Knuthenborg jubler over elefanter: - Det bliver ét af de største anlæg i Europa

Der bliver etableret et kæmpestort anlæg, når statens fire cirkuselefanter flytter til Lolland. Og i Knuthenborg jubler de over parkens nye beboere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Snart kan fire cirkuselefanter nyde deres otium på Lolland, og i Knuthenborg Safaripark kan de ikke få armene ned.

Safariparken får nemlig lov til at huse fire gamle cirkuselefanter, som staten tidligere i år købte for 11 millioner kroner. 

- Jeg er sikker på, der er flere, der har lyst til at komme og følge de her elefanters udvikling. Vi har taget dyrevelfærd fra ét sted til et andet. Og det her er et historisk projekt på mange måder, og vi glæder os simpelthen til at komme i sving, siger Rasmus Nielsen, safariparkens chefzoolog.

quote Vi skal have lært de her elefanter at udvise normal elefantadfærd igen

Rasmus Nielsen, chefzoolog hos Knuthenborg Safaripark

På et pressemøde på Skovriddersletten onsdag præsenterede Rasmus Nielsen og Dyrenes Beskyttelse planerne for det nye hjem, de fire pensionerede cirkuselefanter får, når de rykker ind. 

Der er her, der skal bygges et nyt åbent og moderne elefantanlæg. Her kan gæsterne følge med i livet blandt Ramboline, Lara, Djungla og Jenny fra sidelinjen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Onsdag blev der afholdt pressemøde i Knuthenborg Safaripark.
Onsdag blev der afholdt pressemøde i Knuthenborg Safaripark. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Hvis man spørger chefzoologen, har de travlt.

- Først og fremmest skal vi have lagt en staldplan helt færdig, og så skal vi have fundet en entreprenør, der kan opføre det her anlæg i en hulens fart. Vi er under tidspres, og det er elefanterne også, siger Rasmus Nielsen.

Dyrenens Beskyttelse: Elefanter får fantastiske forhold

Hos Dyrenes Beskyttelse glæder man sig over, at Miljø- og Fødevareministeriet har valgt at placere statens elefanter på Lolland. Det fortæller Britta Riis, der er direktør for organisationen.

- Vi har jo samarbejdet med Knuthenborg for at få lavet det her anlæg, så vi synes, det er en rigtig god beslutning. Man kan selv se, at det er nogle helt fantastiske forhold, som elefanterne får. Så vi er rigtig glade, Britta Riis, der er direktør for Dyrenes Beskyttelse.

quote Alle holder rigtig meget øje med, hvad det er, vi foretager os

Rasmus Nielsen, chefzoolog hos Knuthenborg Safaripark

Man forventer at begynde byggeriet så hurtigt som muligt. Når det sker, kan elefanterne flytte ind efter cirka otte måneder.

Til den tid vil mange øjne være rettet mod den mere end 50 år gamle park, for det er et kæmpe stort projekt for Knuthenborgs vedkommende.

Læs også
Nu er det officielt - Knuthenborg får fire cirkuselefanter af staten
Læs også
Nu er det officielt - Knuthenborg får fire cirkuselefanter af staten

- Det her er det største elefantprojekt, som nogensinde er lavet her i Danmark og et af de absolut største i hele Europa. Så alle holder rigtig meget øje med, hvad det er, vi foretager os, og hvordan tilværelsen bliver fremadrettet. Det er kun med til at gøre, at vi er stillet totalt skarpt på målet og gør vores absolut bedste, siger Rasmus Nielsen.

Skal vænne sig til et liv uden menneskekontakt

I første omgang handler det for dyrepasserne i Knuthenborg om at få flyttet Cirkus Trapez gamle elefant Ramboline.

Den skal rykkes til Slagelse, hvor de resterende tre elefanter befinder sig i Cirkusland. Her har de stået i karantæne i omkring et år, mens man fandt ud af, hvad der skulle ske med dem.

I efteråret 2018 blev politikerne nemlig enige om at forbyde, at vilde dyr som elefanter, zebraer og søløver kunne optræde i cirkus i Danmark. Allerede dengang var Knuthenborg klar til at tage imod dem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan her vil det se ud, når elefanterne rykker ind i et nyt elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark. Denne elefant er dog kun en figur i glasfiber.
Sådan her vil det se ud, når elefanterne rykker ind i et nyt elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark. Denne elefant er dog kun en figur i glasfiber. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Men cirkus og staten var uenige om prisen, så forhandlingerne blev trukket i langdrag. I august nåede de dog til enighed, og staten købte dem for 11 millioner kroner.

Når Ramboline er blevet forenet med de andre, så gælder om at træne dyrene. De skal nemlig vænne sig til hinanden og til at være i såkaldt beskyttet kontakt.

I dag er elefanterne vant til fri kontakt, forklarer Rasmus Nielsen. Det vil sige, at mennesker og elefanter går op ad hinanden og deler det samme område.

Elefant 1
Læs også
Elefanter kommer til at trække flere turister til Lolland
Elefant 1
Læs også
Elefanter kommer til at trække flere turister til Lolland

Men kontakten med mennesker bliver langt mindre i det nye elefantanlæg.

- Ved beskyttet kontakt er der altid en barriere i mellem, og det er simpelthen af sikkerhedsmæssige årsager, at vi vil flytte dem til det. Så elefanter skal indstille sig på en helt ny måde at blive trænet på, siger han.

- Vi skal have bygget en masse tillid op blandt vores dyrepasser til de her elefanter, tilføjer han.

Skal lære at være fri

Selve anlægget kommer til at strække over et område mellem 110.000 og 150.000 kvadratmeter.

Her vil elefanterne kunne boltre sig på et stort græsareal med mudderhuller, sandbade, foderpæle og gamle træstammer ligesom almindelige elefanter.

quote Her får de et meget friere liv og lever et meget mere naturligt liv

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse

Men da alle elefanterne er opdraget i cirkustraditionen, er der ét problem. De skal først lære det.

- Vi skal have lært de her elefanter at udvise normal elefantadfærd igen. De har været vant til at opføre sig på en bestemt måde i de sidste 30 år, og nu skal de til at lære noget helt nyt, der er fremmed for dem. Det er også en stor omstillingsproces, elefanterne skal igennem. Det kræver kæmpestort arbejde for os, men også stor omstillingsparathed fra elefanterne, siger Rasmus Nielsen.

Artiklen fortsætter under kortet.

Ifølge direktøren for Dyrenes Beskyttelse kommer det til at få stor betydning for elefanterne, når de får deres frihed og græs under elefantfødderne.

- For elefanterne betyder det, at i stedet for at de har haft et hårdt arbejdsliv med rejsedage på 100 til 150 om året – det har de været om sommeren i Danmark, og om vinteren har de været udlejet til cirkus i udlandet, i siger Britta Riis.

- Her får de et meget friere liv og lever et meget mere naturligt liv, så vi synes, det er en fin pensionering af de her cirkuselefanter, tilføjer hun.

Vil følge elefanternes tempo

Chefzoolog Rasmus Nielsen fortæller, at de har allieret sig med eksperter, der har stor viden om elefant-management. Derfor er han sikker på, at de nok skal få skabt gode rammer for elefanterne.

Og selvom mange måske ikke kan vente med at se dyrene i det fri, så bliver adgangen for publikum først åbnet, når dyrene er klar til det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, glæder over de forhold, fire cirkuselefanter får i Knuthenborg.
Direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, glæder over de forhold, fire cirkuselefanter får i Knuthenborg. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Vi gør det i elefanternes tempo. Selvom alle gerne vil se elefanterne her i Knuthenborg hurtigst muligt, så er det min fornemmeste opgave at prioritere elefanternes velfærd frem for alle andres forventning, siger han.

Det er planen, at der skal etableres en vej rundt om tre fjerdedele af anlægget. Her kan man kigge ind til elefanterne, mens parken vil forsøge at lokke elefanterne tæt på publikum med nogle særlige aktiviteter. 


Nyhedsoverblik