Kommuner jagter milliarder: Ældremad og museum er betalt af fonde

Flere og flere kommuner har fundraisere ansat, som skal jagte millioner i fonde og puljer. Det har man blandt andet i Ringsted og Næstved kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere kommunale embedsmænd har i dag titel af fundraiser.

Ifølge tal fra Danske Fonde har 36 af landets 98 kommuner en eller flere fundraisere ansat i den centrale del af forvaltningen, skriver DR Sjælland.

Deres opgave er klar og veldefineret. De skal jagte millioner i fonde og puljer, så kommunens politikere kan realisere visioner og projekter, uden at tvinge deres egne skatteborgere i knæ.

Ringsted er en af de kommuner, der vil være med i jagten og har netop besluttet at ansætte en kommunal fundraiser.

quote Et slag på tasken, så tror jeg, vi skaffede 35 millioner kroner til kommunen sidste år

Leif Jacobsen, chefkonsulent i Næstved Kommune

- Når vi kigger ud i både Danmark og Europa, så kan vi se, at der ligger en masse ekstern finansiering. Dem vil vi gerne række ud efter, hvis det passer til noget af det, vi alligevel har planer om i Ringsted Kommune, siger borgmester Henrik Hvidesten (V) til DR Sjælland

Fondsmidler i system

Næstved er en af de kommuner, der har sat jagten på fondsmidler i system. Et lille team af medarbejdere arbejder tæt sammen med den politiske forvaltning om at søge penge til nye projekter.

- Et slag på tasken, så tror jeg, vi skaffede 35 millioner kroner til kommunen sidste år, siger chefkonsulent i Næstved Kommune, Leif Jacobsen.

Kommunen gik blandt andet på jagt efter ældreminister Thyra Franks (LA) pulje til genetablering af plejehjemskøkkener og fik del i støtten.

- Kommunens politikere havde i forvejen sagt, at der atter skulle dufte af hjemmelavet mad ude på plejehjemmene, og så tog vi fat på arbejdet med at søge midlerne, siger Leif Jacobsen.

Kommunerne bliver mere målrettede

quote Det bliver stadig mere interessant for kommunerne at arbejde sammen med fondene

Laila Kildesgaard, direktør i KL

Et andet konkret projekt er Det Nye Holmegaard, en genetablering af Holmegaard Glasværk i Fensmark til et moderne museum over dansk glaskunst. Her kommer 46 af de 112 millioner kroner til byggeriets første fase fra eksterne fonde.

I KL, Kommunernes Landsforening, ser man en klar tendens til, at kommunerne bliver stadig mere målrettede og professionelle i jagten på ekstern kapital.

- Det bliver stadig mere interessant for kommunerne at arbejde sammen med fondene. Rigtig mange fonde påtager sig nemlig også et samfundsudviklende perspektiv. Det giver nogle kvalificerede makkere, når man skal udvikle sin kommune, siger direktør i KL, Laila Kildesgaard til DR Sjælland.

I følge nyhedsmediet Danske Fonde blev der i 2016 delt over 16 milliarder kroner ud fa fondenes velpolstrede pengetanke.


Nyhedsoverblik