Kommune udsteder påbud: Asbestrester fra brand skal fjernes

Stevns Kommune udsteder nu påbud, så beboerne i 27 huse kan få fjernet asbest efter en brand i plastikfabrik i Hårlev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lige nu ligger resterne af asbest rundt i haverne ved 27 huse i Hårlev, efter der var brand i en plastikfabrik i starten af januar.

Men det skal nu fjernes. Sådan lyder konklusionen fra Stevns Kommune, som udsteder et påbud.

Torsdag aften afholder Stevns Kommune et borgermøde, hvor de har inviteret de 27 husstande, hvor man har fundet rester af asbest.

Her vil kommunen direkte svare på borgernes spørgsmål, og centerchefen for Teknik og Miljø i Stevns Kommune forsikrer nu, at asbesten vil blive fjernet.

quote Borgerne skal ikke være bekymrede for, at asbesten er sundhedsfarlig

Birgitte Nielsen, centerchef for Teknik og Miljø

- Borgerne skal ikke være bekymrede for, at asbesten er sundhedsfarlig, for den findes kun i en meget lille koncentreret del af resterne fra eternitstykkerne. Men den skal nok blive fjernet, for Stevns Kommune udsteder et påbud, så forsikringsselskaberne skal fjerne resterne, siger Birgitte Nielsen, centerchef for Teknik og Miljø i Stevns Kommune, til TV ØST.

Hun understreger, at kun ti procent i eternitstykkerne er asbest.

Det er kun sundshedsfarligt, hvis man indånder det i form af støv. Derfor er det vigtigt at få asbestresterne væk, inden det for eksempel falder ned på en sti og bliver mast til støv. 

Asbestrester skal støvsuges væk

Natten til den 3. januar udbrød der brand i plastikfabrikken Expladan Recycling. Fabrikken omdanner brugte sodavandsflasker til granulat, så plastikken kan genbruges.

Branden var så voldsom, at den fik taget på fabrikken til at eksplodere. Dette medførte, at en sky af asbest spredte sig ud over grundene for de 27 husstande.

En bunke af asbestflager har spredt sig i haverne ved 27 huse, efter der var brand i en plastikfabrik i Hårlev på Stevns. Nu udsteder Stevns Kommune påbud, så det bliver fjernet.
En bunke af asbestflager har spredt sig i haverne ved 27 huse, efter der var brand i en plastikfabrik i Hårlev på Stevns. Nu udsteder Stevns Kommune påbud, så det bliver fjernet.

Kommunens påbud betyder, at beboernes forsikringsselskaber skal fjerne resterne af asbest ved at rengøre og støvsuge havernes bevoksning og overflader, mens sand i sandkasser skal udskiftes.

quote Asbesten bliver fjernet, for Stevns Kommune udsteder et påbud, så forsikringsselskaberne skal fjerne resterne

Birgitte Nielsen, centerchef for Teknik og Miljø

Borgermøde skal udrydde beboeres bekymringer 

På borgermødet torsdag aften vil repræsentanter fra Dansk Miljørådgivning, Region Sjælland og Orbicon, som er eksperter i at fjerne asbest, deltage. Der er ikke forberedt nogle oplæg, så det bliver borgernes spørgsmål, der styrer mødets forløb.

Her vil Region Sjælland for eksempel forklare, at de ikke vil betegne tilfældene af asbest i haverne som jordforurening.

Dermed skal beboerne ikke være nervøse for, at værdien for deres grunde skal falde. Det forklarer Birgitte Nielsen, som håber, at borgermødet kan udrydde beboernes bekymringer. 

Brand i Hårlev
Læs også
Boligområde forurenet af asbest efter storbrand
Brand i Hårlev
Læs også
Boligområde forurenet af asbest efter storbrand

- Jeg håber, at når borgerne går hjem fra mødet i aften, så er de kun irriterede over, at der er rester af eternit i deres haver. De andre spørgsmål har de forhåbentligt fået svar på, siger Birgitte Nielsen.

Der bliver dessuden afholdt et åbent borgermøde for alle interesserede tirsdag den 31. januar klokken 19.00 i Hårlevhallens cafeteria. 


Nyhedsoverblik