Kundby-pigen har læst teaterstykke igennem - scene slettet før premiere på omdiskuteret forestilling

En scene var faktuel forkert og blev slettet, fortæller Robert Reinhold. Han har skrevet teaterstykket, der er bygget op om Kundby-sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holbæk-teatret Fair Play har sendt manuskriptet til forestillingen Den Første Dråbe Blod til gennemlæsning hos Kundby-pigen. Stykket baserer sig på netop hendes historie og henvender sig til unge.

I forbindelse med, at den unge kvinde har læst stykket igennem, er der også foretaget ændringer i handlingen. Ændringen drejer sig om en scene, der er blevet fjernet fra stykket, fordi den var baseret på noget faktuelt forkert.   

quote Det har hele tiden været planen, at hun skulle læse manuskriptet, hvis hun havde lyst

Robert Reinhold, manuskriptforfatter, Den første dråbe blod

Det fortæller stykkets manuskriptforfatter, Robert Reinhold.

- Hun sagde, at det simpelthen var forkert, og at hun ikke ville bryde sig om, at det kom ud. Så vi slettede scenen, fordi vi følte, at det var menneskeligt rimeligt overfor hende.

1494915188_kundby_1.jpg
Læs også
Kundby-pigen bliver til teaterforestilling
1494915188_kundby_1.jpg
Læs også
Kundby-pigen bliver til teaterforestilling

Robert Reinhold vil ikke gå i detaljer med, hvad ændringen bestod i og afviser, at Kundby-pigen har haft redigeringsret.

- Det har hele tiden været planen, at hun skulle læse manuskriptet, hvis hun havde lyst. Når det først er sket kort tid før premieren, skyldes det, at stykket skulle være færdigt først, siger han.

Overrasket over hidsig debat

Forestillingen, der er en kunstnerisk fortolkning af sagen - og altså ikke en dokumentarisk skildring - får premiere den 3. oktober. Den har været genstand for megen medieomtale og kritik på både sociale medier og i teatermiljøet. 

Teater Fair Play er et egnsteater i Holbæk, der laver forestillinger for børn, unge og voksne.

Meget af kritikken har handlet om overhovedet at lave en forestilling ud af en sag om en 15-årige pige, der lægger planer om at bombe to skoler og købe ingredienser til at fremstille en bombe hjemme i kælderen.  

quote Jeg synes, at vi har lavet en ordentlig forestilling

Robert Reinhold, manuskriptforfatter, Den første dråbe blod

Robert Reinhold har ikke været overrasket over den massive eksponering, og at beslutningen om at opføre stykket har delt vandene.

- Men jeg har været overrasket over voldsomheden og hidsigheden, der har været i debatten, især på Facebook. Samtidig har jeg haft det okay med det, for jeg går ud fra, at det har skyldtes en medlidenhed med pigen. Det var en indikation på, at det er godt, at vi laver det stykke, fordi det sætter mange følelser i gang, siger Robert Reinhold, som i arbejdet med manuskriptet har læst de offentlige domsudskrifter fra retssagen og fulgt med i mediernes dækning.

Rift om billetterne

Han kalder historien væsentlig og kompleks.

- Det er vigtigt, at vi prøver at forstå historien, for den er voldsom, og med voldsom mener jeg, at den er radikal anderledes end andre unges historier. Det store spørgsmål, vi stiller, er: Hvorfor? For at forstå Kundby-pigen, omstændighederne, og hvordan det kunne ske.

Kundby
Læs også
Teater får hård kritik for teaterstykke om Kundby-pigen
Kundby
Læs også
Teater får hård kritik for teaterstykke om Kundby-pigen

- Vi er ikke ude i at fordømme, dømme eller moralisere og tager ikke stilling til selve dommen. Jeg synes, at vi har lavet en ordentlig forestilling, siger Robert Reinhold.

Forestillingen kører i første omgang frem til den 14. oktober og får repremiere på børnefestivalen April Festival i Holbæk næste år. Derefter skal den på turné.

- Vi kan godt mærke, at folk vil se forestillingen, og vi håber, at den sætter en god debat i gang. Det er en planen, at den skal have en lang rejse, siger Robert Reinhold.

Flere af forestillingerne til stykket om Kundby-sagen er udsolgt.


Nyhedsoverblik