sondemad. Men på daværende tidspunkt manglede Ib og Tom Sonn fortsat afklaring fra politiet.

Derfor prøvede de flere gange at forklare personalet, at Tove Sonn ikke tålte at få sondemad på under 20 minutter. Årsagen var, at hun var delvist lammet efter en række hjerneblødninger.

Ifølge parret må man ved en lam person ikke give sondemad på under 20 minutter, da maden ellers vil glide ned i lungerne og kvæle hende.

Travlhed på afdeling

Selvom parret gjorde indvendinger, fuglte personalet dog ikke de kliniske retningslinjer for indgivelse af sondemad, der siger, at man skal give maden over 10 til 20 minutter.

Tove Sonns svigersøn, Tom Sonn, var blandt andet vidne til, at personalet gav hans svigermor sondemad på helt ned til 30 sekunder.

quote Det giver en utrolig lettelse, at hun ikke bare er død forgæves

Ib Sonn, søn til afdøde

Personalets forklaring lød dengang, at de ikke havde mere tid til det. Efterfølgende måtte personalet gentagne gange suge maden op fra kvindens luftveje igen. 

Under Tove Sonns indlæggelse på sygehuset oplevede Ib og Tom Sonn også, at den lamme kvinde lå fladt i sin seng. Det havde Ib Sonn ellers gjort klart for personalet ikke måtte ske.

Hun skulle sidde op i en 45 graders vinkel, for ellers ville sondemaden løbe tilbage i lungerne.

Læs også
Styrelse kritiserer sygehus efter dødsfald: - Sådan noget må ikke ske
Læs også
Styrelse kritiserer sygehus efter dødsfald: - Sådan noget må ikke ske

Nu håber Ib Sonn, at retssagen vil placere et ansvar for morens død og bevise, at personalet begik fejl.

- Det giver en utrolig lettelse, at hun ikke bare er død forgæves. Det bekræfter os i, at det ikke var os, der var totalt idioter, hysteriske og frustrerede, men at der i virkeligheden blev begået en stor fejl, siger Ib Sonn.

Styrelse kritiserede sygehus

Efter sin mors død politianmeldte Ib Sonn sygehuset og klagede til Styrelsen for Patientklager over behandlingen.  

I januar i år fik Ib Sonn opbakning i sin mistanke om fejlbehandling, da Styrelsen for Patientklager kritiserede sygehuset for deres behandling af Tove Sonn.

Artiklen fortsætter under billedet

Tove Sonn fik for år tilbage flere blodpropper i hjernen. Hun var lam, fik sondemad og var sengeliggende hele tiden.
Tove Sonn fik for år tilbage flere blodpropper i hjernen. Hun var lam, fik sondemad og var sengeliggende hele tiden. Foto: TV2 ØST

I et brev til Ib Sonn skrev styrelsen:

Det er styrelsens vurdering, at det ikke på relevant vis blev kontrolleret, om sonden var placeret korrekt, ligesom Tove Schou Sonn ikke blev lejret på relevant vis med eleveret hovedgærde i forbindelse med sondeernæring. 

Det er hertil styrelsens vurdering, at sondemaden ikke blev givet på relevant vis til Tove Schou Sonn, da bolus blev indgivet for hurtigt i henhold til instruksen.

Derfor mente styrelsen, at sygehusets behandling var under normen for almindelig anerkendt faglig standard.

Håber sag får konsekvenser

Ib Sonn ser frem til, at retssagen begynder. Derudover håber han, at sagen vil få konsekvenser for andre dele af personalet.

- Jeg må være ærlig og sige, at det, jeg håber, er, at nogle af de sygeplejersker og læger, der fuldstændig ignorerede vores advarsler, enten vil få rigtig kolde fødder, eller at det vil få nogle konsekvenser for dem. Enten ved at de kommer under overvågning eller noget andet, siger han.

Tove Sonn
Læs også
Ældre kvinde blev kvalt i sondemad - styrelse udtaler kritik af sygehus
Tove Sonn
Læs også
Ældre kvinde blev kvalt i sondemad - styrelse udtaler kritik af sygehus

- Fordi jeg mener på ingen måde, at autoriseret personale kan lukke øjnene og sige, hun bliver bare dårligere - men ikke handle på det, tilføjer han.

Det er uvist, hvornår retssagen går i gang. Den er endnu ikke berammet, oplyser Anklagemyndigheden.


Nyhedsoverblik