Kommende hedebølge får livreddere til at udsende opfordring

Arkivfoto. Foto: Trygfonden

Vælg en strand med livreddere, og bad mellem flagene, lyder opfordringen forud for dage med sommervejr.

Meteorologerne lover masser af solskin i de kommende dage, og TrygFonden Kystlivredning forventer derfor mange strandgæster og travlhed for livredderne.

Samtidig opfordrer de strandgæster til at huske de fem baderåd, besøge strande med livreddere og bade mellem de opstillede flag.

- Der, hvor der er livredning, har man mulighed for at få en ekstra overvågning. Og hvis man svømmer mellem flagene, er man der, hvor de holder ekstra godt øje, siger Michael Iwersen, der er uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Fralandsvinden kan være lumsk, fordi man ikke mærker den, hvis man står i læ ved klitterne

Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning

Livredderne sætter to rød-gule flag i vandkanten, som markerer deres "primære zone", der er det område, hvor de anbefaler badning.

- Livredderne har konstant øjnene på vandet i deres primære zone, så de kan hurtigt spotte, hvis nogle kommer i vanskeligheder, siger Michael Iwersen.

Svøm ikke efter badedyret

Livredderne sætter desuden altid et flag på toppen af livreddertårnet.

Er flaget rødt og gult, er der almindelige badeforhold. Er flaget gult, signalerer det, at man skal være særlig opmærksom på et fænomen for eksempel fralandsvind. Mens et rødt flag fraråder badning.

I de kommende dage kan der opstå fralandsvind ved nogle af kyststrækningerne. Her blæser vinden væk fra kysten, hvorfor man bør være opmærksom.

- Fralandsvinden kan være lumsk, fordi man ikke mærker den, hvis man står i læ ved klitterne. Men ude på vandet kan man opleve, at vandet kan se meget mildt og fladt ud.

- Så er man måske ikke opmærksom på, at vinden kan skubbe en i vandet væk fra kysten, vurderer Michael Iwersen.

De fem baderåd

Badesæsonen er i gang. Landet over står kystlivreddere fra TrygFonden klar ved 36 livredderposter langs de danske kyster.

 

Kystlivredderne er at finde hver dag i uge 26 til 34 i tidsrummet 11.00-19.00. Derudover kører TrygFondens LivredderPatrulje rundt på mere end 50 strande for at undervise børn og voksne i vand og sikkerhed.

 

Men selv om der er livreddere, er det en god idé at tage sine forholdsregler inden strandturen og en tur i havet. Her kan du genopfriske de fem nationale baderåd:

  1. Lær at svømme.
  2. Gå aldrig alene i vandet.
  3. Læs vinden og vandet.
  4. Lær stranden at kende.
  5. Slip ikke børnene af syne.  

 

Kilder: Trygfonden og Dansk Svømmeunion.

Se mere

Kommer man ud på vandet ved fralandsvind, og driver et badedyr væk, er det vigtigt, at man ikke svømmer efter det, men lader det drive.

Her anbefaler Michael Iwersen, at man tager fat i en livredder og fortæller vedkommende om det. Hvis der ikke er en livredder, anbefaler han, at man ringer 1-1-4 og fortæller, at badedyret er draget til havs, så man undgår en unødvendig redningsaktion.

Ved badning på en strand uden livreddere bør man være ekstra opmærksom på at følge de fem baderåd.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App