Serviceområdet i Region Sjælland skriger på arbejdskraft. Der mangler hænder på hoteller og restauranter og inden for rengøring og handel.
Mere end hver tredje servicevirksomhed på Sjælland må sige nej til ordre på grund af mangel på arbejdskraft.
Det viser en opgørelse foretaget af Dansk Arbejdsgiverforening, og det er markant flere end i de øvrige regioner.
Vi taler meget om lægemangel, men den relative mangel er cirka fire gange så høj på tjenere som på læger
Størst mangel på tjenere
De nyeste tal fra første kvartal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at for tjenere er den forgæves rekrutteringsrate på 80 procent. Det vil sige, at ved 80 procent af de offentlige, opslåede stillinger er det ikke lykkedes at rekruttere arbejdskraft til den ledige stilling.
- Vi taler meget om lægemangel, men den relative mangel er cirka fire gange så høj på tjenere som på læger, siger Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.
På Hotel- og Restaurationsskolen oplever de også, at der er færre elever, der søger ind i branchen. Ifølge direktør Anne-Birgitte Agger har de samme problemer som ude i branchen, hvor der mangler arbejdskraft.
København suger arbejdskraften fra resten af Sjælland
Ifølge Dansk Erhverv er den gal i hele landet, men særlig slemt ser det ud på Sjælland og i København.
Det kommer Sjælland til skade, at der er så mange muligheder i København og så stor en volume
- Det kommer Sjælland til skade, at der er så mange muligheder i København og så stor en volume. De store byer er magneter for de unge, siger Lars Ramme Nielsen, der er Turismechef i Dansk Erhverv.
Han peger på, at det også går ud over servicebranchen, at der er så mange unge, der i dag tager en gymnasial uddannelse med henblik på at kunne videreuddanne sig.
- Der bliver uddannet alt for få, og søgningen mod Restaurant- og Hotelskole er alt lille, siger Lars Ramme Nielsen.
Dansk Erhverv: Arbejdsmarkedet er fuldstændig støvsuget
Restauranter, caféer og hoteller er ellers et marked i vækst.
Ifølge Dansk Erhverv er omsætningen på restauranter, cafeer, pizzeriaer, kantiner med videre steget med over 40 procent til 44 milliarder kroner fra 2008 til 2017.
- Caféer, hoteller og restauranter er vokset allermest inden for det seneste årti, og derfor er arbejdsmarkedet fuldstændig støvsuget. Hver gang du lukker en tøjbutik, så åbner der en café, slutter turismechef Lars Ramme Nielsen.