Klimafrygt presser huse i værdi

Klimaekspert venter, at interessen for kystnære huse vil dale af frygt for, at havudsigten ender i kælderen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da familien Dannenberg fra Kalundborg i sidste måned fik sat deres grund- og ejendomsværdi ned med 35 procent af den offentlige vurdering, var det en sag af principiel art.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Sagen kørte i Landsskatteretten, og ejendommen endte med en vurdering på 2,4 millioner kroner fra de oprindelige 3,7 millioner, fordi hus og have udsættes for oversvømmelser, når vandet i Kalundborg Fjord ved stormflod presses op på det meste af Venstre Havnevej.

quote Folk vil naturligvis gerne beskytte deres investering, og hvis stedet oversvømmes, ændrer det jo grundlaget for prisen

Ole Hækkerup, direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening

Grundværdien blev også sat ned - fra lidt over en million kroner til 585.000 kroner.

Forventer at interesse for kystnære boliger vil falme

Den slags retskrav kommer vi til at se flere af, forudser seniorprojektleder Søren Gram, der i Teknologirådet arbejder med klima- og samfundsudfordringer.

- Det er en udvikling, der vil komme fart på, for vandet kommer, og visse ejendomme er ikke værdisat derefter, siger han.

Lige så populært det er at bo i vandkanten, lige så skræmmende er det, når havudsigten ender i kælderen, mener Søren Gram, som forventer, at interessen for kystnære boliger vil falme.

- Det bliver rigtig interessant at se, hvad der sker i de kommuner, som tænker kortsigtet på guld og mammon, når de tillader nye byggerier meget tæt på vandet - også selvom folk, der har forstand på det, tager sig til hovedet. Der findes stadig kommuner, der bygger med bind for øjnene, fordi der er penge i det, siger Søren Gram.

Kan være vurderet for højt

På grund af systemomlægning er der ikke kommet nye offentlige vurderinger af ejendomme i Danmark siden 2012.

Derfor lægges der i disse år blot et beløb oveni hvert år - med mindre der er behov for en fundamental omvurdering. Derfor kan huse udsat for klimaforandringer være vurderet alt for højt.

Læs også
Marker står stadig under vand - landmændenes pumpestation arbejder på højtryk
Læs også
Marker står stadig under vand - landmændenes pumpestation arbejder på højtryk

Den nye lovgivning, som skulle være klar i efteråret 2020, tager bedre højde for vurderinger i risikoområder.

Men indtil den er klar, kan flere boligejere altså tænkes at prøve deres ejendomsværdier i retssystemet, mener Søren Gram.

Peger på risiko

Jacob Høst-Madsen, der er direktør for den internationale vand-rådgivningsorganisation DHI, peger på risikoen ved at bo ved kyster og vandløb.

Han tilføjer, at det kan være svært for almindelige mennesker at finde oplysninger om klimabaserede forhold.

- Såfremt myndighederne valgte at publicere den reelle oversvømmelsesrisiko for alle ejendomme i Danmark, ville det have store konsekvenser for huspriser og ejendomsvurderinger, siger han.

Tåge
Læs også
Ugen begynder tåget - men tirsdag bryder solen igennem
Tåge
Læs også
Ugen begynder tåget - men tirsdag bryder solen igennem

Og direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening Ole Hækkerup hæfter sig ved, at langt flere huskøbere end tidligere spørger ind til klimasikring og fremtidsudsigter for det område, de overvejer at købe ejendom i.

- Folk vil naturligvis gerne beskytte deres investering, og hvis stedet oversvømmes, ændrer det jo grundlaget for prisen og vurderingen, siger Ole Hækkerup.


Nyhedsoverblik