Ingen strande på Sjælland og øerne blandt de 25 reneste

I vores område ligger Lolland Kommune i top med 11 steder med Blå Flag, mens kommuner som Guldborgsund og Stevns ikke har nogen flad i blå nuancer. Foto: Friluftsrådet

Hvert år vurderer Friluftsrådet renhed af badevand ved strande med det såkaldte Blå Flag. Ingen strande fra vores område er i årets top-25.

Sommer er for mange lig med en eller flere ture på stranden. Og dem er der masser af i Danmark. På 197 af dem kan man spotte et blåt flag, der blandt andet betyder, at badevandet er rent.

Det er Friluftsrådet, der måler badevandet. I år har finder man ikke nogen af de 25 reneste badestrande i Sjælland eller på øerne.

- Denne her top-25 er cremen af cremen i bedste badevandskvalitet. Og det er marginaler, der adskiller de her strande, fortæller Blå Flag-konsulent for Friluftsrådet, Bjarke Frandsen.

Ifølge Bjarke Frandsen skal man dog ikke lægge for meget i, om en strand er i top-25 eller ej. Alle Blå Flag-strande er således udmærket med bedst mulige badevandsrenhed.

- I den allerbedste badevandskategori ligger du mellem 0 og max tre procent risiko for at blive syg. I top-25 er du selvfølgelig tættere på 0 end i den anden ende af skalaen, siger Bjarke Frandsen.

Måler bakterieindhold

For at opnå det Blå Flag, er det et krav, at der tages minimum 10 badevandsprøver i løbet af sommersæsonen. Der måles for indholdet af E.coli-bakterier og Entorokokker.

- Der vil jo altid være en eller anden form for udledning af bakterier til havet. De der fækale bakterier kan både komme fra køer, grise, får, mennesker og fugle, forklarer Bjarke Frandsen.

En kommune skal selv søge om at få strande markeret med det Blå Flag. Odsherred deltager for eksempel ikke i ordningen.

Blå Flag-ordningen har også andre krav som toiletfaciliter og tilstedeværelse af en nødtelefon på eller i nærheden af stranden eller dækning, så mobiler kan bruges som nødtelefon.

Krav til Blå Flag-strande

  • Rent badevand
  • Livrednings- og førstehjælpsudstyr samt livreddere enkelte steder
  • Nødtelefon på eller i nærheden af stranden eller dækning så mobiler kan bruges som nødtelefon
  • Natur- og miljøformidlingsaktiviteter
  • Information om miljøforhold og naturområder
  • Toiletfaciliteter
  • Affaldsfaciliteter samt affaldssortering
  • Informationstavle

Kilde: Friluftsraadet.dk

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App