Iskold forårsnat er skyld i historisk dårlig æblehøst

I disse dage bliver årets efterårsæbler høstet. Det tegner til at blive en historisk dårlig høst – og det skyldes en særlig forårsnat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Frugtavler Lars Skou Hansen fra Guldborgland Frugtplantage savner ikke spænding i hverdagen.

- Jeg behøver ikke at tippe eller spille lotto, jeg har rigeligt spil i hverdagen med at få det her til at fungere, fortæller frugtavleren.

Men i år ser spillet ikke ud til at ende til Lars Skou Hansens fordel. Han har flere æbletræer, der står næsten helt uden æbler i år.

quote Det blev bare ved med at blive koldere og koldere. Jeg er sikker på, at frugtavlerne bare kunne mærke, hvordan timelønnen raslede ned, i takt med at temperaturen faldt

Maren Korsgaard, frugtavlskonsulent 

- Der er altid en blok, der giver færre æbler, og en anden blok, der giver rigtig godt, men når jeg har ti æblesorter, så plejer det at jævne sig ud, så totaludbyttet er stabilt. Men i år falder udbyttet med 20 procent, og det er blandt andet fordi, min Elstar svigter. Det er jeg ked af, for det er min største sort, siger Lars Skou Hansen.

En forårsnat blev afgørende

Lars Skou Hansen er langt fra den eneste frugtavler, der oplever en dårligere æblehøst.

I år har været en historisk dårlig sæson for størstedelen af regionens frugtavlere, og det skyldes en helt særlig forårsnat.

- På Sjælland var det den 9. maj. Det var en meget flot krystalklar forårsnat, og det blev bare ved med at blive koldere og koldere. Jeg er sikker på, at frugtavlerne bare kunne mærke, hvordan timelønnen raslede ned i takt med, at temperaturen faldt, fortæller frugtavlskonsulent Maren Korsgaard. 

laust_spandet_jensen_foto_gartneriraadgivningen_as.jpg
Læs også
Deleøkonomi-projekt vil hjælpe Fejø Frugt med at dyrke æbler
laust_spandet_jensen_foto_gartneriraadgivningen_as.jpg
Læs også
Deleøkonomi-projekt vil hjælpe Fejø Frugt med at dyrke æbler

Taber op til 35 procent

Flere steder i regionen nåede temperaturen den 9. maj helt ned under frysepunktet, og det har været fatalt for æblehøsten.

I begyndelsen af maj var nogle æbletræssorter begyndt at blomstre, og de små æbleblomster kan ikke tåle minusgrader.

Det betød, at størstedelen af blomsterne på træerne døde, og at de overlevende fik frostskader. Og det rammer nu frugtavlerne hårdt.

- Det er meget forskelligt fra sted til sted, hvor meget det frøs den nat, og hvilke sorter, man har, der lige præcis blomstrede på det tidspunkt, fortæller Maren Korsgaard.

De økologiske frugtavlere vil på baggrund af den frostkolde majnat opleve et samlet tab på omkring 35 procent i forhold til tidligere års høst, vurderer frugtavlskonsulenten.

De traditionelle frugtavlere vil opleve et lidt mindre tab på omkring 20 procent.


Nyhedsoverblik