Kommunalpolitikere: Embedsmændene har fået for stor politisk indflydelse

Embedsmænd skriver i et uforståeligt teknokratsprog, som normale mennesker ikke forstår, lyder kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arr, hvad står der lige der?

Kommunernes embedsmænd skriver i et uforståeligt teknokratsprog, som normale mennesker ikke fatter, og de gemmer svære politiske overvejelser dybt i bilagene, så man tror, der kun er én mulig løsning på ethvert problem. På den måde får embedsværket kommunalpolitikerne til at godkende handlingsplaner, som de folkevalgte ledere ikke forstår konsekvenserne af.

quote Mange af os, der ikke er hverken cand.dyt eller båt, men som kan noget fra livets skole, kan blive bange for at sige akademikerne imod

Thorkild Gruelund (K), byrådsmedlem

Kritikken kommer fra et bredt udsnit af kommunalpolitikere, der har deltaget i en rundspørge op til kommunalvalget. I alt har 1.203 lokalpolitikere svaret. Af dem er 50 procent helt eller delvis enige i, at embedsmændene i kommunerne har for stor indflydelse på kommunalpolitiske beslutninger.

Det skriver Politiken lørdag.

Spørgsmålet, om det er politikerne eller embedsmændene, der bestemmer i kommunerne, drejer sig om, hvem der udstikker retningen for velfærdsstaten.

Kommunerne afholder 65,2 procent af de offentlige udgifter og beskæftiger 60 procent af de offentligt ansatte. De leverer hovedparten af velfærdsydelser, fra det sociale område til folkeskole, integration, natur og ældrepleje.

- Vi har et problem med teoristerne

I Politikens rundspørge er 54 procent helt eller delvis enige i, at de får mange komplekse sager, som man reelt set fagligt og/eller tidsmæssigt ikke har mulighed for at overskue.

- Vi har et problem med teoristerne. Ikke terroristerne, forstås, men de embedsmænd, der gør alting så teoretisk, at de kan lægge enhver kommunalpolitiker ned. siger Thorkild Gruelund. Han har i 23 år repræsenteret Det Konservative Folkeparti i Hørsholm Kommune. 

untitled_design.jpg
Læs også
Bookmaker: Her er de nye borgmestre
untitled_design.jpg
Læs også
Bookmaker: Her er de nye borgmestre

- Mange af os, der ikke er hverken cand.dyt eller båt, men som kan noget fra livets skole, kan blive bange for at sige akademikerne imod.

Formand anerkender kritikken

Formanden for Kommunaldirektørforeningen, Henrik Kolind, anerkender kritikken:

- Vi har ikke for stor magt, men embedsmændene har stor magt. Hvis du laver statistik på, hvordan kommunalbestyrelser behandler sager, vil du opdage, at de indstillinger, vi laver i forvaltningen, meget ofte bliver fulgt, siger Henrik Kolind til avisen og tilføjer:

- Og ja, vi kæmper med sproget. Men nogle gange er virkeligheden kompliceret. Milliardbudgetter, budgettilskud og udligningssystemer er svære at gøre til letfordøjeligt stof. 

 


Nyhedsoverblik