Kommunalforsker om delt borgmesterpost: En risikabel manøvre

Liberal Alliance og Socialdemokratiet i Slagelse Kommune deler bogrmesterposten mellem sig. En usædvanlig løsning, mener kommunalforsker Roger Buch.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgerne i Slagelse får to år med John Dyrby Paulsen (S) som borgmester. Dernæst kan det enten være, at han fortsætter, eller også overtager Villum Christensen (LA) nøglen til borgmesterkontoret.

Sådan lyder den aftale, som rød blok og Liberal Alliance har indgået dagen før det konstituerende byrådsmøde på Slagelse Rådhus, hvor borgmesteren for de næste fire år officielt skal vælges.

Dyrby og Villum
Læs også
Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler borgmesterposten i Slagelse
Dyrby og Villum
Læs også
Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler borgmesterposten i Slagelse

- Det er en meget usædvanlig løsning, lyder reaktionen fra Roger Buch, som er kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Aftalen bygger alene på tillid

- Det er en risikabel manøvre, fordi den alene baserer sig på tillid. Det er jo ikke sådan, at man på det konstituerende møde kan træffe en kommunalbestyrelsesbeslutning om, at én person sidder i to år, og en anden sidder i de efterfølgende to år. Så det er altså en aftale, der bygger på den tillid, at man om to år skal mødes, og så skal den siddende borgmester trække sig, og så skal man vælge en ny borgmester. Så der er altså ingen sikkerhed for, at det kan finde sted, siger kommunalforskeren.

quote Det er en aftale, der bygger på den tillid, at man om to år skal mødes, og så skal den siddende borgmester trække sig, og så skal man vælge en ny borgmester. Så der er altså ingen sikkerhed for, at det kan finde sted

Roger Buch, kommunalforsker, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Roger Buch kender kun til ét fortilfælde, hvor et flertal i en kommunalbestyrelse endte med samme type aftale. Det stammer fra Assens på Fyn i 2001.

- Men det er også det eneste eksempel, jeg tror, der er, helt tilbage til 1970, siger Roger Buch.

Magtbalancen i byrådet kan risikere at skifte

Hvor realistisk er det, at Liberal Alliance så får borgmesterposten om to år?

- Det er jo umiddelbart realistisk. Hvis mandatfordelingen i kommunalbestyrelsen er den samme om to år, og man i øvrigt har haft et godt samarbejde, så vil det jo kunne lade sig gøre, men der er jo også nogle muligheder for, at det kan gå galt, siger Roger Buch.

Læs også
Villum Christensen om deling af borgmesterposten: En halv borgmester er bedre end ingenting
Læs også
Villum Christensen om deling af borgmesterposten: En halv borgmester er bedre end ingenting

- Én mulighed kunne jo være, at samarbejdet i kommunalbestyrelsen bliver rigtig dårligt. En anden fare er jo, at nogen skifter parti. Så risikerer man jo, at balancen skifter, og så kan man ikke skifte borgmester.

Liberal Alliance og rød blok kan sammen mønstre 16 mandater. Det er lige nøjagtigt nok til at have et flertal i byrådet i Slagelse.

- I den valgperiode, der er ved at slutte nu, har der været et dårligt samarbejde i byrådet, tror jeg vist godt, man kan kalde det, med masser af konflikter, og det er måske ikke den bedste baggrund til, at man så starter ud med så snæver en aftale, siger kommunalforsker Roger Buch. 


Nyhedsoverblik