Kun halvdelen siger ja tak - men influenzavaccination kan redde liv

Influenza koster hvert år knap 1000 mennesker livet. Alligevel tager kun halvdelen af de ældre imod tilbuddet om gratis vaccine.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lillian Borgs blik er fast, og hun er ikke i tvivl om svaret, da hun bliver spurgt, om hun skal vaccineres imod influenza:

- Jeg tror på den læge, jeg har, og han har sagt, at det er fornuftigt at gøre det i min alder. Jeg er jo ikke teenager, så er det godt at have som forsvarsmiddel, siger hun.

vaccination
Læs også
Ældre i landområder vælger den fra: Store forskelle på vaccine mod livsfarlig sygdom
vaccination
Læs også
Ældre i landområder vælger den fra: Store forskelle på vaccine mod livsfarlig sygdom

Lillian Borg har mavekræft og er derfor indlagt på Afsnit for ældresygdomme på Slagelse Sygehus. 

- Der er mange, der spørger, hvorfor gør du det? Og så siger jeg, at det er, fordi jeg tror på, at det er godt. Både min mand og jeg er blevet vaccineret i mange år, fortæller Lilland Borg, der er fra Slagelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lillian Borg fra Slagelse er blevet influenzavaccineret i mange år, fordi hendes læge anbefalede det. 
Lillian Borg fra Slagelse er blevet influenzavaccineret i mange år, fordi hendes læge anbefalede det.  Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

48 procent bliver vaccineret i Region Sjælland

På stue tre er Bent Jørgen Olsen fra Slagelse i gang med at bestille sin frokost fra fritvalgsmenuen i samråd med en af afdelingens sygeplejersker. Han er indlagt med et sammenfald i ryggen. Han er heller ikke i tvivl om, at det er vigtigt for ham at blive vaccineret mod influenza.

quote Jeg er jo ikke teenager, så er det godt at have som forsvarsmiddel

Lillian Borg, Slagelse

- Det var lægen, der anbefalede mig det sidste år, og jeg skal vaccineres igen. I min situation, hvor man er lidt skrøbelig i kroppen, så kan det forværre det hele, hvis der kommer noget yderligere til. Jeg har ikke mærket noget til den vaccination, jeg fik sidste år, jeg fik ikke nogen gener, så det kan da godt være, at jeg skal havde den igen i år, fortæller han.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Bent Jørgen Olsen fra Slagelse overvejer at blive vaccineret igen i år. 
Bent Jørgen Olsen fra Slagelse overvejer at blive vaccineret igen i år.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I Danmark kan borgere over 65 år blive vaccineret gratis mod influenza. Men i gennemsnit tager kun 52 procent af de ældre borgere i Danmark imod tilbuddet. I vores region er gennemsnittet endnu lavere. I influenzasæsonen 2018/19 var det 48 procent, viser tal fra Statens Serum Institut. 

- Det er lidt underligt, når man tænker på, at lande som England og Skotland ligger over 70 procent i vaccinationsdækning blandt ældre over 65 år. Så det kan altså godt lade sig gøre, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard fra Statens Serum Institut.

quote Lande som England og Skotland ligger langt over 70 procent, så det kan altså godt lade sig gøre, vi har noget at arbejde med i Danmark

Afdelingslæge Lasse Vestergaard, Statens Serum Institut

Flere ældre dør af influenza

Danmark ligger altså en del lavere end dét, man anbefaler fra verdenssundhedsorganisationen WHO, som er 75 procent. 

- Det er problematisk, at så få bliver vaccineret, for vi ved, at influenzavaccination er den bedste måde, vi har til at forebygge influenza og komplikationer til influenza på, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard fra Statens Serum Institut.
 

Vaccine
Læs også
16 apoteker i vores region tilbyder gratis influenza-vaccine
Vaccine
Læs også
16 apoteker i vores region tilbyder gratis influenza-vaccine

I Danmark varer influenzasæsonen fra uge 40 til uge 20, og der er stor forskel på, hvor mange der bliver syge under en influenzasæson.

Vinteren 2018/19 var en såkaldt moderat sæson. I alt døde 790 mennesker af influenza, først og fremmest skrøbelige ældre, der typisk har en anden sygdom, og som bliver ekstra hårdt ramt, når de får en influenza oveni. Værre gik det i vinteren mellem 2017/18, hvor rigtig mange var syge, og 2822 mennesker i Danmark døde.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Hvordan undgår du influenza?

  • Influenza smitter via små dråber fra hoste og nys.
  • Du kan også blive smittet, hvis du rører ved flader, som et håndtag eller et bord, som den syge har hostet eller nyst hen over, og du så bagefter gnider dig i øjnene eller piller næse.
  • Der går cirka en til fire dage, fra man bliver smittet, til man bliver syg.
  • Det bedste råd er at vaske hænder ofte og eventuelt bruge håndsprit
  • Symptomerne på influenza er feber, hoste, ondt i halsen, løbende næse, muskelsmerter og manglende appetit.

 

Kilde: Statens Serum Institut og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Slagelse Sygehus

Der er altså god grund til at tage tilbuddet om influenzavaccine alvorligt, hvis man er ældre. Statens Serum Institut ved ikke, hvorfor det kun er hver anden ældre over 65 år, der tager imod tilbuddet, men de har nogle bud på, hvorfor tallet er så lavt i Danmark:

- Der kan være en skepsis overfor influenzavaccinationen, fordi man i nogle sæsoner har set, at vaccinen ikke var så effektiv, fordi den virus, der cirkulerede, var anderledes end forventet. Det kan gøre, at folk så tænker, at der ikke er grund til at blive vaccineret, fortæller Lasse Vestergaard.

colourbox1073497.jpg
Læs også
Ældre tror ikke på influenzavaccine
colourbox1073497.jpg
Læs også
Ældre tror ikke på influenzavaccine

- Der er måske også nogle, der mener, at det ikke er så alvorligt at få influenza, så hvorfor lade sig vaccinere. Der er også nogle, der ikke bor et sted, hvor de nemt kan komme hen at blive vaccineret. Der er blandt andet forskel på, hvor meget de enkelte kommuner gør for at skabe let adgang til det gratis tilbud om influenzavaccination, siger han. 

Stiller diagnosen hurtigere

På regionens sygehuse kan influenza give stor travlhed på afdelingerne. Faktisk lagde epidemien i vinteren 2017/18 nærmest Slagelse Sygehus ned, og der blev indkaldt alt det personale, der overhovedet var muligt. Samtidig betød erfaringerne, at der nu udarbejdet klare beredskabsplaner, hvor man arbejder med kategorier fra 1-4, hvor kategori 4 er det højeste.

- Vi har gjort det for hurtigere at kunne stille en diagnose på hver enkelt patient og på den måde hurtigere finde ud af, om patienten skal indlægges eller sendes hjem. Samtidig ved personalet præcis, hvad de skal, forklarer vicedirektør på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, Anne Grethe Larsen.

Samtidig gør sygehuset meget ud af at forebygge influenza. De ansatte selv bliver tilbudt at blive vaccineret, og der bliver sendt materiale ud til afdelingerne med opfordring til personalet om at få talt med de patienter, der kan være udsatte.

- Vi har lavet en kampagne og sendt noget materiale ud til vores afdelinger, så de kan gå i dialog med den enkelte patient. Vi ved, at de med deres faglighed kan se, at lige den her patient er sårbar og ville have rigtig godt af at blive vaccineret og dermed forebygge den influenza, der ville være katastrofal, fortæller Anne Grethe Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tina Lindenskov Carlsen er specialeansvarlig overlæge på Afsnit for ældresygdomme på Slagelse Sygehus. Hun fortæller, at de ældre der bliver indlagt med influenza er meget syge og har brug for hjælp til næsten alt. 
Tina Lindenskov Carlsen er specialeansvarlig overlæge på Afsnit for ældresygdomme på Slagelse Sygehus. Hun fortæller, at de ældre der bliver indlagt med influenza er meget syge og har brug for hjælp til næsten alt.  Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Slagelse Sygehus: De ældre bliver meget syge

På Afsnit for ældresygdomme på Slagelse Sygehus kender personalet alt til, hvordan de ældre kan blive alvorligt syge med influenza

- De, der får brug for at komme på sygehuset på grund af en influenza har det rigtig skidt. De har brug for hjælp til stort set alt lige fra at gå på toilettet til at spise og drikke, og de ligger i isolation for ikke at smitte andre. Det er virkelig ikke en dans på roser, fortæller Tina Lindenskov Carlsen, der er specialeansvarlig overlæge på Afsnit for ældresygdomme på Slagelse Sygehus.

- Det er en stor belastning for den enkelte ældre, og vi oplever også, at når vi udskriver dem, så kan de ikke det samme som før, mange af dem har brug for at blive genoptrænet, og det kan tage flere måneder, før de kan blive lige så velfungerende, som de var før, siger Tina Lindenskov Carlsen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Ulrich Stab Jensen er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Slagelse Sygehus. På afdelingen analyserer personalet de podninger af patienternes næsesvælg for influenza, som de praktisernde læger og sygehusene sender ind. 
Ulrich Stab Jensen er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Slagelse Sygehus. På afdelingen analyserer personalet de podninger af patienternes næsesvælg for influenza, som de praktisernde læger og sygehusene sender ind.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST
Vaccination
Læs også
Mange kronisk syge vælger influenzavaccination fra
Vaccination
Læs også
Mange kronisk syge vælger influenzavaccination fra

Influenzavirus ændrer sig løbende. Derfor er det vigtigt at blive vaccineret hvert år. I år forventer lægerne, at effekten af vaccinen er ekstra god, fordi den indeholder flere stammer af både influenza A og influenza B.

- Influenzavaccine har jo den ulempe, at den ikke dækker 100 procent. Der kan være år, hvor den fanger virus bedre end andre år, og det har noget at gøre med, hvordan en virus er, den kan mutere og ændre sig undervejs, siger Ulrich Stab Jensen, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Slagelse Sygehus. 

Designer vaccinen  

Influenzavaccinen bliver designet ud fra, hvad der i år har været af virustyper på den sydlige halvkugle af jorden, hvor vinteren netop er slut.  

- Normalt har man en vaccine med begge stammer, men i år har man valgt at lave to stammer af hver type. Det betyder, at man får en bedre dækning, end man har gjort de tidligere år, og at man har ramt de virusstammer, der cirkulerer og gør folk syge, siger Ulrich Stab Jensen. 

Udover ældre over 65 år har mennesker med kronisk sygdom og gravide i 2. og 3. del af graviditeten øget risiko for at blive alvorligt syge af influenza, og de har fra i dag også mulighed for at blive vaccineret gratis.

 


Nyhedsoverblik