Kalundborg har succes med at lokke akademikere til - satser på de langsigtede løsninger

I Kalundborg viser erfaringerne, at man også skal tænke på det, der ligger uden for arbejdstiden, hvis man vil tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Erhvervslivet og uddannelserne i Kalundborg arbejder målrettet på at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Det gør de blandt andet ved at tiltrække kandidaterne, allerede inden de er færdiguddannede og ved for eksempel at gøre byen attraktiv for bioteknologi-studerende.

Lavede en alliance

I 2016 blev Kalundborg Rekrutteringsalliance stiftet.

Det er et samarbejde mellem Kalundborgegnens Erhvervsråd, lokale virksomheder og uddannelserne i Nordvestsjælland.

Rekrutteringsalliancen blev oprindeligt stiftet for at trække kvalificeret arbejdskraft til Nordvestsjælland, fordi man havde et akut behov for det, fortæller Jens Lerager, der er erhvervschef i Kalundborgegnens Erhvervsråd.

- Det løste man relativt lavpraktisk ved blandt andet at invitere nogle kandidater herop på tur og sådan nogle lidt mere traditionelle tiltag, fortæller han.

Mangel på arbejdskraft1
Læs også
Stor mangel på arbejdskraft:
Virksomheder forsøger forgæves at skaffe nye medarbejdere
Mangel på arbejdskraft1
Læs også
Stor mangel på arbejdskraft:
Virksomheder forsøger forgæves at skaffe nye medarbejdere

Men nu er alliancens strategi anderledes.

- Efterhånden har vi skiftet fokus til det lidt mere langsigtede stræk og satset på at gøre Kalundborg og resten af området til et spændende sted at studere. Vi har koblet nogle rigtig spændende uddannelsesmiljøer med nogle rigtig spændende arbejdspladser, og det kan vi jo heldigvis i kraft af noget af den industri, vi har, siger Jens Lerager.

Læs også
Mangel på arbejdskraft:
Bustur skal lokke akademikere til Sorø
Læs også
Mangel på arbejdskraft:
Bustur skal lokke akademikere til Sorø

Han fortæller, at det er vigtigt at samarbejde på tværs, hvis man vil styrke indsatsen for at få flere højtuddannede til sit områder.

- Det duer ikke, at erhvervsrådet gør det alene, det duer ikke, at den enkelte virksomhed gør det alene, og det duer ikke, at en eller anden uddannelsesinstitution gør det alene. Det kan man komme et stykke vej med, men hvis det virkelig skal batte noget, så kræver det, at vi arbejder på tværs, siger erhvervschefen.  

Erhvervschef: - Tænk på helheden

Jens Lerager mener, at første skridt på vejen til en langsigtet løsning er at finde ud af, hvad man er særligt gode til i et område og så begynde at gøre opmærksom på det.

- Man kan godt lappe nogle huller ved at sætte reklamer på en busside i København eller køre en bus fyldt med kandidater herud. Det er et okay værktøj til her og nu. Men det handler grundlæggende om at gøre opmærksom på, hvad det er, vi har herude - hvad er det, vi kan, og hvorfor er det så skide spændende at læse bioteknologi herude for eksempel, siger Jens Lerager.

Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København
Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København

Han fortæller, at en del af arbejdet for at få kvalificerede medarbejdere til at slå sig ned i Kalundborg også handler om at tænke på, hvad medarbejderne skal bruge deres fritid på.

- Hvad er det, man skal lave efter klokken 16.00, når man har fri? Kulturtilbud, oplevelser, den slags ting, som gør, at de folk, som søger her ud og får arbejde, de så også bosætter sig. Det er sådan en øvelse i at tænke ud over arbejdstiden, siger han og fortæller, at mange af de større virksomheder fra Kalundborgegnen derfor er gået sammen om en pulje, der støtter forskellige kulturaktiviteter i området.

I Sorø forsøger man at lokke akademikere til ved blandt andet at arrange bustur rundt til forskellige virksomheder i området. 

Nyhedsoverblik