Kundby-pigen er ked af teaterstykke - blander fakta og fiktion

Kundby-pigen er vred og ked af det over, at hendes sag er genstand for et teaterstykke, siger hendes forsvarsadvokat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

At gøre sagen om Kundby-pigen til underholdning og opføre det som et teaterstykke er ikke den rigtige måde at fortælle en trist og tragisk historie om en mindreårig pige, der begår en alvorlig forbrydelse, på.

Det siger Mette Grith Stage, forsvarsadvokat for den i dag 19-årige kvinde, om Holbæk-teatret Fair Plays opførelse af stykket ’Den første dråbe blod’.  

quote Jeg kan godt forstå, at min klient er krænket over stykket. Det har gjort hende vred og ked af det

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat for Kundby-pigen

De har begge læst manuskriptet og er især kritiske overfor, at stykket blander fakta og fiktion.

- Det er umuligt for tilskuerne at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert, og den unge målgruppe, som stykket primært henvender sig til, lapper det måske ukritisk i sig.  

- Jeg ved godt, at der er noget, som hedder kunstnerisk frihed, og jeg er enig i, at Kundby-pigens sag bør tjene til skræk og advarsel for andre unge. Men det her er ikke den rigtige måde at gøre det på, siger Mette Grith Stage.

Det er forsvarer Mette Grith Stage, der udtaler sig på vegne af den terrordømte kvinde.
Det er forsvarer Mette Grith Stage, der udtaler sig på vegne af den terrordømte kvinde. Foto: TV2 ØST

Scene blev slettet

TV2 Øst har tidligere skrevet, at Kundby-pigen i forbindelse med læsningen ønskede at ændre i en scene, fordi den var baseret på noget faktuelt forkert. Det fik holdet bag teaterstykket til helt at slette den, og det var en ændring, som manuskriptforfatter Robert Reinhold hidtil ikke har villet gå i detaljer med.

Mette Grith Stage forklarer, at der var mange scener, som de ville have fjernet, men at særligt den scene var krænkende.

- Scenen gav udtryk for, at hun var blevet udsat for seksuelt misbrug af et familiemedlem, og det mener jeg simpelthen ikke, der er dækning for i de faktiske oplysninger og heller ikke er i overensstemmelse med den rigtige sag.

1494915188_kundby_1.jpg
Læs også
Kundby-pigen har læst teaterstykke igennem - scene slettet før premiere på omdiskuteret forestilling
1494915188_kundby_1.jpg
Læs også
Kundby-pigen har læst teaterstykke igennem - scene slettet før premiere på omdiskuteret forestilling

Eksemplet illustrerer grundlæggende problemet med at blande fakta og fiktion, mener Mette Grith Stage.

- Dem, der ser teaterstykket, vil efterfølgende gøre sig tanker om Kundby-pigen uden at ane, om det er fakta eller fiktion. Det er ret problematisk. En ren dokumentaristisk skildring af sagen havde været den rigtige måde at fortælle historien på.

Manuskriptforfatter Robert Reinhold synes, at forestillingen er blevet ordentlig. Er du enig i det bedømt ud fra manuskriptet?

- Nej, det er jeg ikke. Jeg kan godt forstå, at min klient er krænket over stykket. Det har gjort hende vred og ked af det. Hun og hendes familie har ingen forståelse for, at så tragisk og trist en sag, hvor en mindreårig begår en meget alvorlig forbrydelse, skal gøres til underholdning på et teater, siger Mette Grith Stage.

quote Derved vedrører historiens problematik jo os alle, og jeg håber, at samfundet og os borgere er store nok til også at kunne stille de ubehagelige spørgsmål

Robert Reinhold, manuskriptforfatter

Forstår kritikken

Robert Reinhold fortæller, at Fair Play-teatret informerer om, at stykket blander fakta og fiktion. På plakaten står der, at det er baseret på sagen om Kundby-pigen. Derudover får skolerne tilsendt materiale, som kan bruges i undervisning og pædagogisk sigte.

- Jeg forstår godt, at hun er irriteret over, at Kundby-historien bliver ved med at forfølge hende, og jeg er ked af, at hun synes, vi har taget et forkert valg ved at blande fakta og fiktion. Men vi har taget det valg, fordi vi synes, det var det mest rigtige at gøre.

- Jeg og resten af teatret har det også sådan, at det er en historie, som har haft stor effekt på borgere, instanser og miljøer i Holbæk og resten af landet. Derved vedrører historiens problematik jo os alle, og jeg håber, at samfundet og os borgere er store nok til også at kunne stille de ubehagelige spørgsmål, siger Robert Reinholdm.

Han vil gerne kommentere på den slettede scene, efter at Mette Grith Stage har fortalt om forløbet. 

-  Det var et indtryk, jeg fik (at pigen var blevet seksuelt misbrug, red.) baseret på en masse interviews. Men det viste sig at være forkert, så vi har slettet alt, hvad der har med seksuelt misbrug at gøre, siger Robert Reinhold.

Den terrordømte kvinde fik otte års fængsel i Østre Landsret.


Nyhedsoverblik