Kommune vinder slag om sti ved tidligere traktørsted - ejerne er forundrede over afgørelsen

Holbæk Kommune har vundet det første slag om den offentlige adgang til det tidligere traktørsted ved Maglesø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der må ikke spændes en kæde op over adgangsvejen til det offentlige stisystem i det fredede område ved Maglesø i Holbæk Kommune.

Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet nu fastslået.

Dermed har en af sagerne om det tidligere traktørsted ved Maglesø fundet sin endelige afgørelse – og det glæder formanden for Klima- og Miljøudvalget i Holbæk Kommune, John Harpøth (DF).

- Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige afgørelse. Stien er adgangsvej til et stort stisystem i et fredet og naturbeskyttet område. Naturen er helt unik ved Maglesø, og offentligheden skal have offentlig adgang til det, siger han til TV ØST.

quote Naturen er helt unik ved Maglesø, og offentligheden skal have offentlig adgang til det

John Harpøth (DF), formand for Klima- og Miljøudvalget i Holbæk Kommune

Ejerne af huset er dermod både forundrede og kede af beslutningen.

- Vi bor her jo, og kæden er ikke nogen ny opfindelse. Den har været der i mindst ti år, og har været i brug, når traktørstedet var lukket. Men vi har naturligvis rettet ind, da vi fik afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, og har sikret en passage på halvanden meter, sådan som de kræver, siger Line Hede Rohde, der sammen med sin mand overtog huset i 2016.

trqaktoersted.jpg
Læs også
Flertal i Holbæk: Sti ved traktørsted skal være offentlig
trqaktoersted.jpg
Læs også
Flertal i Holbæk: Sti ved traktørsted skal være offentlig

Hun oplyser, at parret endnu ikke har drøftet sagen med deres advokat, og derfor ikke ved, om de vil foretage sig mere i sagen.

9b005f46-637a-44d2-a360-93d11422d81f.jpg
Læs også
Kommune står fast: Der skal være restaurant i families hus
9b005f46-637a-44d2-a360-93d11422d81f.jpg
Læs også
Kommune står fast: Der skal være restaurant i families hus

Flere sager i gang

Sagen er en af flere, der ruller omkring det tidligere traktørsted på Maglesøvej, der lukkede i efteråret 2017.

De nye ejere af traktørstedet opsagde forpagteren, og endte i en strid omkring parkering og adgang til den sti, som i årtier er gået tæt forbi traktørstedet. Desuden inddrog de efterfølgende de tidligere erhvervslokaler i deres private bolig.

Artiklen fortsætter under kortet.

Det er adgangen til stisystemet omkring Maglesø, der har givet anledning til sagen. Adgangevejen til den ene sti (markeret med rød cirkel) har været spærret med en kæde, så offentligheden ikke kunne passere.
Det er adgangen til stisystemet omkring Maglesø, der har givet anledning til sagen. Adgangevejen til den ene sti (markeret med rød cirkel) har været spærret med en kæde, så offentligheden ikke kunne passere. Foto: Skraafoto.dk, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Sagerne kører nu videre ved forskellige instanser. Blandt andet har en lokalplan, der skal sikre stien, der løber hen over området og gøre den permanent. Det skal ske ved en ekspropriation.

- De vil skære et to meter bredt bælte hen over vores grund og igennem vores teresse. De bestemmer oven i købet, at teressen gerne må bruges til servering, men ikke til, at vores børn kan lege der. Det er vi naturligvis meget kede af, siger Line Hede Rohde. 

trqaktoersted.jpg
Læs også
Kommune vil gøre sti gennem families ejendom offentlig: - Ejendommen vil jo falde helt vildt i værdi
trqaktoersted.jpg
Læs også
Kommune vil gøre sti gennem families ejendom offentlig: - Ejendommen vil jo falde helt vildt i værdi

Den nye lokalplan ventes behandlet med høringssvarene på et møde i Klima- og Naturudvalget tirsdag, og planen ventes vedtaget, da den støttes af et stort flertal i byrådet, siger John Harpøth.

- Vi vil sikre, at offentligheden stadig har adgang til området, som de har haft i årtier. Familien har vidst, hvad de gik ind til, men de har taget sagen i egen hånd og har gjort det her i strid med både det politiske ønske i byrådet og de servitutter og regler, som de altså skal overholde. Derfor er vi nødt til at handle, siger John Harpøth.

harpoeth.jpg
Læs også
Holbæk Kommune strides med husejer: - De har taget sagen i egen hånd
harpoeth.jpg
Læs også
Holbæk Kommune strides med husejer: - De har taget sagen i egen hånd

Fredet siden 1960'erne

Området omkring Maglesø blev fredet i 1960’erne, og der blev dengang udbetalt store erstatninger til to jordejere, der mistede potientielle værdier til eksempelvis grusgravning ved fredningen. Formålet var at bevare området og adgangen til området, som den var.

Helt tilbage på billeder taget under 2. Verdenskrig kan de stier ses, som nu er stridens kerne mellem kommunen og familien, der ejer huset.

- Ærlig talt, så forstår jeg ikke, at der er så meget opmærksomhed på en 80 meter lang stribe asfalt ud imod en sti, siger Line Hede Rohde.

TV ØST har tidligere lavet et indslag om stisystemet og den private sti. Det skete, da der blev afholdt åstedsforretning på stedet. Du kan se indslaget herunder.

Holbæk kommune vil ekspropriere en sti og en parkeringsplads for at sikre borgerne en offentlig adgang til Maglesø. Derfor mødtes kommunen i dag til en såkaldt åstedsforretning for sammen med lodsejerne at besigtige de arealer, kommunen vil ekspropriere.

Nyhedsoverblik