Kommuner i top og bund: Stor forskel på genindlæggelser af psykiatriske patienter

Mens Faxe, Vordingborg og Næstved klarer sig dårligere end forventet, ser det ganske anderledes ud for blandt andet Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er den enkelte kommune, der tager over og hjælper borgerne tilbage på sporet, når de har været indlagt som psykiatriske patienter.

Men nye tal beregnet af avisen Kommunen viser, at nogle kommuner i vores landsdel er markant dårligere til at håndtere den opgave end andre.

Tre kommuner i vores område har den kedelige fornøjelse af at ligge som henholdsvis nummer to, fem, og seks på listen over alle 98 kommuner, der har flere genindlæggelser end forventet.

Det er Faxe Kommune med 42 procent flere indlæggelser, Vordingborg Kommune med 38 procent flere indlæggelser og Næstved Kommune med 37 procent flere indlæggelser i 2015.

Sorø er succeskommune 

quote Det har været en lang proces, hvor vi har haft fokus på, at det der med genindlæggelser er noget skidt

Lars Schmidt (O), formand, Social- og Sundhedsudvalget i Sorø Kommune

Til gengæld finder man Sorø Kommune i top ti over kommuner på landsplan, der klarer sig bedre end forventet. De havde med 25 genindlæggelser i 2015, 38 procent færre genindlæggelser end man kunne forvente.

- Det har været en lang proces, hvor vi har haft fokus på, at det der med genindlæggelser er noget skidt. Vi er hele tiden nødt til at tænke kreativt på, hvordan vi håndterer det her, for problemet forsvinder ikke ud af det blå. For os er noget af det vigtigste at inddrage borgerne i, hvordan vi løser det – vi skal ikke fortælle dem, hvordan de skal have det, siger Lars Schmidt (O), formand, Social- og Sundhedsudvalget i Sorø Kommune til TV ØST.

Kommunen betaler 60 procent af taksten, når en psykiatrisk patient bliver indlagt. Dog er der et loft på maksimalt 8.722 kroner per indlæggelse, men kommunen betaler, uanset om der er tale om første indlæggelse eller genindlæggelse.

- Som udgangspunkt har det ikke været økonomien, vi har tænkt på. Det handler først og fremmest om borgernes velbefindende, siger Lars Schmidt (O).

Se tallene for din kommune

Tallene er beregnet ud fra antallet af indlagte psykiatriske patienter i 2015. Alle er over 18 år. I alt fem kommuner i vores landsdel har flere genindlagte psykiatriske patienter end forventet, mens fire har færre genindlagte. 

Holbæk Kommune rammer med 101 genindlæggelser præcis det antal, som man kan forvente.

Stevns og Ringsted Kommuner har så få genindlægelser, at de ikke er med i beregningerne. 

Data stammer fra Sundhedsdatastyrelsen og beregninger foretaget af avisen Kommunen. 

 
  Foto: TV2 ØST

Nyhedsoverblik