Købmandsbutik fylder 110 år - er hjertet for en hel ø

Omø Brugsforening fejrer torsdag sin 110 års fødselsdag. I dag spiller købmanden en afgørende rolle på den lille ø i Storebælt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når butiksbestyrer Jannie Frost Iversen om morgenen åbner købmanden på Omø, så åbner hun samtidig apotekerudsalget, posthuset, bageren og kiosken, hvor man kan spille Tips og Lotto.

Købmandsforretningen Letkøb på Omø er nemlig en helt central institution op den lille ø i Storebælt: Det er en livsnerve på øen.

quote Sammen med skolen er vi dem, der er med til at holde liv i den her ø

Jannie Frost Iversen, butiksbestyrer

- Sammen med skolen er vi dem, der er med til at holde liv i den her ø. Der er langt ind til Sjælland. Det tager 45 minutter i en færge – så vi er helt afhængige af, at der er en butik herovre, siger Janni frost Iversen til TV ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Torsdag er det 110 år siden, at den lille butik slog dørene op for første gang – og dengang som nu er det den lille, fællesejede brugsforening, der står bag butikken.

Bog på vej

Igennem alle årene har butikken spillet en stor rolle – så stor, så en gruppe lokale nu er ved at samle historien om Brugsen i en bog.

- Vi spiller en meget stor rolle her i lokalsamfundet. Også socialt. Det her er stedet, hvor man mødes med hinanden og får en sladder, mens man køber ind. Det er virkelig noget, der betyder noget for vores kunder, fortæller Janni Frost Iversen.

Købmanden i Agersø
Læs også
Borgere har hjulpet lokal købmand til succes - nu er der brug for at udvide
Købmanden i Agersø
Læs også
Borgere har hjulpet lokal købmand til succes - nu er der brug for at udvide

Hun fortæller, hvordan der blandt beboerne er bevaret et meget stort materiale om butikken og den rolle, som den har spillet på den lille ø. Det er materiale, der nu indgår i arbejdet med den nye bog.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Frem til 2002 var der tale om en landbrugs i FDB-regi, men siden har købmanden været tilknyttet andre kæder.

- Vi kunne ikke rigtig passe os ind i de kasser, som man dengang skulle udvikle kæderne til. Vi var for små, og skulle så købe ind i større mængder, end vi kunne sælge i vinterhalvåret. Derfor har vi måttet finde kæder, der bedre kunne tilpasse sig vores svingende indkøb – og de udfordringer, som der er, når leverandører skal tilpasse sig de uregelmæssigheder, som vi nogle gange desværre oplever med færgen, siger Jesper Mølgård, der er formand for brugsforeningen bag. Han fortæller dog, at butikken nu 16 år efter fortsat kaldes Brugsen i den daglige tale på øen.

Mange sommerhusejere

Jesper Mølgård er sommerhusejer bosat på Sjælland, men har som mange andre engageret sig i foreningsarbejdet på stedet.

quote Vores omsætning er nok fem gange større om sommeren end om vinteren

Jannie Frost Iversen, butiksbestyrer

- Butikken her gør, at det er langt mere attraktivt at komme herovre. Hvis man skulle købe mad med til en hel efterårsferie, så ville det ikke være interessant at komme herover, siger han.

Det er da også især sommerhusejerne og turisterne på øen, der holder økonomien i gang i butikken

- Vores omsætning er nok fem gange større om sommeren end om vinteren. Om vinteren holder vi lukket om eftermiddagen et par dage om ugen, og nogle af vores ansatte er nede på et par ugentlige arbejdstimer for at holde sig i gang. I sommeren er der derimod helt utrolig travlt, fortæller Janni Frost Iversen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Har stort ansvar

Butikken på Omø er ikke bare en butik – men også et socialt samlingspunkt, der er med til at holde samfundet på Omø i live. Og det giver et særligt ansvar til butikken.

110324_agersoefaergen_ror_oedelagt.jpg
Læs også
To øer afskåret fra omverdenen - færgepersonale nedlagde arbejdet
110324_agersoefaergen_ror_oedelagt.jpg
Læs også
To øer afskåret fra omverdenen - færgepersonale nedlagde arbejdet

- Det er ikke min butik, men noget, der tilhører os alle herovre. I hvert fald dem, der er medlem af foreningen. Dem, der kommer herned og fortæller om deres liv – de skal også have tillid til, at vi respekterer og anerkender deres fortrolighed. Og de skal tro på, at vi faktisk kan betjene dem med det, som de mangler. Det er rigtig vigtigt, siger hun.

quote Det vi ikke har, det skaffer vi hjem

Jannie Frost Iversen, butiksbestyrer

Og kunderne gengælder indsatsen, mener hun

- Det er klart, at de fleste herovre nok også handler lidt på Sjælland. Men i det daglige, der handler folk her. Og det er et ansvar, som vi lever op til. Vi har altså så godt som alt i butikken. Og det vi ikke har, det skaffer vi hjem, siger Janni Frost Iversen.

110-årsfødselsdagen bliver torsdag morgen markeret med morgenmad i butikken på Omø og i weekenden med en fest i øens forsamlingshus.

 
  Foto: Søren Kiehn - TV ØST

 


Nyhedsoverblik