Kommune kræver lovændring: Husejere lader brandtomter stå

I Lolland Kommune er man utilfreds med, at nedbrændte ejendomme ikke bliver revet ned, når ejerne har fået sin forsikringssum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nedbrændte ejendomme skal man ikke lede længe efter i Lolland Kommune. Brandtomter skæmmer for landskabet og får lov at ligge i årevis, uden ejerne tager sagen i egen hånd.

- Det brænder bare ned, og så lader folk det bare stå. Så sker der ikke mere, siger Minna Trautvetter, der bor i nærheden af to nedbrændte ejendomme.

quote Vi er utilfredse over, at ejer kan få en forsikringssum udbetalt uden forpligtelse til istandsættelse eller nedrivning af ejendommen

Rie Christensen, teamleder for Byggeri og Ejendomme i Lolland Kommune

Derfor efterlyser Lolland Kommune en ny lov, der skal tvinge ejerne til at anvende sin forsikringssum til enten at jævne brandtomterne med jorden eller istandsætte dem.

- Vi er utilfredse over, at ejer kan få en forsikringssum udbetalt uden forpligtelse til istandsættelse eller nedrivning af ejendommen, siger Rie Christiansen, der er teamleder for Byggeri og Ejendomme i Lolland Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lolland Kommune vil tvinge ejere til at rydde nedbrændte ejendomme.
Lolland Kommune vil tvinge ejere til at rydde nedbrændte ejendomme. Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Som det er i dag, har kommunen ingen sanktionsmuligheder over for ejere af brandtomter, og der er ingen regler for, at ejerne eller forsikringsselskaberne skal rive de nedbrændte ejendomme ned på trods af, at ejeren har fået udbetalt en forsikringssum.

Naboerne flover sig

Det er ikke kun Lolland Kommune, der er træt af at se på de nedbrændte ejendomme. Det er nabolaget også.

- Det er et trist syn, når man kommer hjem. For man ser altid det brændte, før man ser noget andet. Det er trist, siger Minna Trautvetter fra Søllested.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lolland Kommune vil tvinge ejere til at rydde nedbrændte ejendomme.
Lolland Kommune vil tvinge ejere til at rydde nedbrændte ejendomme. Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Fra en anden nabo lyder det:

- Det er pinligt, at vi overhovedet har sådan nogle huse, der ikke bliver gjort noget ved, siger Sanela Ibreljic, der ligesom Minna Trautvetter også bør i Søllested på Lolland.

Christiansborg er opmærksomme

Lolland Kommune har allerede gjort Udvalget for Landdistrikter og Øer i Folketinget opmærksom på problemet. Ligesom viceborgmester Henrik Høegh (V) har rejst sagen på Christiansborg.

- Vi har nævnt det ved en konference omkring nedrivning af boliger i Folktinget for et år siden. Vi har for et par måneder siden haft besøg af politikerne fra Folketingets Landdistriktsudvalg. De lovede at tage det med videre til erhvervsministeren, og nu har vi tænkt os at følge op. For vi vil gerne have action på det her område, siger Henrik Høegh (V).

Kommunen har længe haft fokus på deres fremtoning. Derfor håber Henrik Høegh på velvilje fra Folketinget.

- Vi river mange faldefærdige huse ned. Derfor irriterer det os voldsomt af hensyn til os selv, af hensyn til vores besøgende og turister, at vi skal have sådan nogle øjebæer stående, siger han.

I øjeblikket skønner Rie Christiansen fra Lolland Kommune, at der er syv til ti ejendomme, der henligger som brandtomter.


Nyhedsoverblik