Kalundborg Kommune: Fire måneders behandlingstid er hurtigt

Kalundborg Kommune kritiseres af forældre for langsom behandlingstid om specialtilbud-sager. Fire måneder er ikke langsomt, mener kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En familie fra Svebølle er utilfreds med Kalundborg Kommune, fordi seks-årige Mathis med ADHD ikke får det rette skoletilbud.

Mathis begyndte i 0. klasse i august i år og for cirka to måneder kontaktede skolen Kalundborg Kommune, så drengen kunne få et specialtilbud, da han ikke passede ind i folkeskolen. Det gjorde skolen i oktober måned, og ifølge forældrene har det taget for lang tid at få en afgørelse.

Det er Kalundborg Kommune dog ikke enige i.

- Der kommer allerede en afgørelse i sagen i morgen, hvilket betyder, at Mathis sandsynligvis vil kunne starte op i et specialtilbud i januar måned, så jeg synes egentlig, at der er blevet arbejdet hurigt, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen, fagcenterchef for Børn, Læring og Uddannelse i Kalundborg Kommune.

Ifølge fagcenterchefen er der behov for noget tid efter skolestart, før skolen kan vurdere, om der reelt er behov for et specialtilbud.

- Når man starter i 0. klasse, skal man være varsom med, hvor hurtigt man skal opdele børnene, for man skal tænke på, at dét at starte i skole, det er noget helt nyt. Inden lærerne får kigget på eleverne og på deres behov og så videre samt får varmet et godt samarbejde op med forældrene, er fire uger fra skolestart til juleferie ikke meget, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen til TV ØST.

Afprøver ny model

Kalundborg Kommune har for første gang i år afprøvet en ny model, hvor der er visitationsrunder den første december - altså én gang om året - modsat tidligere, hvor der var fire visitationsrunder årligt.

- Det betyder ikke, at børn ikke kan blive visiteret før eller efter første december, men vi gør det for at danne os et overblik, siger fagcenterchefen.

Hun tilføjer, at børn ofte begynder i specialtilbud i begyndelsen af det nye skoleår, men at kommunen i nogle tilfælde vurderer, at det ikke kan vente til efter sommerferien og derfor behandles som en hastesag. Hun peger desuden på kommunikation som en hyppig årsag til misforståelser.

- Jeg ved godt, at vi ofte kommer i kommunikationsvanskeligheder med forældre, og det kan jeg fodt forstå, for forældrene vil det bedste for deres børn. Men som kommune skal vi sikre os, at barnet får det bedste tilbud, og den faglige sagbehandling kan tage et stykke tid afhængigt af kompleksiteten i sagen, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen.

Ikke urimelig ventetid

Hvis visitationsudvalget vurderer, at et barn har behov for et specialtilbud, så bliver det aftalt, hvornår barnet kan begynde, så Charlotte Grummesgaard Nielsen mener ikke, at ventetiden er urimelig.

- Tilbuddet kan i princippet starte med en uges varsel, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen.

Charlotte Grummesgaard Nielsen påpeger desuden, at der har været arbejdet fagligt og specialpædagogisk omkring Mathis, i skolen, med henblik på at give relevant understøttelse, og at skolens henvendelse til kommunen er det, der har sat processen, som bliver afgjort i morgen, igang.

Det er skolen, der skal finde en indstilling nødvendig, og det er den indstilling, som kommunen forholder sig til. 


Nyhedsoverblik