I aften fejrer vi Sankt Hans med bål - i modsætning til sidste år

På Sankt Hans aften i 2018 var der afbrændingsforbud flere steder her i regionen. Det medførte alternative bud på et Sankt Hans bål. I Horslunde på Lolland viklede de lyskæder om bålet og heksen og satte en røgmaskine i gang. Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Sidste sommer satte tørken en stopper for bålene til Sankt Hans flere steder, så i år er der endnu mere grund til at glæde sig til Sankt Hans bålet. 

Der vil være bål og taler, og midsommervisen vil lyde, når der i aften fejres Sankt Hans i hele regionen. Og der er nok mange i år, der glæder sig til at nyde synet af de smukke, brændende bål, når mørket i falder på. For sidste sommer i 2018 måtte mange nyde Sankt Hans aften uden bål, der var nemlig afbrændingsforbud i Stevns, Guldborgsund og Lolland kommuner. 

Tørken betød altså, at der var afbrændingsforbud flere steder i hele landet, og heksene måtte finde alternative veje til Bloksbjerg. Fra nord til syd her i regionen er der derfor lagt op til en festlig aften for både store og små – og i år endda med bål. 

Sankt Hans fra nord til syd

Så her kommer en rundtur rundt i regionen:

I Odsherred er der i aften arrangementer i blandt andet Rørvig, Høve og Vig, og Sommerland Sjælland holder børne-sankthans med en hekseworkshop, hvor børnene kan lave deres helt egen heks. Det største arrangement sker i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland med mad, musik og bål på Strandengen. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Sankt Hans i Holeby på Lolland 2018 bød på et videofilmet bål på et lærred. Der var nemlig forbud mod levende bål på grund af tørke.   

I nabokommunen Kalundborg er der lagt op til fest i havneparken fra klokken 15 og der være aktiviteter for børn og unge hele dagen på pladsen, bl.a. børnebål fra 15.00 – 18.00, hvor man kan bage snobrød eller pandekager. 

I Holbæk er der blandt andet arrangementer i Gislinge, Jyderup, Mørkøv og Kirke Eskilstrup, og i Strandparken i Holbæk er der også lagt op til fest. Holbæk Garden spiller aftenen i gang, og der er underholdning ved koret Sangskaderne og Holbæk Gymnastikforening. Bålet bliver tændt klokken 21, og klokken 23 bliver aftenen afsluttet med et festfyrværkeri. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Middelaldercentret i Nykøbing Falster måtte sidste år ikke tænde Sankt Hans bålet på grund af afbrædingsforbud. Billedet her er fra 2017.   Foto: Peter Larsen

På Stevns bliver der holdt Sankt Hans i Rødvig, hvor tidligere borgmester Mogens Haugaard holder tale og et andet arrangement finder sted ved Højen i Hårlev Byskov 

I Faxe er der Sankt Hans-arrangementer i Terslev, Dalby, Faxe Ladeplads og Bråby og Faxe Boldklub arrangerer Sankt Hans på stadion med mulighed for at købe mad og hoppepude til børnene.  

I Sorø Kommune fejres midsommeren blandt andet på Tersløsegaard i Tersløse ved Dianalund, og i Sorø inviterer kulturstedet Parnas på Sankt Hans arrangement fra klokken 17. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

I Vordingborg er Sankt Hans-bålet klart med heks. Hun består af uld, gammelt tøj og papmache og er kreeret af 5. b fra Gåsetårnskolen.  Foto: Privat foto

Slagelse tager i dag hul på festugen med et stort Sankt Hans arrangement i anlægget i Slagelse, hvor der er musikunderholdning og båltale ved borgmester, John Dyrby. Også på Trelleborg er der midsommerfest, hvor der bliver tændt op i bålstederne til medbragt grillmad og der er vikingeaktiviteter som bueskydning, og bagning af fladbrød.

Skoleelever har kreeret heks

I Næstved bliver der fejret Sankt Hans på Suså Havn, i Karrebæksminde og på Rønnebæksholm ved Næstved i den smukke gamle park, hvor der er koncert for børnene med Ulla Abdullas Cocobongoband, båltale og fællessang.

I Vordingborg bliver Sankt Hans-bålet tændt i voldgraven på Danmarks Borgcenter, og heksen står allerede klar. Hun blev afleveret torsdag af 5.b fra Gåsetårnskolen, Iselinge afdeling. De har den seneste tid lavet heksen, som består af uld, gammelt tøj og papmache.

Sankt Hans på Færgen Ida 

På Møn er der blandt andet Sankt Hans aften på Damsholte Friluftsscene med fakkeloptog og festfyrværkeri, og Midsommer Festival og Præstø Handelsforening inviterer til Sankt Hans på Præstø Strand. Man kan også vælge at nyde midsommeren ombord på Færgen Ida med udsigt til bålene på stranden og Farøbroerne. 

I Guldborgsund er der inviteret til Sankt Hans på Marielyst Torv og på stranden, hvor bålet tændes. Middelaldercentret i Nykøbing Falster inviterer også til den traditionsrige på Sankt Hans aften med bål, ridderturnering og ikke mindst blideskud med ildkugler. 

På Lolland bliver der fejret Sankt Hans ved Søndersø i Maribo, og i Harpelunde ved Nakskov er der Sankt Hans arrangement på Sandby Stadion.
 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App