Kommuner forskelsbehandler - smækker døren for folketingspolitikere under valgkamp

Flere kommuner tillader besøg af lokalpolitikere men ikke folketingspolitikere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hidtil har flere kommuner valgt at forbyde politikerbesøg i de kommunale institutioner op til valg.

Det er sket for at undgå, at institutionerne blev brugt som led i politikernes personlige valgkampagner.

Nu har en række kommuner atter valgt at ændre reglerne, så lokale byrådspolitikere igen er velkomne i valgperioder. Det gælder blandt andre kommunerne Kalundborg, Mariager og Faaborg-Midtfyn. 

quote Til gengæld er man meget velkommen lige bagefter, hvis man har interesse for Kalundborg Kommune

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

Det skriver DR Sjælland.

Ændringerne sker, fordi Ankestyrelsen i november kritiserede de daværende regler i Kalundborg Kommune. På det tidspunkt stod der i kommunens regelsæt, at politikere ikke måtte besøge kommunens børnehaver, skoler og andre institutioner de sidste fem måneder op til et valg.

img_7516.jpg
Læs også
Valg lige på trapperne: tag kandidattesten nu
img_7516.jpg
Læs også
Valg lige på trapperne: tag kandidattesten nu

Men ifølge Ankestyrelsen har kommunalpolitikere ret til at besøge institutionerne som en del af deres arbejde, og derfor må kommunen altså ikke lave regler, der afskærer dem fra det.

Selvom byrådspolitikerne igen er velkomne i institutionerne i flere kommuner, må udefrakommende politikere skyde en hvid pind efter institutionsbesøg, når der nærmer sig et valg.

Til gengæld er man velkommen lige bagefter

I Kalundborg Kommune gælder det i en periode på fire måneder op mod eksempelvis folketingsvalg og europaparlamentsvalg.

- Til gengæld er man meget velkommen lige bagefter, hvis man har interesse for Kalundborg Kommune, siger borgmester Martin Damm (V) til DR Sjælland.

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune.
Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune. Foto: TV2 ØST

Og det er vigtigt, at kommunen fastholder de regler af hensyn til borgerne, mener Martin Damm.

- Man skal huske på, at alle de borgere, vi betjener, er der i en helt anden anledning. Og dem skal vi beskytte, så de kan have ret til det. Vi er her for at servicere dem og ikke servicere nogle politikere, siger han.

Kommunalforsker: Det er paradoksalt

Ifølge kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er det dog paradoksalt, at folketingspolitikerne ikke må komme på besøg og blive klogere på borgernes hverdag.

- Vi hører tit kritik af, at politikerne lever i en osteklokke, og at de er for dårlige til at sætte sig ind i, hvordan almindelige mennesker lever deres liv. Så er det jo paradoksalt, at når man rent faktisk har nogle politikere, der gerne vil ud og se på forholdene, så får de at vide, at de ikke er velkomne, siger han til DR Sjælland.

quote Jeg kan ikke se, hvordan jeg kan passe mit arbejde, hvis ikke jeg kan få lov til at komme ud og møde vores uddannelsesinstitutioner og få input

Rasmus Horn Langhoff (S), folketingspolitiker

Og det problem genkender også folketingspolitiker Rasmus Horn Langhoff (S), der er formand for uddannelses- og forskningsudvalget i Folketinget.

- Jeg kan ikke se, hvordan jeg kan passe mit arbejde, hvis ikke jeg kan få lov til at komme ud og møde vores uddannelsesinstitutioner og få input, siger han.

Rasmus Horn Langhoff (S).
Rasmus Horn Langhoff (S). Foto: TV2 ØST

Derfor tror kommunalforsker Roger Buch også, at der kan komme en reaktion fra folketingspolitikerne på længere sigt.

- Hvis det her breder sig til mange kommuner, og reglerne bliver meget restriktive, så kunne jeg sagtens forestille mig, at Folketinget stopper det her ved at lave en lov, der forbyder kommunerne at udelukke folketingspolitikere fra at komme på institutionerne, siger han.

Enhedslisten: Der ikke være regler for politikerbesøg

Der burde dog slet ikke være regler for politikerbesøg. Det mener byrådsmedlem for Enhedslisten i Kalundborg Kommune, Niels Erik Danielsen. De enkelte institutioner kan nemlig sagtens selv styre politikernes interesse i at komme på besøg.

- Generelt har vi jo et fint samarbejde med personalet, og det synes jeg, vi skulle have fortsat uden at have så stramme regler, som der nu er vedtaget, siger han.

Skolevalg
Læs også
Se resultatet - sådan stemte de unge ved skolevalget
Skolevalg
Læs også
Se resultatet - sådan stemte de unge ved skolevalget

Men det er borgmester Martin Damm dog ikke enig i. Han mener, at nogle politikere ville udnytte det, hvis der ikke var regler for besøg.

- Når der er valg, er der lige pludselig rigtig mange politikere, der er interesserede i at komme ud og blive fotograferet sammen med børn i en børnehave eller ældre mennesker, der bliver passet, som led i deres markedsføring op til et valg. Og det, synes vi ikke, er rimeligt. Vi vil gerne beskytte de ansatte og vores brugere mod at blive udnyttet i den sammenhæng.


Nyhedsoverblik