Da muren væltede, stod Jan pludselig midt i verdenshistorien

I dag mindes man i Gedser de tusinder af østtyskere, der kom strømmende efter Berlinmurens fald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Denne artikel blev udgivet i november 2019, men vi har genudgivet den i forbindelse med 34-året for Berlinmurens fald.

For 30 år siden blev der med Berlinmurens fald vendt op og ned på den verdensorden, der havde hersket siden Anden Verdenskrigs afslutning.

Tusinder af Østtyskere søgte mod Vesttyskland for at opleve friheden - men andre tog færgen fra Warnemünde til Gedser for at opleve Danmark.

quote Det var en urolig tid, men også en farlig tid

Hans Engell, daværende justitsminister

Det satte dansk politi i en lidt særpræget situation husker Hans Engell. Han er i dag kendt som politisk kommentator og tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, men tilbage i 1989 var han konservativ justitsminister og stod pludselig over for et Europa i voldsom forandring.

- Det var nogle enormt dramatiske dage, for hele Europa var i bevægelse. Ungarn åbnede grænserne, og vi kunne også se, at der skete noget i Østtyskland, husker Hans Engell.

Artiklen fortsætter under billedet

Hans Engell, daværende justitsminister, husker tydeligt de dramatiske døgn i 1989.
Hans Engell, daværende justitsminister, husker tydeligt de dramatiske døgn i 1989. Foto: Arkivfoto

For langt de fleste var Berlinmurens fald en glædelig begivenhed. Men samtidig lurede en trussel.

- Det var en urolig tid, men også en farlig tid. Det, vi måske glemmer i dag, var, at ingen af os jo kunne vide, hvordan Sovjetunionen ville reagere på det her. Russerne havde meget store styrker stående i Østtyskland, siger Hans Engell og minder om, hvordan Sovjetunionen tidligere havde slået voldsomt hårdt ned på oprør i blandt andet Tjekkoslovakiet og Ungarn.

Nogle dage efter murens fald sidder Hans Engell i justitsministeriet, da han bliver kontaktet af rigspolitichefen, som fortæller ministeren, at færger læsset med østtyskere er på vej. Stort set ingen har pas, og ikke en eneste har visum og dermed lovlig indrejse i Danmark. 

Artiklen fortsætter under billedet

Livlig aktivitet i Gedser havn, da Muren faldt
Livlig aktivitet i Gedser havn, da Muren faldt Foto: Anders Knudsen - Folketidende

Via rigspolitichefen får Hans Engell at vide, at der er færger på vej til Gedser læsset med østtyskere - stort set alle uden pas og ingen med visum. Ingen kunne reelt rejse lovligt ind i Danmark.

- Jeg traf en beslutning - med opbakning - om at vi tog imod vores østtyske naboer, uanset at de overhovedet ikke havde orden i nogen som helst af papirerne, fortæller Hans Engell.

De tusindvis af østtyskeres rejse mod Gedser og resten af Danmark blev i dag markeret med et arrangement ved færgehavnen i Gedser. Her deltog adskillige af de tyskere, som i siden tid var kommet med færgerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Murens fald og østtyskernes tur mod Gedser blev i dag markeret ved et arrangement ved færgehavnen.
Murens fald og østtyskernes tur mod Gedser blev i dag markeret ved et arrangement ved færgehavnen. Foto: Arkivfoto

- Der er en del af dem, der i dag er kommet hen for at vise deres ausweis (østtysk personbevis, red.) og deres pas og bedt mig om at signere dem. De har fået deres underskrift, men med 30 års forsinkelse, griner Hans Engell.

quote Det var travlt, og det var sjovt, og der var sgu ikke rigtig nogen, der tog noget som helst alvorligt

Jan Simonsen, tidligere grænsebetjent

I ankomsthallen i Gedser var det dengang blandt andet grænsebetjenten Jan Simonsen, der tog imod. Men Gedser-Warnemünde-ruten havde kun ganske få passagerer, og derfor var man slet ikke gearet til at kontrollere de tusindvis af østtyskere, der pludselig dukkede op.

Men østtyskerne skulle tages godt imod, mente man, og derfor blev de ventende turister taget imod med kaffe, småkager og chokolade.

 - Det var sgu sjovt. Det var det. Jeg husker det som sjovt, husker Jan Simonsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Jan Simonsen og hans stempel, der kom i brug efter lynbeslutning i Justitsministeriet.
Jan Simonsen og hans stempel, der kom i brug efter lynbeslutning i Justitsministeriet. Foto: Holger Matthäus

I årtier havde stemningen mellem øst og vest været anspændt, og frygten for atomkrig havde luret konstant. Men med et var stemningen vendt.

quote De bedste ambassadører for kongeriget Danmark var de politifolk, der stod her

Hans Engell, daværende justitsminister

- Det var travlt, og det var sjovt, og der var sgu ikke rigtig nogen, der tog noget som helst alvorligt, fortæller Jan Simonsen med et smil.

Artiklen fortsætter under billedet

Tidligere grænsebetjent Jan Simons og tidligere justitsminister Hans Engell udveklser minder om de dramatiske dage i 1989.
Tidligere grænsebetjent Jan Simons og tidligere justitsminister Hans Engell udveklser minder om de dramatiske dage i 1989. Foto: Arkivfoto

Da det stod klart, at tyskerne frit måtte rejse ind, kunne en glad Jan Simonsen gå rundt og byde dem velkommen med et stempel i passet eller på deres personbevis.

- Vi var ved at slide vores stempel op ved at stemple alle de pas og ausweis, griner Jan Simonsen.

Den gode stemning gjorde indtryk på østtyskerne, men også på den daværende justitsminister.

- De bedste ambassadører for kongeriget Danmark var de politifolk, der stod her. Pludselig oplevede østtyskerne, at politiet kunne opføre sig ordentligt, humoristisk, sødt og hjælpsomt, fortæller Hans Engell.


Nyhedsoverblik