København vil bygge kæmpevindmøller ud for Stevns

Vindmøller på op til 220 meters højde kan blive bygget i havet ud for Stevns Klint. Borgmester frygter, at det kan udfordre stedets status som verdensarv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En helt unik naturoplevelse kombineret med muligheden for at se det fiskeler, der markerer dinosaurernes uddøen.

Sådan formidles historien om Stevns Klint som led i den globale markedsføring af stedet, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Men den særlige status kan blive udfordret af en ny park med kæmpevindmøller, som det københavnske energiselskab Hofor, der blandt andet ejes af Københavns Kommune, vil bygge i Køge Bugt, ud mod Stevns. Nærmeste punkt på Stevns vil være Bøgeskoven, som vil ligge 8,5 kilometer fra møllerne.

Blandt de scenarier, HOFOR undersøger, indgår et scenarie med 63 vindmøller på 4 megawatt, som har en højde på 165 meter. Herudover indgår et andet scenarie med 25 vindmøller på 10 megawatt, som har en højde på 220 meter.   

quote Jeg synes ikke, at disse vindmøller passer ind i det billede

Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune

Planerne om at bygge op til 63 havvindmøller tæt på den østsjællandske kyst har rystet borgmesteren i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V).

- Vi har en række forpligtelser, som vi skal lave op til omkring Stevns Klint på hele Danmarks vegne, og jeg synes ikke, at disse vindmøller passer ind i det billede. Det her sted er det eneste af sin art i Danmark, og det giver os et helt særligt ansvar, siger borgmesteren til TV2 ØST.

Artiklen er rettet
Clock18. nov 2019, kl. 19:57
Af artiklen fremgik det oprindeligt, at møllerne ville ligge 8 kilometer fra Stevns Klint. Det er ikke korrekt. Nærmeste punkt vil være Bøgeskov Havn, 8,5 kilometer væk. Det fremgik også, at der vil være 63 møller á 220 meters højde. Det er ikke korrekt. Blandt de scenarier, HOFOR undersøger, indgår et scenarie med 63 vindmøller (4 MW), som har en højde på 165 meter. Herudover indgår et andet scenarie med 25 vindmøller (10 MW), som har en højde på 220 meter.

Status som verdensarv

Stevns Klint har haft status som verdensarv siden 2014. Ved udnævnelsen blev der lagt vægt på den unikke naturoplevelse i området omkring klinten.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Her kan møllerne komme til at stå.
Her kan møllerne komme til at stå.

I dag kan man fra klinten sagtens se vindmølleparker i Øresund og langt ude i Østersøen – og borgmesteren frygter, at vindmøller som dominerende naboer på horisonten vil ødelægge det smukke ved stedet. Men 8,5 kilometer er for tæt på, mener borgmesteren.

- Otte kilometer er ikke langt – slet ikke, når det er over åbent hav, siger hun.

Borgere bekymrede

Flere af borgerne i Stevns Kommune er også bekymret over planerne. En af dem er Dan Bøgeskov, der bor i Store Heddinge.

- Det gør ikke noget godt for os. Det vil være synd for skoven og området, hvis de skal stå lige her ude i vandet, siger han.

Han fisker og frygter derfor, at ålen vil trække andre steder hen på grund af opstillingen af møller i det lavvandede farvand.

vindmølle
Læs også
Kæmpevindmøller kan være på vej til Sydsjælland - nu kommer nabo med kritisk opråb til politikerne
vindmølle
Læs også
Kæmpevindmøller kan være på vej til Sydsjælland - nu kommer nabo med kritisk opråb til politikerne

Andre borgere støtter dog ideen.

- De er ikke kønne at se på, men jeg tror at vi vænner os til det. De gør meget godt, fordi de producerer ren energi, siger Søren Franzen fra Strøby Egede.

Det var oprindeligt planen, at møllerne skulle ligge nærmere København.

På grund af radaranlæggene i Københavns Lufthavn er planerne om havvindmøllerne dog blevet flyttet 16 kilometer mod syd og tæt på Stevns Klint af Hofor.

 


Nyhedsoverblik