Efter gårsdagens partilederdebat: Hvad er det vigtigste valgtema for vælgerne?

01:08

Hvad er det vigtigste valgtema for vælgerne? Hør nogle bud her. Video: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Tirsdag var alle opstillede partier til folketingsvalget i debat i bedste sendetid. Men hvad vil danskerne egentlig gerne have, de skal diskutere?

Klima, udlændingepolitik og pension.

Det var de helt store emner, da TV 2 tirsdag aften sparkede gang i den første partilederdebat i valgkampen.

Men er det egentlig også det, der rører sig hos vælgerne i Sjællands Storkreds? TV2 ØST besøgte onsdag morgen Næstved Station for at tage temperaturen på vælgernes vigtigste valgtema.

Michael Sandau. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Michael Sandau, lagerarbejder, Næstved

Hvad er vigtigt i valgkampen for dig?

- Normeringer i daginstitutioner, fordi jeg selv er far til små børn. Der har ret stor indflydelse på mig selv.

Hvad er det med normeringerne, som du synes kunne gøres bedre?

- Nu har jeg selv historik i en børnehave, og jeg synes simpelthen, der er for mange børn til for få pædagoger. Jeg har selv erfaret, at børnene simpelthen bliver forsømt, og det synes jeg ikke er i orden.

I går i debatten var de tre store temaer klima, udlændingepolitik og pension. Hvad tænker du om det?

- Jeg kan godt se, at det er tre vigtige emner, men jeg er nødt til at tage udgangspunkt i mig selv, og jeg synes, det er ærgerligt, at noget som i andres øjne er vigtige, bliver gjort mere vigtigt end det, der fylder for mig.

Hvorfor er børn og unge vigtige?

Det er vores fremtid. Ganske enkelt.

Cecilie Thomsen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Cecilie Thomsen, fysioterapeut, Køge

Hvad er det vigtigste tema for dig her i valgkampen?

folk har været oppe at ringe over det. Og så synes jeg, at det er helt vildt grotest, at man slet ikke har det med

Cecilie Thomsen, Køge

- Det er børn- og unge-området, normeringer i daginstitutioner, og det er den almene indsats på børn- og unge-området, herunder også skoler.

Hvad er det, du ikke synes er godt nok i dag?

- Jeg synes, at der bliver lagt for meget vægt på praktik. Der er manglende tryghed. Vi pacer børnene, og der er for meget fokus på, at det skal gå stærkt lige nu her. De skal testes og afprøves, og der skal være resultater i stedet for at nyde det, vi er i nu og kunne mærke os selv – har vi det godt?

Der var tre overordnede temaer i går: Klima, udlændinge og pension. Hvad synes du om de temaer?

- Jeg synes, de er relevante, men mange af de temaer kan slet ikke lykkes, hvis ikke vores fundament – børn og unge – er på plads. Så det synes jeg er ret interessant og væsentligt at tage med. Og så synes jeg faktisk, at det har været et væsentligt tema på det sidste, og folk har været oppe at ringe over det. Og så synes jeg, at det er helt vildt grotesk, at man slet ikke har det med.

Lars Carstensen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Lars Carstensen, chauffør, Glostrup

Hvad er vigtigt for dig i valgkampen?

- Klima og udlændingedebat er klart det vigtigste. Hvad har de tænkt sig at gøre? Jeg synes, der bliver snakket en hel masse og handlet for lidt. Hvornår kan vi forvente, at der sker en handling?

Hvad tænker du, politikerne burde se på med hensyn til klima?

Klima og udlændingedebat er klart det vigtigste. Hvad har de tænkt sig at gøre? Jeg synes, der bliver snakket en hel masse og handlet for lidt

Lars Carstensen, Glostrup

- Man burde kaste sig over biler og fossile brændstoffer. Hos os eksperimenterer vi med el-lastbiler, som vi har købt hjem, og som rent fungerer.

Synes du, det er gået hurtigt nok med klima?

- Vi har snakket om det i mange år. De sidste 20 år. Det er ligesom, at vi først skal handle, når der sker en skade – men den er i gang. Så jeg synes, det er for sent. Vi kunne være gået i gang for mange år siden.

I forhold til udlændingeområdet, som også var et stort emne. Hvad er vigtigt for dig?

- Jeg tror, at vi skal forstå hinanden bedre. Jeg tænker på, at danskerne har en uforståenhed, og det synes jeg også, der er fra den anden side. Så jeg tror måske, at vi skal lære noget mere om hinanden.

Der er kommet nye yderpartier, Nye Borgerlige og Stram Kurs, der har kraftige holdninger til udlændingepolitik. Hvad tænker du om, at de er blevet en del af den politiske debat?

- Jeg tror, det er godt, fordi det skaber debat. Hvad enten man kan lide det eller ej, så sætter det gang i noget debat. Det tror jeg er meget sundt.

Lindholm har været et stort emne, for der vil man sende afviste, kriminelle asylansøgere over. Er det en god eller dårlig ting?

- Jeg synes, den er svær. Jeg tror, det piller en lille smule ved menneskerettigheder, så jeg håber, at de har styr på det. De er lidt kontroversielt. Men måske er det bare for at sende et signal til folk, der ikke kan opføre sig ordentligt.

Line Kromann Jørgensen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Line Kromann Jørgensen, finance manager, Næstved

Der er valg lige om lidt. Hvilke emner er vigtigst for dig?

- Der er rigtig mange emner, der er vigtige. Noget af det, jeg tænker, det er sundhed, og det er vores skoler og uddannelse. Men også at gøre noget for virksomhederne.

Hvor kan vi blive bedre på sundhed?

- Jeg har for nylig været på sygehuset med min mor. Det er ikke ret tit, jeg kommer der, men jeg var ret overrasket over, hvor lidt personale der egentlig var. Der var flere, der lå på gangene, og de havde lavet interimistiske løsninger i venteværelserne. Min mor lå der i næsten to uger, og jeg var glad for, at jeg kunne arbejde derfra, for jeg var overrasket over, hvor stærkt sygeplejerskerne rendte. Jeg kunne selv hjælpe min mor med at få noget at drikke og sådan.

Så hvad skal politikerne fokusere på?

- Jeg ved ikke, om det er flere penge, der skal til, men det kan også være det administrative. Der skal i hvert fald gøres et eller andet, så der er flere hænder til dem, der har brug for det.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App