Afgørelse: I dag får præsten fra Tømmerup sin straf

Skal den tidligere sognepræst fra Tømmerup 14 år i fængsel, som anklageren ønsker? Det beslutter Retten i Holbæk i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forsvarer og anklager i sagen om den tidligere sognepræst fra Tømmerup var rygende uenige, da de i mandags skulle argumentere for, hvilken straf den 47-årige mand skal have.

I dag tager Retten i Holbæk så den endelige beslutning, når der efter middag bliver afsagt dom i sagen.

Præsten blev i fredags kendt skyldig i gentagne seksuelle overgreb på en pige og en lang række drenge over en periode på ti år. Børnene var mellem 12 og 16 år gamle, da overgrebene stod på.

Tømmerup Kirke
Læs også
Anklager går efter hård straf til præst: Der er stor risiko for, at han gør det igen
Tømmerup Kirke
Læs også
Anklager går efter hård straf til præst: Der er stor risiko for, at han gør det igen

Og det mener anklager Anja Liin skal straffes med fængsel i mellem 12 og 14 år, ligesom den dømte mand skal have frataget retten til at omgås børn og arbejde som præst.

- Igennem de seneste ti år har han misbrugt sin stilling på det groveste ved at misbruge en lang række børn. Risikoen for, at han gør det igen, er nærliggende, sagde hun i sin procedure i mandags.

Særligt skærpende omstændigheder

Og netop det med præstens misbrug af sin stilling og psykiske overlegenhed og antallet af børn, han har krænket, er vigtigt, mener anklageren. Der er nemlig så mange skærpende omstændigheder i sagen, at man kan tage paragraf 88 i straffeloven i brug. Den siger, at ”under særdeles skærpende omstændigheder kan straffen overstige den højeste for nogen af lovovertrædelserne foreskrevne straf med indtil det halve".

- Der er fundet en helt utrolig manipulation sted. Præsten har koldt og kynisk bildt de her børn ind, at lige præcis det barn var noget helt særligt. Og at det særlige, de foretog sig, foretog han sig ikke med andre. Det har præsten gjort i ti år. Det ene barn har afløst det andet. Det er ualmindeligt skærpende, sagde Anja Liin i mandags. 

Tømmerup Præst i retten - klippet til
Læs også
Forsvarer i Tømmerup-sagen: Vi skal ikke straffe for at hævne os
Tømmerup Præst i retten - klippet til
Læs også
Forsvarer i Tømmerup-sagen: Vi skal ikke straffe for at hævne os

Men forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen mener, at anklagerens krav er skudt langt over målet. At skyde gråspurve med kanoner, kalder han det.

- Vi skal ikke afsige en dom med følelserne. Vi skal se på, hvad der faktuelt er sket. Og så skal vi have en straf. 12-14 år er skudt helt over målet. Må jeg minde om, at et drab i Danmark koster 12 år, sagde han i sin procedure.

Skal stadig have lov at være præst

Forsvareren mener i stedet, at mellem fire og fem års fængsel er passende. Og så mener han ikke, at den dømte mand helt skal fratages retten til at virke som præst – han skal kun fratages retten til at omgås børn i fem år.

- Hvis han ikke må have med børn at gøre, hvorfor må han så ikke være præst? Han kan jo sagtens have med andre socialt udsatte at gøre. Det er det med børn, han har vist, at han ikke kan håndtere, sagde forsvareren.

Den tidligere præst gav i retten selv udtryk for, at han gerne vil arbejde med socialt udsatte som for eksempel hjemløse, når han bliver løsladt igen. Han sagde også, at han vil fortryde, hvad han har gjort resten af sit liv. 

Tømmerup Kirke
Læs også
Grådkvalt præst i retten i Tømmerupsag: - Jeg har ikke ønsket at gøre nogen ondt
Tømmerup Kirke
Læs også
Grådkvalt præst i retten i Tømmerupsag: - Jeg har ikke ønsket at gøre nogen ondt

- Jeg er ked af, at det er kommet så vidt. Jeg forstår det ikke. Jeg har ikke ønsket at gøre nogen ondt, sagde præsten som de afsluttende ord, inden de seks nævninge og tre juridiske dommere trak sig tilbage for at votere.

Anklager: Han angrer ikke

Tidligere på dagen havde anklageren dog sagt, at hun ikke giver meget for præstens sorg. Hun mener ikke, at han angrer overhovedet.

- Der er ikke skyggen af anger i den mand. Vi har gang på gang hørt præsten tale om, at det er hårdt og synd for ham at se på de billeder, han selv har taget, mens han selv begik overgreb. Vi har ikke hørt et ord om, at det er synd for børnene, sagde Anja Liin. 

Læs også
Tidligere sognepræst kendt skyldig i seksuelt misbrug af børn
Læs også
Tidligere sognepræst kendt skyldig i seksuelt misbrug af børn

Det var præstens forsvarer dog – ikke overraskende – uenig i.

- Det er ikke det indtryk, jeg har fået. Han er meget ked af det, sagde Ulrik Sjølin Pedersen til TV ØST efter mandagens retsmøde.

Præsten er foruden de seksuelle overgreb blevet kendt skyldig i en lang række blufærdighedskrænkelser, i at filme og tage billeder af de seksuelle overgreb og i at have planer om at sælge nogle af billederne videre. Han blev også kendt skyldig i at besidde 3,65 gram hash til eget brug

Den endelige dom i sagen falder klokken 13. Forsvareren har tidligere sagt, at hvis retten følger anklagerens ønske om op til 14 års fængsel, så skal sagen en tur forbi landsretten. 


Nyhedsoverblik