Kommune tog en del af anbragte børns løn - nu skal det være slut

Faxe Kommune vil droppe et punkt i lovgivning, der gør det muligt at opkræve en del af anbragte børn og unges løn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Faxe Kommune har siden 2016 flere gange gjort brug af en regel i serviceloven, der har gjort det muligt at opkræve anbragte børn og unges løn fra deres fritidsjob og bruge pengene på at betale for de unges ophold.

Det viste en undersøgelse fra Ankestyrelsen fra september. Ud over Faxe Kommune har 14 kommuner udnyttet serviceloven til at opkræve løn.

Men det skal nu være fortid, vedtog Socialudvalget i Faxe Kommune torsdag aften.

quote Kommunerne har handlet moralsk forkert

Mai Mercado (K), Børne- og Socialminister

- Vi ønsker ikke at gøre brug af den lovgivning, der ligger på området, siger Nellie Bradsted (V), formand for Socialudvalget.

Serviceloven gør det muligt for landets kommuner at opkræve anbragte børn og unges løn fra deres fritidsjob. Det gælder både unge under 18 år såvel som unge over 18 år.

- Der var slet ikke nogen tvivl om, at for unge under 18 år ville vi overhovedet ikke gør brug af den (serviceloven red.), fordi vi synes, at der er så meget læring i, at de unge har et fritidsjob, siger Nellie Bradsted.

Et pædagogisk redskab

Ifølge formanden drøftede medlemmerne af Socialudvalget dog, om reglen i serviceloven kunne være et pædagogisk redskab over for den unge over 18 år, og om de dermed stadig skulle have mulighed for at opkræve en del af deres løn.

- Men vi kom frem til den konklusion, at det ikke ville være gavnligt for de unge, hvis vi trækker nogen af de penge, de tjener. Vi ønsker, at vores unge kommer i uddannelse eller i anden form beskæftigelse, siger Nellie Bradsted.

quote Jeg blev lidt overrasket, da det hele kom frem

Nellie Bradsted (V), formand for Socialudvalget i Faxe Kommune

Derfor vil sagsbehandlerne i Faxe Kommune, der siden 2016 fire gange har opkrævet anbragte børn og unges løn fra deres fritidsjob, helt konkret ikke længere kunne gøre brug af reglen i serviceloven.

- Det er jeg rigtig, rigtig glad for, siger Nellie Bradsted og fortsætter:

Ungarbejder fritidsjob
Læs også
Kommuner tager en del af anbragte børns løn
Ungarbejder fritidsjob
Læs også
Kommuner tager en del af anbragte børns løn

- Jeg blev lidt overrasket, da det hele kom frem (at 15 kommuner har gjort brug af reglen i serviceloven red.). Derfor var jeg glad, da vi fik undersøgt sagen og kom til bunds i den, at der kun var fire tilfælde i Faxe Kommune - og at der var faktisk kun ét tilfælde, hvor den unge var under 18 år, og hvor sagen var kommet for Ankestyrelsen. Så er jeg glad for, at vi ikke har gjort stor brug af det.

En fejl i indberetning hos Kalundborg

I undersøgelsen fra Ankestyrelsen kom det frem, at Kalundborg Kommune også skulle have gjort brug af reglen i serviceloven og opkrævet løn fra unge under 18 år.

Men ved nærmere interne undersøgelser, viser det sig dog ikke at være korrekt.

- Vi har fundet ud af, det var en fejlregistrering. Der er blevet sat et forkert kryds i den indberetning, der er blevet sendt fra administration til Ankestyrelsen, fortæller Karl-Åge Hornshøj Poulsen (V), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune.

Hvorvidt Kalundborg Kommune skulle have opkrævet løn fra unge over 18 år, kan Karl-Åge Hornshøj Poulsen dog ikke svare på.

Minister vil ændre loven

Efter historien om opkrævningen af anbragte børn og unges løn kom frem, valgte Børne- og Socialminister Mai Mercado (K) at gå ind i sagen med ønsket om at ændre lovgivningen.

- Kommunerne har handlet moralsk forkert.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, for vi ved, at der er så mange positive og gode ting forbundet med, at unge tager et fritidsarbejde - og det gælder jo også for anbragte unge, sagde Mai Mercado i september til TV ØST.

Mai Mercado
Læs også
Kommuner tager løn fra anbragte børn: Nu skal loven laves om
Mai Mercado
Læs også
Kommuner tager løn fra anbragte børn: Nu skal loven laves om

Derfor vil socialministeren sætte en stopper for, at kommunen kan opkræve den løn, som anbragte unge har tjent i deres fritid. Lovændringen behandles stadigvæk.


Nyhedsoverblik