Hunde giver liv på plejehjem - kom med til optagelsesprøve som besøgshund

Besøgshunde får glæden frem på danske plejehjem, bosteder og hospice. Søndag afholder TrygFonden optagelsesprøve i Næstved for plejecentre i kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De kommer ud på plejehjem, bosteder for udviklingshæmmede og på hospice - vores små firebenede venner. For de skaber glæde.

Derfor holder TrygFonden i dag søndag optagelsesprøver, hvor hunde kan blive godkendt som besøgshund for beboerne på plejehjemmene i Næstved Kommune.

quote Besøget af en hund kan være med til at skabe glæde og bryde med en ensformig hverdag

Galina Plesner, projektchef i TrygFonden

Læs også
Nyt luksushotel for hunde slår dørene op – interessen har været overvældende
Læs også
Nyt luksushotel for hunde slår dørene op – interessen har været overvældende

- Besøget af en hund kan være med til at skabe glæde og bryde med en ensformig hverdag for beboere på plejecentre og andre institutioner, og det er for eksempel helt fantastisk at opleve, hvor glade mennesker med demens bliver, når der kommer en besøgshund, siger Galina Plesner, projektchef i TrygFonden.

Besøg hos dyrlæge og adfærdskonsulent

29 hunde og deres ejere har meldt sig til dagens optagelsesprøve på Ældrecentret Symfonien i Næstved. 

- Vi søger besøgshunde, fordi de kan gøre en kæmpe forskel på landets plejeboliger. Det er dejligt at få besøg af en glad hund, hvis man sidder et sted og måske gerne vil have kontakt til dyr, men ikke kan have det. Det giver et dejligt afbræk i en hverdag, siger Galina Plesner, projektchef i TrygFonden.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Laila Nygaard og hendes hund Gismo er søndag blevet godkendt af TrygFonden til at være besøgshund på danske plejehjem.
Laila Nygaard og hendes hund Gismo er søndag blevet godkendt af TrygFonden til at være besøgshund på danske plejehjem. Foto: Katja Gasiorowski - TV2 ØST

Hundene bliver undersøgt grundigt og vurderet, da de skal være sunde, lydige og have overskud for at komme i betragtning. Hund og ejer skal blandt andet igennem et lægetjek hos dyrlægen og et besøg hos en adfærdskonsulent, som undersøger hundens temparement - om den er glad for kontakt til andre mennesker, og om den er robust.

quote Det er vigtigt at vi undersøger, om hunden har lyst til at lave det her arbejde

Galina Plesner, projektchef i TrygFonden

Læs også
Kæmpe hundelegeplads indviet i Vipperød: - Jeg bliver virkelig varm om hjertet
Læs også
Kæmpe hundelegeplads indviet i Vipperød: - Jeg bliver virkelig varm om hjertet

- Det er vigtigt, at vi undersøger, om hunden har lyst til at lave det her arbejde, for hvis man tager den med ud systematisk en gang om ugen, og den faktisk ikke synes, det er sjovt og bliver bange for det, så bliver det en rigtig dårlig oplevelse for både hund, hundejer og den ældre.

Hundejer: - Vi har overskud til at glæde andre

Èn af de hundejerere, der søndag har lagt vejen forbi er Laila Nygaard fra Ringsted og hendes hund Gismo, som netop er kommet igennem nåleøjet og blevet godkendt som besøgshund.

- Det er både for ham og for mig, så vi kan komme ud og give noget til andre, for vi har overskuddet til det. Det er der mange, der ikke har, men det har vi. Vi kan komme ud og glæde nogle, siger Laila Nygaard.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Laila Nygaard har meldt sin huns Gismo som besøgsven, fordi hun mener, at de begge kan være med til at glæde andre.
Laila Nygaard har meldt sin huns Gismo som besøgsven, fordi hun mener, at de begge kan være med til at glæde andre. Foto: Katja Gasiorowski - TV2 ØST

Laila Nygaard tror på, at ordningen vil gøre noget godt for Gismo.

- Jeg gør meget ud af, at hunde også har det godt. Gismo har for eksempel også en legekammerat for at komme ud og opleve noget andet, så det er også for at hunden får lidt indhold i sit liv. Jeg har ikke selv børn, så hundene er blevet mine børn, så de skal også have det godt og udfordres, siger Laila Nygaard.

Når man ikke har en stor familie...

Men det er ikke kun for Gismos skyld, at hundeejer Laila Nygaard er troppet op til dagens optagelsesprøve. 

quote Jeg har ikke selv børn, og hundene er blevet mine børn, så de skal også have det godt 

Laila Nygaard, hundejer

Troels Hansen sammen med hunden Frank
Læs også
Hunden Frank hjalp kvinde ud af selvmordsforsøg - nu får den pris for sin heltegerning
Troels Hansen sammen med hunden Frank
Læs også
Hunden Frank hjalp kvinde ud af selvmordsforsøg - nu får den pris for sin heltegerning

- Jeg kommer forhåbentlig også til at høre nogle historier og opleve andre mennesker og høre deres livshistorie. Det er jo ikke kun os, der kommer og giver noget. Jeg regner med, at der også bliver givet tilbage, siger hun.

- Når man ikke har en stor familie omkring sig, er det godt at komme ud og få noget input udefra, tænker jeg.

Laila Nygaard og hunden Gismo er ikke de eneste, der får det grønne godkendelsesstempel i dag. TrygFonden godkender nemlig omkring 70 procent af alle besøgshunde.

- Det er gået rigtig godt. Vi har fået nogle dejlige hunde, som gik igennem her til morgen, men vi har også haft nogle hunde igennem, sm var lidt for unge. Vi vil helst have én med lidt ro på, siger projektchef for TrygFonden Galina Plesner.


Nyhedsoverblik