Kandidat til regionsrådet: Vi har ikke gjort det godt nok

Heino Knudsen (S), Peter Jacobsen (DF) og Jacob Jensen (V) kæmper alle om formandsposten i Region Sjællands regionsråd. Mandag mødtes de til debat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De håber alle på at få pladsen for bordenden, når stemmerne er talt sammen efter tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg.

Heino Knudsen (S), Peter Jacobsen (DF) og Jacob Jensen (V) er spidskandidater til posten som formand for regionsrådet i Region Sjælland, og mandag aften mødtes de til debat i "Dit Valg", som blev sendt på TV ØST og Facebook.

Et af de spørgsmål, som fik lov til at fylde meget debatten, er manglen på læger i Region Sjælland. 

REGIONSRÅDET

Regionsrådets 41 mandater er fordelt sådan:
  • Socialdemokratiet: 11
  • Venstre: 13
  • SF: 2
  • Det Konservative Folkeparti: 2
  • DF: 7
  • Radikale Venstre: 1
  • Liberal Alliance: 1
  • Enhedslisten: 4
Kilde: Region Sjælland

Vil inddrage medarbejdere

Mere præcist mangler der 170 læger og speciallæger, og i Kalundborg, Slagelse og Holbæk er det specielt praktiserende læger, som er en mangelvare.

- Det handler om at skabe nogle faglige miljøer, så lægerne er interesserede i at komme til vores område, siger Jacob Jensen.

Peter Jacobsen sidder som den eneste af de tre kandidater i regionsrådet, og han mener, at det er tid til at angribe problematikken på en ny måde.

- Vi har forslået, at man nedsætter et udvalg, der kan arbejde med det her. For at komme et spadestik dybere i forhold til medarbejderne. Vi skal skabe attraktive jobs på sygehusene, og vi er nødt til at spørge, hvad der skal til for, at man vil komme til Region Sjælland og være læge, siger Peter Jacobsen.

09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Debutanter kæmper om at lede regionen
09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Debutanter kæmper om at lede regionen

Ikke gode nok

Alle tre kandidater er enige om, at der skal gøres mere for gøre det attraktivt at være læge i Region Sjælland.

- Vi kan få nok så mange penge til rekrutteringsindsatser, men så længe arbejdsforholdene og -miljøet ikke er attraktive nok, så søger folk ikke til vores region, siger Heino Knudsen.

Har I ikke været gode nok til at gøre det attraktivt at arbejde i Region Sjælland?

- Vi har ikke gjort det godt nok fra politisk hold i forhold til det her. Det er også derfor, vi siger, vi er nødt til at tage det politiske ansvar, der ligger i det her og involvere os mere, end vi har gjort i den indeværende periode, siger Peter Jacobsen.

I siger allesammen, I skal involvere jer mere, I skal se på arbejdsmiljøet, men hvad er det konkret, man skal gøre?

- Vi skal lytte til medarbejderne. Vi har ikke været gode nok til at komme ud på afdelingerne og høre, hvad det er, der forgår.

Uden medarbejdere, ingen region

I sidste uge skrev 11 forskellige fagforbund fra Holbæk Sygehus i et åbent brev, at det stod galt til, at de simpelthen har for travlt. Ifølge Heino Knudsen er dette spørgsmål regionens 'mest brændende platform udover lægemanglen'.

Holbæk Sygehus
Læs også
Fagforbund i fælles opråb: Holbæk Sygehus er på sammenbruddets rand
Holbæk Sygehus
Læs også
Fagforbund i fælles opråb: Holbæk Sygehus er på sammenbruddets rand

- Vi vil invitere både medarbejdere og de faglige organsisationer med helt ind til bordet. De råber ikke bare på flere penge, de har faktisk rigtig mange gode idéer til, hvad vi kan gøre ved det her, siger Heino Knudsen.

Også Venstres Jacob Jensen er enig i, at problemet skal løses sammen med de faglige organisationer.

- Vi skal som politikere og ledere af regionen også stå foran og sammen med vores medarbejdere, for det er den vigtigste kapital, vi overhovedet har i vores region. Uden medarbejderne, ingen region og intet sundhedsvæsen.

Du kan se hele debatten på TV ØST's Facebookside.

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Region Sjælland kommer til at skifte regionsformand, idet Jens Stenbæk (V), der i 2013 snuppede posten fra Socialdemokratiet, ikke genopstiller. Hans vej til formandsposten gik via støtte fra Radikale Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, hvilket gav 24 mandater mod rød bloks 17.
     
  • Jens Stenbæk, der fik 23.302 personlige stemmer, er nu afløst som Venstres spidskandidat af folketingsmedlem, finansordfører Jacob Jensen, der er født i Holbæk og bosat i Tølløse.
     
  • Socialdemokratiet stiller også med en ny spidskandidat i Heino Knudsen, der kommer fra Nakskov. Han er byrådsmedlem i Lolland Kommune og har en formandspost i fritids- og kulturudvalget. Ved siden af det politiske arbejde er Heino Knudsen markedskonsulent hos Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster, der tilbyder uddannelser til organisationer og virksomheder.
     
  • Dansk Folkepartis spidskandidat, Peter Jacobsen, der fik 11.099 personlige stemmer ved sidste valg, har lanceret sig selv som kandidat til formandsposten. I valgperioden har han været 1. næstformand i regionsrådet og viceborgmester i Kalundborg.
     
  • SF’s spidskandidat er igen Tina Boel, der fik 5.147 personlige stemmer i 2013. Der er et stykke arbejde at gøre for SF, der tabte over 38.000 stemmer i Region Sjælland i 2013. En del af de stemmer gik nok til Enhedslisten, der havde et meget flot valg med fire mandater og en fremgang på knap 27.000 stemmer. Bruno Jerup står desuden øverst hos Enhedslisten.
     
  • Det Konservative Folkeparti stiller med Christian Wedell-Neergaard som spidskandidat, mens Anne Møller Ronex, der har Radikale Venstres enlige mandat, er også spidskandidat.
     
  • SF, Enhedslisten og Alternativet, der har Theresa Dall Helth som spidskandidat, er i valgforbund. I 2013 fik Enhedslisten fire mandater mod nul i 2009, SF fik valgt to mod otte i perioden før.

Kilde: Ritzau

Nyhedsoverblik