Kandidat kritiserer regionsformand: I blokerer for en ny lægeuddannelse

Heino Knudsen synes ikke, at regionsformanden gør nok for at få en lægeuddannelse til Region Sjælland. Den er dog allerede planlagt, lyder svaret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Venstre blokerer for ny lægeuddannelse i Region Sjælland

Så markant er udmeldingen i en pressemeddelelse, der er sendt på vegne af Socialdemokratiets regionsformandskandidat Heino Knudsen.

Her fremgår det, at både Heino Knudsen og partiets gruppeformand, Jan Hendeliowitz, er utilfredse med processen i forhold til at få en lægeuddannelse til Region Sjælland.

De mener, at regionsformand Jens Stenbæk (V) har været for sløv i optrækket i forhold til at sikre, at der fra næste år kan uddannes læger her i regionen.

Det er ellers noget, der var en del af regionens budgetforlig for 2018. 

Læge
Læs også
Region Sjælland får sin egen lægeuddannelse
Læge
Læs også
Region Sjælland får sin egen lægeuddannelse

Mindre hård i mælet

Sammen med folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen har Heino Knudsen spurgt uddannelses- og forskningsminister Søren Pind om sagens udvikling.

Til det har ministeren svaret, at han ingen konkrete henvendelser har fået i sagen, og det er altså det, der har fået Heino Knudsen til tasterne.

Han er dog ikke helt så hårdt i spyttet, da TV ØST taler med ham.

Mener du, at Venstre ikke har gjort, hvad de skulle? 

- Nej, det er ikke det. Jeg blev bare overrasket over, at ministeren ingenting havde hørt om det, fordi jeg og vi i Socialdemokratiet jo synes, at vi skal sætte så meget fart på som muligt. Vi vil gerne i gang i 2018, for der er jo en lang leveringstid på de her læger, der skal uddannes. Jeg har brug for, at der er nogen, der tager teten og får skubbet til tingene så hurtigt som muligt, lyder det.

Det bliver en realitet næste år 

Læge
Læs også
Studerende er positivt stemte over for ny lægeuddannelse på Sjælland
Læge
Læs også
Studerende er positivt stemte over for ny lægeuddannelse på Sjælland

Hovedpersonen selv, Jens Stenbæk, er dog noget uforstående over for kritikken. Han har bestemt ikke ligget på den lade side, fortæller han.

- Der er et samarbejde i gang mellem Københavns Universitet og os. Det pågår, og vi kommer til at starte pilotprojektet op i 2018, lover regionsformanden.

Pilotprojektet vil bestå af ti kandidatstuderende, som dels vil blive undervist på Universitetshospitalet i Køge og dels på Københavns Universitet.

Dette projekt er det helt op til regionen og universitet at blive enige om, så det er en del af årsagen til, at ministeren endnu ikke har modtaget nogle henvendelser om uddannelsen, fortæller Jens Stenbæk.

Den udmelding overrasker Heino Knudsen, da vi vender tilbage til ham.

Jens Stenbæk fortæller, at der er lavet en aftale, og at pilotprojektet bliver en realitet i 2018. Hvad siger du til det?

- Det er da kun glædeligt, hvis der er sket noget. Men det er en ny oplysning for os, og det bliver jeg faktisk halværgerlig over. Det er da underligt, at regionsformanden ikke har informeret om, hvor langt man er, lyder det.

Heino Knudsen og hans partifæller havde dog heller ikke spurgt regionsformanden, hvordan det stod til, inden de udsendte en pressemeddelelse.

Kunne I ikke have undersøgt sagen og spurgt ham, inden I sendte en pressemeddelelse ud?

- Vi har jo spurgt ministeren. Det var det, vi kunne gøre. Og nu spørger vi så regionsrådsformanden, lyder forklaringen.

Beregninger før ministerinddragelse

Jens Stenbæk
Læs også
Der mangler flere end 150 læger i regionen: Uddannelse er en nødvendighed
Jens Stenbæk
Læs også
Der mangler flere end 150 læger i regionen: Uddannelse er en nødvendighed

Selv om der altså er sket noget, er Heino Knudsen alligevel ikke tilfreds.

- Ti pladser er ikke nok. Der er to spor i det her. Det første handler om at lægge en del af uddannelsen i Region Sjælland, og det andet handler om også at få hævet antallet af studiepladser, og det er jo ministeren, der skal gøre det, siger Heino Knudsen.

Det andet spor har Jens Stenbæk dog også en forklaring på.

Et er, at I har lavet aftalen om pilotprojektet uden om ministeren, men hvorfor har I ikke kontaktet ham angående et større optag?

- På længere sigt skal vi have øget antallet af medicinstuderende i Østdanmark. 46 procent af danskerne bor øst for Storebælt, men kun 38 procent af de nye læger uddannes her. Siden budgetforliget har jeg sammen med Københavns Universitet og Region Hovedstaden været ved at kvalificere nogle beregninger på, hvor mange ekstra studerende, der er behov for. Når det ligger klar, så henvender vi os samlet til ministeren. Så det arbejde pågår også, siger Jens Stenbæk.

Jens Stenbæk vil dog ikke love, at udvidelsen af optaget også allerede bliver en realitet næste år.

Hvornår kan vi forvente, at det bliver en realitet?

- Det ligger jo hos folketingspolitikerne at tage den beslutning. Men jeg håber, at det bliver hurtigst muligt. 


Nyhedsoverblik