- Jeg var skæv af stoffer fem ud af ugens syv dage

22-årige Benjamin Christensen fra Korsør har nu været clean fra alkohol og stoffer i 699 dage. For ham er det enkelt: Vil du leve eller dø?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Første gang jeg prøvede at sniffe kokain, der var jeg 14 år gammel.

Sådan lyder det fra Benjamin Christensen fra Korsør, der i dag er 22 år gammel. Det er nu otte år siden, han første gang begyndte at eksperimentere med farlige stoffer.

Men i dag har han holdt sig fra pulverposerne i 699 dage. Knap to år.

quote Der var mange af mine familiemedlemmer, der også tog heroin

Benjamin Christensen, Korsør

- For mig er spørgsmålet egentlig ikke, hvorvidt stoffer er fede. For mig er spørgsmålet mere enkelt, om jeg vil leve, eller om jeg vil dø, siger han.

Det skal sgu prøves

Benjamin Christensen valgte livet og har i dag sagt farvel til stoffer. De var ellers blevet en stor del af hans liv i en ung alder.

- Der var mange af mine familiemedlemmer, der også tog heroin og sådan nogle ting, så jeg så på det med andre øjne. Kokain for mig virkede meget spændende, men det virkede ikke farligt, fortæller han og fortsætter: 

Læs også
- Du er næsten unormal, hvis du ikke tager kokain i dag
Læs også
- Du er næsten unormal, hvis du ikke tager kokain i dag

- Det virkede mere som det skal sgu prøves. Så gik der ikke lang tid før, jeg havde prøvet det et par gange til, jeg stod med 400 kroner i hånden og skulle prøve at gå ind på Istedgade og se, om jeg selv kunne finde ud af at købe det her. Det kunne jeg, sjovt nok.

TV2 ØST sætter fokus på stoffer:

TV2 ØST's ungdomsredaktion KRAS sætter i hele oktober måned fokus på unge og stoffer og udkommer med indhold på YouTube, Facebook og Instagram.

 

Benjamins historie står ikke alene, for også Jan Lillie Lauritsen fra Slagelse og Mynthe Liljeskjold fra Holbæk har valgt at fortælle deres misbrugshistorie til TV2 ØST’s ungdomsredaktion KRAS.

For Mynthe var det årelang mobning og en ny kæreste, som bragte hende ind i misbrugsmiljøet og for Jan Lillie Lauritsen var stofferne en genvej til spænding og fest.

 

Mynthe og Jan er begge en del af kampagnen #levellerdø, som Ungdommens Røde Kors i Slagelse står bag. Kampagnen har flere unge tidligere stofmisbrugere og pårørende, som tager ud på skoler og fortæller deres misbrugshistorie til andre unge i håbet om at kunne gøre en forskel og holde dem fra stofferne.

 

Læs mere til kampagnen #levellerdø her: https://indsamling.urk.dk/generel/8-8277

 

Du kan finde KRAS - TV2 ØST her:

Facebook: https://www.facebook.com/kras.tv2east/

Instagram: https://www.instagram.com/kras_tv2oest/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCeXZ_irbjb2d7N2FYaShLzA

Men det der bare lige skulle prøves, blev hurtigt en vane, der ikke var til at slippe af med igen.

- Jeg havde det nogle gange sådan, at hvis jeg skulle ind og hilse på en kammerat, så gad jeg ikke, hvis jeg ikke havde et gram i lommen. Det gad jeg ikke. Jeg gad ikke nogen mennesker. Jeg skulle sniffe, før jeg skulle alt andet. Det var til at blive sindssyg af. Jeg var fanget. Jeg synes, det var fedt, siger Benjamin Christensen.

Stoffer smadrer dig

Virkningen begyndte lige så stille at sparke ind, og Benjamin Christensen blev afhængig af følelsen af at være påvirket. Langsomt overtog stofferne og udfyldte pladsen, som før var fyldt med daglige gøremål.

- Fem af ugens syv dage, der var jeg skæv af stoffer, siger han.

quote Alle de ting, du normalt synes er fede, som at træne eller tage ud og spise – det er en by i Rusland

Benjamin Christensen, Korsør

- Stoffer smadrer dig. Det er virkelig ubehageligt. Du spiser ikke nok, du sover ikke, du er vågen i flere dage ad gangen, og det går bare ned ad bakke, siger Benjamin Christensen.

- Alle de ting, du normalt synes er fede, som at træne eller tage ud og spise – det er en by i Rusland, siger Benjamin Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Han prøvede ellers flere gange at finde tilbage på den rette vej, men hver gang gled han ud i rabatten.

- Jeg prøvede at starte på uddannelse. Jeg prøvede at starte på arbejde. Jeg prøvede at starte i militæret. Lige dårligt gik det hele sådan set. Det kunne jeg bare ikke – jeg havde ikke overskuddet. Jeg kunne ikke få det til at hænge sammen.

- Jeg led af en depression. Det skyldes en masse penge, jeg tjente ingen, og det gik bare ned ad bakke hele tiden, siger Benjamin Christensen.

Jeg tænkte flere gange på at skride

Midt i rusen skete der noget i Benjamin Christensens tilværelse, der fik rusket ham tilbage til virkeligheden.

- Vendepunktet var for mig, at jeg kom i behandling i fem måneder på Sct. Ols på Bornholm (en selvejende institution som tilbyder behandling for at hjælpe brugerne med at opnå en misbrugsfri tilværelse red.). De første to måneder var ikke særlig sjove, da jeg var i behandling. Jeg overvejede at trække mig, og mange gange tænkte jeg på at skride, siger Benjamin Christensen.

quote Der er rigtig mange unge mennesker, der ikke aner, hvor de skal gå hen

Benjamin Christensen, Korsør

- Jeg løb også ind i nogle dødsfald. Det var faktisk gode kammerater, der åbnede øjnene op for mig, så jeg så, hvad det gik ud på, og hvad det var, vi gik og legede med.

Men Benjamin og hans venner var langt fra de eneste, der render rundt og leger med den slags.

- Der er rigtig mange unge mennesker, der ikke aner, hvor de skal gå hen. Hvis man nu sidder og ryger bong hver dag, og de eneste du kender, også ryger bong, så får du ikke så meget ud af at sige skal vi ikke stoppe med det her? Så har du behov for en sparringspartner, siger den 22-årige mand fra Korsør.

Læs også
"Julie" købte stoffer på Snapchat: - Når mine venner tager kokain, er det svært for mig at sige nej
Læs også
"Julie" købte stoffer på Snapchat: - Når mine venner tager kokain, er det svært for mig at sige nej

Derfor var det også naturligt for ham, at sige ja til at blive mentor, da han blev spurt af Ungdommens Røde Kors.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Vil du leve eller vil du dø?

Nu forsøger Benjamin som mentor at hjælpe andre unge til at se en vej ud af misbruget.

- Som mentor tager jeg ud og møder min menti, og vi tager ud for at spise eller gå en tur eller whatever og så kan han ringe til mig, hvis der er noget alle døgnets 24 timer. Så kan jeg fortælle hvilken vej, man skal gå. For den er eddermame svær at finde selv. Jeg vil heller ikke kunne finder ud af mange af de her ting, hvis der ikke var nogle, der hjalp mig, siger Benjamin Christensen.

quote Det jeg vil sige, inden du tager det første stof, det er, om du er villig til at løbe den risiko, at du smadrer hele dit liv?

Benjamin Christensen, Korsør

Men det er ikke en løftet pegefinger, han møder de unge med.

- Det er jo ikke fordi, jeg går og forbyder stoffer, for jeg ved godt, de er der. Jeg synes bare, at folk fortjener at blive informeret omkring, hvad det kan gøre ved én. Det giver mening for mig at se andre mennesker blive glade igen og få livsgnisten tilbage, når jeg hjælper dem.

Benjamin Christensen har genfundet gnisten i sit eget liv:

- Jeg har det godt. Jeg synes, at jeg har styr på mit liv nu. Jeg er under uddannelse, og jeg har et arbejde. Jeg har nogle gode mennesker i mit liv, og jeg har kontakt til min familie. Jeg synes, jeg gør en forskel.

Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg
Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg

Og forskellen er ikke til at tage fejl af. Han har måske har et budskab, der er tydligere end de fleste:

- Det jeg vil sige, inden du tager det første stof, det er, om du er villig til at løbe den risiko, at du smadrer hele dit liv? 

- Så for mig er spørgsmålet enkelt: Vil du leve eller vil du dø?


Nyhedsoverblik