John Dyrby Paulsen om deling af borgmesterpost: Det er den bedst mulige løsning

Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen troede, han havde vundet borgmesterposten i Slagelse Kommune. Nu må han dele den med Liberal Alliance.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har været noget af en rutsjebanetur for Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen siden valget sidste tirsdag.

På valgnatten udråbte han sig selv som kommende borgmester, men allerede dagen efter blev forhandlingerne åbnet på ny, da Radikale Venstre trak deres støtte.

Liberal Alliance, som i første omgang havde støttet John Dyrby Paulsen og den røde blok, begyndte derfor også at forhandle med de blå partier. 

Dyrby og Villum
Læs også
Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler borgmesterposten i Slagelse
Dyrby og Villum
Læs også
Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler borgmesterposten i Slagelse

Det skabte rystelser under John Dyrby Paulsens snævre flertal, og det har angiveligt sat Liberal Alliances Villum Christensen i en situation, hvor han har haft meget at skulle have sagt med sit ene mandat.

I hvert fald nåede Socialdemokratiet og Liberal Alliance, med støtte fra SF of Enhedslisten, i dag til enighed. De to partier kommer til at dele Slagelse Kommunes borgmesterpost mellem sig de næste fire år. Først vil John Dyrby Paulsen være borgmester i to år, og hvis Villum Christensen ønsker det til den tid, bliver han borgmester fra 1. januar 2020.

- Det muliges kunst

Da aftalen i dag blev meldt ud, gjorde John Dyrby Paulsen det klart, at det ikke var denne løsning, han havde håbet på.

- Politik er det muliges kunst, og det her er, hvad der har været muligt. Vi havde selvfølgelig alle sammen gerne set det anderledes med en bred konstituering, men det var bare ikke muligt. Denne løsning er bedre, end at valget af borgmester ender i en lodtrækning, siger han og henviser til, at det kunne være endt sådan, hvis der ikke var blevet samlet et flertal.

Selv om det er en usædvanlig aftale, der i dag er blevet indgået, mener den kommende borgmester, at det er den bedst mulige.

Aftale Slagelse kommune
Læs også
Deleordning om borgmesterposten: Se aftalen her
Aftale Slagelse kommune
Læs også
Deleordning om borgmesterposten: Se aftalen her

- Vi har landet en aftale, som er god for Slagelse Kommune, og som sikrer, at vi ikke ender i en lodtrækning. Det er et spørgsmål om indsats og samarbejde de næste to år, siger han.

DF tilbydes viceborgmesterposten 

En del af aftalen går på, at Dansk Folkepartis Ann Sibbern skal tilbydes viceborgmesterposten, og at både Venstre Dansk Folkeparti og Radikale Venstre skal tilbydes udvalgsformandsposter. Dette har ifølge aftalen været et krav fra SF.

- Det var SF, der stod meget fast på, at Ann Sibbern skulle tilbydes viceborgmesterposten. Ann får tilbuddet, og det er jeg meget tryg ved og tilfreds med. Om hun vælger at gøre brug af tilbuddet, det er så op til Ann. Jeg ved, at hun er positiv, men det betyder ikke, at hun nødvendigvis siger ja, fortæller John Dyrby Paulsen.

SF’s spidskandidat Helle Blak fortæller, at disse krav har været et forsøg på at skabe et bredt samarbejde.  

- Vi har forlangt, at man tilbyder viceborgmesterposten til Ann Sibbern fra DF, og at man fordeler poster, ansvar, magt og ære fuldstændigt ligeligt, siger hun. 

Læs også
Villum Christensen om deling af borgmesterposten: En halv borgmester er bedre end ingenting
Læs også
Villum Christensen om deling af borgmesterposten: En halv borgmester er bedre end ingenting

- Mærkværdig idé

Helle Blaks underskrift står på dagens aftale, men den todelte borgmesterperiode giver hun ikke meget for.

- Det er en meget mærkværdig idé, men jeg anerkender, at det er den aftale, Liberal Alliance og Socialdemokratiet er kommet frem til, siger hun.

Hun vil ikke love, at hun vil bakke op om en borgmesterudskiftning om fire år.

Hvis der er et ønske om at skifte borgmester om to år, må de klare det de to partier imellem. Måske er byrådet om to år tilfredse med den måde, det kører på, siger hun afvigende. 


Nyhedsoverblik