Kom med på øvelse: Absalon er klar til kamp i Østersøen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klokken er seks. Det er fredag morgen. Støtteskibet HDMS Absalon er klar til dagens øvelse. Det drejer sig blandt andet om at træne i at eskortere og beskytte civil skibstrafik.

Skibet ligger tæt på dybvandsruten i Storebælt, og netop her er der masser af den slags.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Civil skibstrafik er der også masser af i et mere konfliktfyldt område - nemlig Hormuzstrædet ud for Iran Regeringen overvejer i øjeblikket, om Danmark skal sende et krigsskib til netop Hormuzstrædet,

- Om det er Hormuz eller et helt andet scenarie, vi skal ud i, kan vi anvende de færdigheder, vi får her, forklarer Kristian Haumann, chef for Søværnskommandoens planlægnings- og operationsdivision.

Artiklen fortsætter under billedet

Kristian Haumann, chef for Søværnskommandoens planlægnings- og operationsdivision.
Kristian Haumann, chef for Søværnskommandoens planlægnings- og operationsdivision. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

3.000 søfolk, 47 krigskibe, syv flyt, fem helikoptere og en ubåd deltager. Alle tungt bevæbnede - også Absalon, som er bevæbnet med blandt andet torpedoer, sømålsmissiler og maskingeværer.

Det er forsvarsalliancen NATO, der står bag øvelsen, der kaldes Northern Coasts. Øvelsen blev skudt i gang 3. september og varer helt til den 19. september.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Øvelsen foregår i lande omkring Østersøen, og den slags øvelser plejer at være rettet mod Rusland

- Fokus for den her øvelse er grundlæggende Østersøregionen. Så er der nogle områder - blandt andet i Danmark, men også i Tyskland og Sverige - som man går ind og træner på. Men kernen i øvelsen er Østersøen, forklarer Kristian Haumann.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Selvom det er en øvelse, så bliver der ikke slækket på disciplinen - alle besætningsmedlemmer bærer brandhæmmende masker og handsker. Når alt kommer til alt, er Northern Coasts nemlig den dybeste alvor.

- Det er lidt specielt. Det er ikke for sjov, vi sidder her. Hvis vi kommer i situationer, hvor der sker noget, så er det os, der skal på siger besætningsmedlemmet Tobias

Artiklen fortsætter under billedet

Besætningsmedlemmet "Tobias" tager opgaven alvorligt - for selvom det er en øvelse, kan det en dag blive virkelighed.
Besætningsmedlemmet "Tobias" tager opgaven alvorligt - for selvom det er en øvelse, kan det en dag blive virkelighed. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Efter dagens øvelse er Kristian Haumann ikke i tvivl om, at øvelser som denne har stor betydning.

- Den enkelte soldat og sømand ombord bliver rigtig god til det, han skal lave ombord. Til at anvende vores kanoner, vores sonarer, vores missiler og så videre.


Nyhedsoverblik