Kronprinsesse Mary kæmper mod mistrivsel: - Vi skal være opmærksomme på vores børns adfærd

Mary Fonden og Kronprinsessen lagde tirsdag vejen forbi Høng Efterskole for at snakke med eleverne om trivsel. Chris MacDonald lagde også vejen forbi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi ved fra forskning og undersøgelser, at der er en stor andel af unge, der mistrives. De føler sig stresset og presset og ensomme.

Læs også
Hver 10. ung kvinde rammes: Anne følte sig ensom og isoleret i årevis
Læs også
Hver 10. ung kvinde rammes: Anne følte sig ensom og isoleret i årevis

Sådan lyder det tirsdag eftermiddag, da Kronprinsesse Mary lagde vejen forbi Høng efterskole for at snakke med eleverne om trivsel.

Mary Fonden, Just Human, Efterskoleforeningen og Tuborgfondet er gået sammen om at bekæmpe mistrvisel blandt unge. Tanken er at styrke unges sociale kompetencer og evne til at etablere relationer, som skal fungere som et værn imod mistrivsel.  

quote Vi er forpligtiget til at forsøge at skabe bedre trivsel blandt de unge generationer og skabe en social stærk ungdom

Kronprinsesse Mary

- Vi er forpligtiget til at forsøge at skabe bedre trivsel blandt de unge generationer og skabe en social stærk ungdom, siger Mary til TV2 ØST.

Ensomhed og stress udbredt blandt unge

Den seneste Sundhedsprofil udgivet i 2018 angiver, at ensomhed er mest udbredt og mest stigende blandt de 16-24-årige, og 40 % af kvinderne i den unge målgruppe angiver at være stressede.

Kronprinsesse Mary er tirsdag på Høng Efterskole for at høre om og give støtte til et projekt, der skal hjælpe unge i mistrivsel. 

- Som forældre skal vi meget opmærksomme på vores børns adfærd, siger Kronprinsesse Mary.
- Som forældre skal vi meget opmærksomme på vores børns adfærd, siger Kronprinsesse Mary. Foto: TV2 ØST

Hvad gør du for, at dine egne børn trives?

- Som forældre skal vi være meget opmærksomme på vores børns adfærd. Ændrer den sig pludselig, hvordan har de det i det daglige? Virker de uoplagt? Vi skal have øje for om de trives og kigge på deres nære relationer – har de gode venner?

Rundbordssamtaler med Kronprinsessen

Projektet udvikles i samarbejde med de unge selv på tre forskellige efterskoler, heriblandt Høng Efterskole.

 
  Foto: TV2 ØST

Mary besøgte tirsdag efterskolen for at tale med de unge om projektet.

- Vi havde nogle rigtig gode samtaler med de unge. Det var meget givende. De havde meget at sige og gav os god feedback på projektet, og hvad vi skal tage med os hjem og flette ind, så vi kan skabe det bedst mulige materiale. De er nogle kloge, indsigtsfulde og pligtopfyldende unge, siger Mary.

ensomhed_3.pladsen.jpg
Læs også
Fællesmiddag skal bekæmpe ensomhed: - Man skal give sig selv et spark bagi
ensomhed_3.pladsen.jpg
Læs også
Fællesmiddag skal bekæmpe ensomhed: - Man skal give sig selv et spark bagi

quote Vi har flere gange fået at vide, at hun er bare et menneske og hun er nede på jorden, og det fik vi også bekræftet

Laura Klitgaard Nicolaisen, elev på Høng Efterskole.

Én af de elever, der var så heldig at møde Hendes Kongelige Højhed er Laura Klitgaard Nicolaisen, som er elev på Høng Efterskole.

- Man har haft ret mange forventninger i forhold til, at man har set hende på fjernsyn og sådan noget. Vi har flere gange fået at vide, at hun er bare et menneske og hun er nede på jorden, og det fik vi også bekræftet. Det var humant og stille og roligt, siger Laura Klitgaard Nicolaisen.

Hvad for en superkræft kunne du godt tænke dig?

I den første udgave af projektet, som testes netop nu, kommer de unge blandt andet igennem en lang række øvelser inden for temaerne fællesskab, kammerater, forstå dig selv og andre, mig og min mobil, søvn mm.

Ifølge Laura Klitgaard Nicolaisen, elev på Høng Efterskole, er det mærkbart, at der er sket noet på skolen, efter de har været med i projektet.
Ifølge Laura Klitgaard Nicolaisen, elev på Høng Efterskole, er det mærkbart, at der er sket noet på skolen, efter de har været med i projektet. Foto: TV2 ØST

- Jeg synes tydeligt, man kan mærke på skolen, at der er sket et eller andet, efter vi er kommet med. I starten gik man måske ikke lige frivilligt hen og snakkede med folk, for det var en smule svært, siger Laura Klitgaard Nicolaisen, elev på Høng Efterskole.

- Men der var en af drengene, der hev det der small-talk-papir op i Kongens Have. Hvad for en superkræft kunne du godt tænke dig? Det var bare den vildeste ice-breaker. Den slags eksempler er overalt på skolen, og nu er man bare tæt, som jeg ved ikke hvad, siger Laura Klitgaard Nicolaisen.

Førstehåndindtryk dannes ud sociale profiler

quote Selvfølgelig var det lidt mærkeligt i starten, at man skulle lære så mange nye at kende, men nu føles det allerede som om, vi har gået her mange flere måneder end to måneder

Frida Schøsler Hansen, elev på Høng Efterskole

Og Larua Klitgaard er ikke den eneste elev på skolen, der har kunne mærke, at øvelserne har gjort en forskel i forhold til trivvsel blandt eleverne.

- Vi har det rigtig godt. Selvfølgelig var det lidt mærkeligt i starten, at man skulle lære så mange nye at kende, men nu føles det allerede som om, vi har gået her mange flere måneder end to måneder. Det er et mærkeligt venskab, vi har fået, som jeg aldrig har prøvet før. Vi har det rigtig godt, siger Frida Schøsler Hansen, der er er elev på Høng Efterskole.

Det er et mærkeligt venskab, vi har fået, som jeg aldrig har prøvet før, siger Frida Schøsler Hansen, der er er elev på Høng Efterskole.
Det er et mærkeligt venskab, vi har fået, som jeg aldrig har prøvet før, siger Frida Schøsler Hansen, der er er elev på Høng Efterskole. Foto: TV2 ØST

Hvordan var det at snakke med Kronprinsessen?

- Det var meget specielt. Det er ikke lige hver dag, man får lov til det. Men jeg synes, det var en rigtig god oplevelse, siger Frida Schøsler Hansen.

Der var specielt én ting, som Kronprinsessen sagde, der gjorde indtryk på Frida 

- Hun nævnte, at fordi vi ikke havde vores mobiler, så havde vi ikke dannet os et indtryk af folk ud fra deres profiler, og det har hun fuldstændig ret i. Jeg har ikke tænkt så meget over det før, men nu kan jeg virkelig godt genkende, hvad hun siger.

- Efterskole er et fantastisk koncept

Ifølge eleverne har projektet og øvelserne gjort en forskel på Høng Efterskole. Men en efterskole er også den helt rette ramme for social udvikling, mener elev Laura Klitgaard Nicolaisen.

quote Efterskole er ikke noget, jeg kender fra mit hjemland. Men det er et fantastisk koncept

Kronprinsesse Mary

- Man får sociale kompetencer, man både kan bruge på arbejdspladser. Man får den her ro i kroppen, og folk har måske lettere ved at snakke med én og kunne koncentreret sig, fordi man kender sig selv bedre som menneske, siger Laura Klitgaard Nicolaisen

Kronprinsessen er da heller ikke umiddelbart afvisende over for at sende sine egne børn på efterskole.

- Efterskole er ikke noget, jeg kender fra mit hjemland. Men det er et fantastisk koncept. De har stor viden og erfaring med at skabe stærke og sunde fællesskaber, der giver meget godt til unge, som de kan tage med sig resten af livet, siger Kronprinsesse Mary


Nyhedsoverblik