Kommuner mærker stort behov for psykologhjælp til unge

Johanne Voigt Dilling (tv.), Jakob Heyn og Kristine Andersen (th.) har ikke selv benyttet sig af Guldborgsund Kommunes tilbud om gratis psykologhjælp til unge mellem 13 og 23 år. Men de afviser ikke, at de en dag får brug for det - og så har det stor betydning, at hjælpen er gratis. Foto: Ida Valsted - TV ØST

I Guldborgsund og Ringsted strømmer unge med ondt i livet til et gratis og anonymt tilbud om psykologhjælp. De unge er blevet mere pressede, lyder det.

Eksamenstiden er lige om hjørnet, og om lidt springer alle landets studenter ud.

Men det er ikke noget, som 19-årige Kristine Andersen fra 3.C på Nykøbing Katedralskole ser frem til med ubetinget glæde. Med eksamen følger nemlig også et stort forventningspres.

- Jeg er presset i forhold til det her med karakterræset. Det er det her med, at jeg gerne vil præstere til perfektion for at kunne komme ind på den uddannelse, jeg drømmer om, fortæller hun.

Især når man har været vant til klare det godt hele gymnasiet, så er presset endnu større nu her. For så forventer alle, at det også går godt til eksamen

Kristine Andersen, 3.C, Nykøbing Katedralskole

Hun vil gerne være miljøplanlægger, og det skal foregå på Roskilde Universitetscenter. Karakterkravet for at komme ind er 9,6.

- Det er både sådan, at jeg har en forventning til, hvordan jeg selv skal klare det godt, og at mine forældre forventer, at jeg klarer det godt. Især når man har været vant til klare det godt hele gymnasiet, så er presset endnu større nu her. For så forventer alle, at det også går godt til eksamen, siger Kristine Andersen. 

Kristine Andersen kan godt mærke, at hun lægger pres på sig selv - blandt andet for at få gode karakterer. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Unge strømmer til gratis psykologhjælp

Kristine står ikke alene med at føle den tunge byrde fra både omgivelserne og sig selv. I hvert fald ikke hvis man spørger chefpsykologen på Psykologisk Pædagogisk Center i Guldborgsund Kommune, Lisbeth Sten Jensen.

- De befinder sig et sted, hvor de skal tage stilling til rigtig mange ting. De skal blandt andet tage stilling til, hvilken uddannelse de skal have, og det har konsekvenser for deres liv, siger hun til TV ØST.

De kommer meget med angstproblematikker, og det er også præstationsangst, eksamensangst og dårligt selvværd

Lisbeth Sten Jensen, chefpsykolog, Guldborgsun Kommune

Lisbeth Sten Jensen står i spidsen for en ordning, der tilbyder unge mellem 13 og 23 år gratis og anonym psykologhjælp. Den blev indført i oktober sidste år, og alene siden januar har de fået over 90 henvendelser fra unge i målgruppen.

- Der er meget stor efterspørgsel på det, siger chefpsykologen.

- De kommer meget med angstproblematikker, og det er også præstationsangst, eksamensangst og dårligt selvværd. Men det kan også være, hvis man er ked af det, fordi ens forældre er gået fra hinanden.

Unge er mest ensomme

Generelt har de unge mere ondt i livet end dem der er ældre. Det viser i hvert fald Sundhedsprofilen, som Region Sjælland udgav sidste år. Heri stod der blandt andet, at de unge oftest er dem, der er ensomme. Der stod også, at:

- Andelen af borgere med højt stressniveau er størst blandt de unge 16-24-årige, og det falder med stigende alder.

Det er en vigtig detalje, at det er anonymt. Det gør det på en måde mere legalt at søge professionel hjælp

Anja Resen, daglig leder, Ungeliv, Ringsted Kommune

At de unge bøvler med en masse problemer, har de længe vidst i Ringsted Kommune. Her har de i 12 år haft et særligt fokus på de unges mentale helbred. Og for et år siden ansatte de også en ungepsykolog, som alle af kommunens unge mellem 16 og 25 år kunne benytte sig af – også ganske gratis og helt anonymt.

- Det er en vigtig detalje, at det er anonymt. Det gør det på en måde mere legalt at søge professionel hjælp, siger den daglige leder af Ungeliv i Ringsted Kommune, Anja Resen.

Ventetid på psykologsamtale

Og de unge har altså i stigende grad brug for professionel hjælp, vurderer hun.

- Vi oplever, at det er unge, der bliver presset rigtig meget og presset hele tiden, der kommer her hos os. De skal hele tiden yde, de skal hele tiden have bedre karakterer, og de skal allerede fra folkeskolen vide, hvad de vil være, når de bliver voksne. Så der ligger et enormt pres på dem, siger Anja Resen.

Vi oplever stigende efterspørgsel fra de unge. Og de har både tunge problemer, men også ganske almindelige hverdagsproblemer, der har vokset sig store

Anja Resen, daglig leder, Ungeliv, Ringsted Kommune

Hos Ungepsykologen i Ringsted Kommune oplever de også en enorm efterspørgsel fra de unge. Så meget at der er ventetid på at få lov at tale med psykologen.

- Vi oplever stigende efterspørgsel fra de unge. Og de har både tunge problemer, men også ganske almindelige hverdagsproblemer, der har vokset sig store, siger den daglige leder.

Artiklen fortsætter under billederne.

Anja Resen ser en tendens til, at de unge bliver mere pressede. Foto: Ida Valsted - TV ØST

  Foto: Ida Valsted - TV ØST

Plads til alle slags problemer

Og intet problem er for småt, slår hun fast.

- For det, der for dig og for mig kan virke som små problemer, kan virke som kæmpestore problemer for dem. Og de små problemer kan også åbne op for noget andet, siger hun.

- Psykiatrifonden har lavet en undersøgelse, der viser, at alle de her psykiske sygdomme, man får senere hen i livet, de starter i teenageårene. Så hvis vi kan gøre en indsats allerede der, så har vi gjort et godt stykke arbejde.

Der er ingen tvivl om, at vores unge nogle gange har behov for det

Kirsten Danving, rektor, Nykøbing Katedralskole

Tilbage i Guldborgsund Kommune og Nykøbing Katedralskole er skoleleder Kirsten Danving glad for, at kommunen tilbyder gratis psykologhjælp til de unge.

- Der er ingen tvivl om, at vores unge nogle gange har behov for det. Vi har en coach tilknyttet, som de unge kan gå til, hvis de har brug for en voksensnak. Men det øjeblik, der er tale om dybere problemer, så er det rigtig godt med en psykologordning, siger hun. 

Ungepsykologen i Ringsted er for alle unge bosat i kommunen i alderen 16-25 år. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Godt med et neutralt synspunkt

Også Kristine Andersen fra 3.C kunne godt se sig selv benytte tilbuddet, hvis hun en dag får brug for det.

- Jeg synes, det er super fedt, for det betyder jo, at alle kan komme til psykolog, uanset om de har problemer med almindelige ting som skolen, der er lidt hård, eller om det er noget lidt større, siger hun.

Jeg tror, det er godt, at man kan komme til at tale med en, som ikke nødvendigvis er ens venner eller veninder, som måske ser en på en bestemt måde

Jakob Heyn, 3.B, Nykøbing Katedralskole

Og hun bliver bakket op af både 19-årige Jakob Heyn fra 3.B og 18-årige Johanne Voigt Dilling fra 2.E.

- Jeg tror, det er godt, at man kan komme til at tale med en, som ikke nødvendigvis er ens venner eller veninder, som måske ser en på en bestemt måde. Det er godt at tale med en, der er lidt neutral, som lytter til ens problemer og siger sin professionelle mening, siger Jakob Heyn.

Vigtigt, at det er gratis

Johanne Voigt Dilling tror, at tilbuddet i Guldborgsund Kommune kan få flere til at søge hjælp til at klare deres problemer.

- I vores hverdag har man måske lidt tendens til at bagatellisere nogle problemer. Og så er det meget godt, man kan sige, at man ikke behøver være udsat for noget helt horribelt for at gå til psykolog. Det kan også være, hvis du bare lige har brug for et break og lidt forståelse, siger hun.

Før ville man måske tænke, at man virkelig skulle have store problemer for at betale for en psykolog. Men det at det er gratis betyder måske, at flere tænker, de faktisk har brug for det

Kristine Andersen, 3.C, Nykøbing Katedralskole

Alle tre ser desuden to store fordele ved kommunens tilbud om psykologhjælp – nemlig, at du kan være anonym, og at det er helt og aldeles gratis.

- Før ville man måske tænke, at man virkelig skulle have store problemer for at betale for en psykolog. Men det at det er gratis betyder måske, at flere tænker, de faktisk har brug for det. Og så har du mulighed for at gøre det, ligegyldigt hvordan din indkomst er, og hvor mange penge du har til rådighed.

Sådan får du tid hos ungepsykologen

Guldborgsund Kommune:

Tilbuddet gælder for alle unge, der er bosat i kommunen, i alderen 13-23 år. Det er muligt at få fem samtaler.
  • Du kan ringe på ungetelefonen på 25 18 22 83. 
    Telefonen er åben mandag til torsdag fra kl. 12- 14. Hvis du ringer udenfor dette tidpunkt, kan du indtale dit navn og telefonnummer, og du vil blive kontaktet af en psykolog hurtigst muligt.
      
  • Du kan møde op på Niels Hemmingsens vej 4 A i Nykøbing F hver onsdag mellem kl. 14.00 og 16.00. Her vil du kunne få råd og vejledning og eventuelt booke en samtale hos en psykolog.

Ringsted Kommune:

Unge i alderen 16-25 år, som er bosat i Ringsted Kommune, kan få rådgivende, gratis og anonyme samtaler hos ungepsykolog.

Du kan kontakte ungepsykolog Benjamin Steffen-Nielsen på mobil 29 43 77 38 eller e-mail ungepsykolog@ringsted.dk.

Du kan få fem gratis samtaler med psykologen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App