Kritik af specialinstitution: Brugte 153 millioner kroner på vikarer på fire år

På Kofoedsminde ved Rødby har de brugt 153 millioner kroner på vikarer på fire år. Især rekrutteringsproblemer har skylden, mener Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Opgaven for specialinstitutionen Kofoedsminde er stor.

For institutionen i Rødby er den eneste i landet af sin slags og tager sig af omkring 70 voksne udviklingshæmmede kriminelle. Kofoedsminde, som hører under Region Sjælland, har dog særdeles svært ved at finde egnet personalet, og derfor har institutionen siden 2015 brugt 153 millioner kroner på vikarer.

Vikar Specialisten
Læs også
Hyrer soldater og vagter til at passe på udviklingshæmmede kriminelle
Vikar Specialisten
Læs også
Hyrer soldater og vagter til at passe på udviklingshæmmede kriminelle

Det store vikarforbrug er blevet bemærket af Socialtilsyn Øst, som fører tilsyn med de sociale tilbud i Region Sjælland. Ifølge tilsynet er det blot 40 procent af personalet, som er faglærte:

quote Vi er jo i rekrutteringsproblemer – ikke kun på Lolland, men i hele regionen – så der er nok ikke nogen nemme løsninger

Tina Boel (SF), formand for Udvalget for Social og Psykiatri, Region Sjælland

Socialtilsynet bemærker, at fordelingen blandt faglært og ikke faglært er omkring 40/60, hvilket vurderes at være en udfordring for tilbuddets mulighed for at levere en fagligt kvalificeret indsats. Socialtilsynet vurderer, at personalegennemstrømningen er høj.

Fagforbund rejser kritik

Kommentarerne fra Socialtilsyn ØST og det 153 millioner kroner store vikarforbrug får hård kritik af fagforbundet FOA, som organiserer flere af de personalegrupper, der arbejder på Kofoedsminde:

- Jeg er dybt bekymret over, at man i så lang tid som region bare har siddet og kigget på det her. For de må kunne se, at de her tal løber løbsk, og de er altså ansvarlige i sidste ende for, at fagligheden er i orden, og at beboerne har det godt hver eneste dag, siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Artiklen fortsætter under billedet.

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

I Region Sjælland erkender Tina Boel (SF), formand for Udvalget for Social og Psykiatri, at der er tale om et stort forbrug af vikarer.

Men tallet har en forklaring, mener hun.

- Vi er jo i rekrutteringsproblemer – ikke kun på Lolland, men i hele regionen – så der er nok ikke nogen nemme løsninger. Men jeg tænker, at dialog med de faglige organisationer i forhold til at uddanne medarbejdere til netop opgaven på Kofoedsminde kunne være en mulighed, siger Tina Boel.

Artiklen fortsætter under billedet

Rekrutteringsproblemer er med til at øge vikarforbruget, mener Tina Boel (SF), formand for Udvalget for Social og Psykiatri.
Rekrutteringsproblemer er med til at øge vikarforbruget, mener Tina Boel (SF), formand for Udvalget for Social og Psykiatri.

Vikarforbrug øger konfliktniveau

Ifølge Socialtilsyn Øst fører det store forbrug af vikarer og ufaglært personale til et øget konfliktniveau:

Der ses en tendens til, at rekrutteringen af faguddannet personale er nedadgående, og det vurderes, at fordelingen mellem faglærte og ufaglærte medarbejdere samt eksterne vikarer påvirker kvaliteten i det pædagogiske arbejde i negativ retning. Dette ses blandt andet i et øget konfliktniveau på især de sikrede afdelinger, skriver tilsynet.

quote Hvis der er for meget ikke-fagligt personale, er jeg bange for, at volden eskalerer dernede.

Torben Hollmann, FOA

De sidste to år har Kofoedsminde fået 14 påbud af Arbejdstilsynet. 10 af dem handler om vold. Derfor frygter fagforbundet FOA for både beboerne og personalet.

- Hvis der er for meget ikke-fagligt personale, er jeg bange for, at volden eskalerer dernede. Det går selvfølgelig ud over personalet også, siger Torben Hollmann fra FOA.

Artiklen fortsætter under billedet

Tilsynet kritiserer blandt andet fordelingen mellem faglært og ufaglært personele.
Tilsynet kritiserer blandt andet fordelingen mellem faglært og ufaglært personele.

Svært at rekruttere

I regionsrådet tager man kritikken alvorligt, fastslår Tina Boel (SF):

- Jeg synes, det er en alvorlig kritik. Jeg tror ikke, der er nogen nemme løsninger på at nedbringe den situation, vi står i, med mindre vi gør en særlig indsats for at have flere uddannede medarbejdere ansat, siger Tina Boel.

Hun påpeger dog, at en af årsagerne til det store vikarforbrug netop er, at man vil sikre, at der er hænder nok til at kunne håndtere situationer, der kan ende i vold.

Artiklen fortsætter under billedet

På Kofoedsminde er nogle borgere i et lukket miljø, mens andre her mere frie rammer.
På Kofoedsminde er nogle borgere i et lukket miljø, mens andre her mere frie rammer. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Michael Nørgaard, Social- og Servicedirektør i Region Sjælland, understreger samtidig, at problemet er todelt. For imens det bliver sværere og svære at rekruttere fast, faglært personale, stiger antallet af borgere, der bliver anbragt – uden at Kofoedsminde har mulighed for at sige nej.

- Antallet af beboere på Kofoedsminde er steget kraftigt i de seneste år – med 50 procent faktisk. Vi arbejder sammen med kommunerne og Kommunernes Landsforening på, om vi kan nedbringe det antal igen. Men som situationen er nu, så er der så stort et personalebehov, siger Michael Nørgaard.

131014_KOFOEDSMINDE_fra_luften.jpg
Læs også
Institution har fået 14 påbud på to år: - Vold og trusler er desværre en del af vores dagligdag
131014_KOFOEDSMINDE_fra_luften.jpg
Læs også
Institution har fået 14 påbud på to år: - Vold og trusler er desværre en del af vores dagligdag

I fagforbundet FOA mener man, at løsningen først og fremmest er at skabe et bedre fagligt miljø og et bedre arbejdsmiljø.

- Jo dårligere arbejdsmiljø der er, jo dårligere fagligt miljø der er, desto sværere er det at få fagligt uddannede derned. Så man kunne jo starte med at lave det om, siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Vikar Specialisten kom i modvind, efter de har søgt folk fra blandt andet militæret til at tage sig af borgere på institutionen Kofoedsminde.

Nyhedsoverblik