Jeppe fik 100 epilepsianfald om dagen: Specialkost har fjernet dem alle

Epileptiske anfald fyldte en stor del af 8-årigeJeppe Willingshøjs hverdag, da han var lille. I dag har specialkost gjort ham anfaldsfri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

100 gange om dagen. Så ofte kunne 8-årige Jeppe Willingshøj fra Næstved falde om med epileptiske anfald, da han var lille. Faktisk fyldte øjenrulninger, kramper og spændinger i musklerne en stor del af Jeppe Willingshøjs hverdag. 

Det var hans sygdom, tuberøs sclerose, som han er født med, der var årsagen til, at Jeppe Willingshøj fik epilepsi, da han var bare 3,5 måneder gammel.

- Man bliver så ked af det, når man ser ens barn have anfald. Man bliver frustreret og har lyst til at hjælpe og lyst til at tage det på sig, så han ikke skal opleve det. Det er rigtig, rigtig trist at se, siger Jeppes Willingshøjs mor, Tine Willingshøj.

quote Man bliver frustreret og har lyst til at hjælpe og lyst til at tage det på sig, så han ikke skal opleve det.

Tine Willingshøj, mor.

Fed mad forandrede det hele

Jeppe Willingshøj blev tilknyttet epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund. Her fik han medicin, der hjalp ham i perioder. Men for det meste af tiden, var der ikke noget, der hjalp - lige indtil han i november 2011 begyndte på en specialkostplan, der ændrede Jeppe Willingshøj og ikke mindst hans families liv.

- Jeppe spiser meget fed mad. Det er det, der virker på denne her diæt. Han er glad for kød, så han får medisterpølse, stegt flæsk og tunsalat med den fedeste mayonaise, siger Tine Willingshøj.

Intet må gå til spilde

Jeppe Willingshøjs mor bruger godt 14 timer i køkkenet ugentligt på at lave mad til sin søn, som altsammen bliver vejet meget nøje på en speciel køkkenvægt, inden Jeppe Willingshøj guffer maden i sig.

- Det er rigtig mange timer, og der er meget, man skal sætte sig ind i. Det er vigtigt, at maden bliver vejet af præcis efter de mål, vi har fået af Filadelfia. Derfor er det også vigtigt, at man får skrabet alt maden ned i skålene, så han får det hele med og ikke misser noget, siger Tine Willingshøj.

Anfaldsfri siden 2012

Allerede på andendagen af Jeppe WIllingshøjs kur, kunne han og familien mærke positive resultater. Han var anfaldsfri i 40 dage, og siden august 2012 har Jeppe Willingshøj været fuldstændig fri for epileptiske anfald.  

- Det er fantastisk, at Jeppe er anfaldsfri. Vi kan leve som en næsten normal familie og foretage os ting, Jeppe godt kan lide det meste af tiden. Så det er rigtig dejligt. Vi kan slet ikke få armene ned, så fedt er det, lyder det fra moderen.

quote Vi kan leve som en næsten normal familie og foretage os ting, Jeppe godt kan lide det meste af tiden.

Tine Willingshøj, mor

Mad består af op til 90% fedt

Jeppe Willingshøjs diæt er en særlig en af slagsen. Den går nemlig ud på, at op til 90% af hans består af energi som fedt, mens resten af maden består af kulhydrater og protein. Den diæt er i skarp kontrast til Fødevarestyrelsen, der normalt anbefaler 32-33% af energien fra fedt. 45-50% bør komme fra kulhydrat og 10-20% fra protein.

Jeppe Willingshøj spiser på bestemte tidspunkter fire gange om dagen, og for det meste spiser han den samme menu hver dag. Udover maden får han desuden flydende fedt gennem hans sonde, så han når op på alt det fedt, han skal have i løbet af dagen.

For at hjælpe Jeppe, har lægerne sammensat en kost, der er meget forskellige fra de normale anbefalinger.
For at hjælpe Jeppe, har lægerne sammensat en kost, der er meget forskellige fra de normale anbefalinger. Foto: TV2 ØST

Bliver Jeppe aldrig tyk af alt den fede mad?

- Nej, fordi det bliver vejet nøje af, og vi er så nøje med det, vi giver ham. Så får han kun det, han præcis har brug for. Og så vejer vi ham også hver tredje uge, så vi er sikre på, at han ikke pludselig bliver en tyk basse, siger Tine WIllingshøj.

Speciel diæt

Det kan siges, at Jeppe Willingshøjs diæt ligger langt fra det, der normalt anbefales. Derfor skal man også undersøges, før man starter på kostplanen for at se, om man overhovedet kan tåle den slags diæt. Det er nemlig en specialbehandling, hvor man bliver fuglt nøje af læger til kontrolbesøg og blodprøver.

- Det gode ved denne her diæt er, at ketonstoffer gør, at hjernecellerne slapper mere af, og dermed får man færre epileptiske anfald, siger overlæge på Filadelfia, Birgit Jepsen.

Årsagen til, at hvert eneste måltid skal være ens og måles og vejes nøje skyldes, at man skal være sikker på, at ketonstofferne ligger stabilt hele tiden.

10-15% bliver anfaldsfrie

På Filadelfia har de omkring 75 patienter på diæt, og for de fleste er det en stor succes:

- Vi har en 10-15%, der er blevet anfaldsfrie ved at være på diæt, og vi har 10%, hvor der ikke er effekt, og så har vi nogle med alt derimellem, siger overlægen.

55.000 har epilepsi i Danmark. Heraf er 5.000 børn.


Nyhedsoverblik