International madhøjskole i Maribo: - Vi taler ét fælles sprog

Selvom de 23 kursister på den internationale madhøjskole taler forskellige sprog, snakker de ét fælles, når det kommer til at smage, dufte og føle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

23 kursister er taget på international madhøjskole i Maribo for at få mere viden om mad.

Højskolen er international med både besøg fra Danmark og Japan. Fælles er, at de alle er nysgerrige på, hvor maden kommer fra.

- Jeg synes, Japan og Danmark er meget forskellige, når det gælder mad. Jeg vil gerne vide mere om dansk mad, siger kursist Momoko Nojo fra Kanagawa i Japan.

Mad er fysisk, socialt og politisk

quote Jeg synes, Japan og Danmark er meget forskellige, når det gælder mad

Momoko Nojo, kursist fra Kanagawa i Japan

Det første kursisterne skulle lære, var at sanke, hvilket vil sige, at man finder sine egne planter og urter i naturen.

- I den her uge prøver vi at folde vores forhold til mad ud, både i forhold til hvordan man bruger mad i sociale sammenhæng, og hvordan man er noget, der vækker vores sanser og er en oplevelse, og hvordan mad også i høj grad er politisk i forhold til, hvordan vi rammesætter vores fødevaresystemer, siger Nikolaj Frost, projektleder på Højskoleprojekt Lolland-Falster.

I den her uge prøver vi at folde vores forhold til mad ud, siger Nikolaj Frost, projektleder på Højskoleprojekt Lolland-Falster.
I den her uge prøver vi at folde vores forhold til mad ud, siger Nikolaj Frost, projektleder på Højskoleprojekt Lolland-Falster. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Og eleverne synes, det er fedt at tage ved lære:

- Jeg synes, det er meget vigtigt at arbejde med mad. Jeg arbejder selv med mad til daglig, men det er fedt at få noget mere teori på det og snakke om, hvorfor vi spiser samme, og hvorfor det er vigtigt at vide, hvor maden kommer fra, siger Karen Sørensen fra Ringkøbing.

Ny Nordisk madkultur er forholdsvis ny

quote Jeg arbejder selv med mad til daglig, men det er fedt at få noget mere teori på det og snakke om, hvorfor vi spiser sammen

Karen Sørensen, kursist fra Ringkøbing

Netop det, at flere kulturer mødes, giver højskolen en ekstra dimension.

- Jeg synes, det er mega fedt. Der var lige nogle, der snakkede om, at de havde fået gulerødder som snacks, og det var de bare slet ikke vant til. Bare en ren gulerod. Det er da meget normalt. Der er bare nogle ting, der går op for én, som ikke er givet for alle, siger Karen Sørensen.

- Jeg synes, det er mega fedt, siger Karen Sørensen, som er en af kursisterne på madhøjskolen.
- Jeg synes, det er mega fedt, siger Karen Sørensen, som er en af kursisterne på madhøjskolen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Men det er ikke kun japanerne, der kan lære om dansk madkultur. Det er faktisk mest omvendt.

- Opblomstringen i dansk madkultur med det Nye Nordisk er jo ret for nylig, imens man i Japan har en århundrede lang tradition for virkelig at have fokus på kvalitet i mad, og de har virkelig kompleks og velsmagende madkultur. Det har vi meget at lære, siger projektleder Nikolaj Frost.

Mad er et fælles, universelt sprog

Der bliver prøvesmagt en masse og duftet til endnu mere. Selvom man kommer fra forskellige lande med forskellige kulturer, taler de langt hen ad vejen det samme sprog.

- Vi kan spise de samme ting og føle de samme følelser, siger Momoko Nojo fra Kanagawa i Japan.
- Vi kan spise de samme ting og føle de samme følelser, siger Momoko Nojo fra Kanagawa i Japan. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Vi kan spise de samme ting og føle de samme følelser. Det er virkelig lækkert. Så ja, det er vel et fælles sprog for os, siger Momoko Nojo fra Kanagawa i Japan.

Sommerhøjskolen varer til og med på lørdag.


Nyhedsoverblik