Kommuner gør skoledagen kortere

Et såkaldt hyrdebrev fra Undervisningsministeren gør, at Sorø- og Kalundborg Kommune kan tillade kortere skoledage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden skolereformens indtræden i sommeren 2014 har børnene i landets skoler haft længere skoledage end tidligere. Det åbner et hyrdebrev fra Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) nu muligheden for at kunne ændre. Det skriver Berlingske tirsdag.

Kalundborg- og Sorø Kommune har valgt at åbne muligheden til skolelederne, så skolerne selv kan vælge.

Et hyrdebrev hjælper kommunerne ved at forklare loven, og det beskriver kommunernes muligheder for tolkning heraf.

Det hyrdebrev Ellen Trane Nørby (V) sendte rundt til landets kommuner d. 13. januar, forklarer folkeskolereformens § 16B. Den handler om, at skolerne kan erstatte den understøttende undervisning med to undervisere i særlige tilfælde.

Uenighed om tolkningen

Berlingske har foretaget en rundspørge hos 20 af landets kommuner. De har undersøgt, hvor mange, der er tolker brevet som en mulighed for at forkorte skoledagene, og hvem der ser det som en god løsning.

Her har Kalundborg og Sorø, som sagt, valgt at tolke det som en måde at forkorte dagenge på. Men det er ikke alle kommunerne, der ser sådan på det.

Eksempelvis har både Roskilde- og Lolland Kommune valgt ikke at tolke brevet sådan, og har derfor heller ikke givet tilladelse til skolerne, om at de må benytte det smuthul i skolereformen.

Ændringer af reformen kan være på vej

Flere af partierne bag folkeskolereformen mener, at der inden længe vil komme justeringer af den. Særligt efter en række kommuner netop har valgt at åbne for at rulle de lange dage tilbage.

Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen (DF), giver ligeledes udtryk for et ønske om ændringer.

-Forligskredsen har et ansvar for at justere de områder, hvor det ikke fungerer, siger han til Berlingske.

-Men jeg tror, vi kommer til at vente til efteråret, når vi har flere rapporter, der måler temperaturen i folkeskolen, tilføjer han.

Lange dage lidt endnu

Selvom Sorø- og Kalundborg Kommune har godkendt, at deres skoler må forkorte dagene i forhold til fortolkningen, så venter skolerne.

Det er op til den enkelte skole at tage stilling til, om de vil indføre ændringen af dagslængden. Det ser dog ud til, at det tidligst bliver efter sommerferien, hvis det skulle blive aktuelt med nye skoledage.


Nyhedsoverblik