Hospital har haft sit eget brandvæsen siden 1977 - nu lukker det

03:14

I 15 år har brandbilen her passet på Epilepsi-hospitalet Filadelfia i Dianalund. Men nu har tiden overhalet hospitalets brandværn - og det er på tide at sige farvel til den flotte, røde Mercedes. Video: Søren Kiehn - TV ØST

Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund lukker deres eget bedriftsbrandværn og har allerede slukket den allersidste brand.

Det er hylende trist, at Filadelfias interne brandberedskab for sidste gang er hoppet i uniformen og slukket en ildebrand. I hvert fald hvis man spørger de sidste aktive brandmænd – Brian, Jesper og Bent.

- Det er jo lidt vemodigt efter de mange år, siger Bent Christensen, der har været brandmand på institutionen i 23 år.

På Filadelfia har de siden 1897 hjulpet patienter med blandt andet epilepsi og erhvervet hjerneskade. Hospitalet ligger i naturskønne omgivelse ved Dianalund på Vestsjælland. Hospitalet fylder godt i landskabet - og derfor har det siden 1977 haft sit eget, interne brandberedskab.

(...) der er ikke lige så meget brug for os mere, som der har været.

Bent Christensen, brandmand, Filadelfia

Det lille brandberedskab består af medarbejdere, som rykker ud, når der opstår brand, lyder alarmer og lignende. Men nu har moderne og smart teknologi overhalet dem, og det har epilepsihospitalet i Dianalund taget konsekvensen af.

- Teknikken med røgdetektorer og brandalarmering er heldigvis blevet bedre med årene, så der er ikke lige så meget brug for os mere, som der har været, siger Bent Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Brandbilen har været i brug i 15 år på Filadelfia. Tidligere har den været på Orø og i København. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Vestsjællands Brandvæsen tager over

Når en alarm går på Filadelfies, er den i først omgang gået til brandcentralen og videre til brandstationen i nabobyen Ruds Vedby. Samtidig har alarmen lidt i lommen på Filadelfias tre brandmænd. Typisk har det interne brandberedskab kunnet være på pletten godt 10 minutter før Vestsjællands Brandvæsen. Fremover er det dog udelukkende Vestsjællands Brandvæsen, der tager sig af eventuelle brande og alarmer på Filadelfia.

- Førhen var vi gerne ude en 8-10 gange om året til diverse udkald her, men de seneste år har vi kun været ude én gang om året, forklarer Bent Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Brandbilen fra er fra 1974 og ikke videre komfortabel - men alle funktioner er intakte. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Sidste gang Brian Jønsson, Jesper Truelsen og Bent Christensen fik lov at hoppe i uniformen var, da der udbrød brand i en brødrister på institutionen.

Værst stod det dog til i 2010, hvor hospitalet brændte så omfattende, at der måtte tilkaldes redningskøretøjer fra Sorø og Næstved.

En dengang 39-årig skizofren kvinde og tidligere patient på psykiatrihospitalet i Dianalund erkendte i sin tid, at hun satte ild til et gardin i hospitalets opholdsrum, så store dele af hospitalet udbrændte.

Artiklen fortsætter under billedet

Filadelfias gamle brandbil har kørt sin sidste tur. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Vemodigt at sige farvel

Selvom lukningen koster et vemodigt farvel til den gamle brandbil, så er brandmændene indstillet på, at Filadelfias brandvæsen nu er et overstået kapitel.

Alle funktioner er intakte. Den er lige blevet synet for tre uger siden.

Bent Christensen, brandmand, Filadelfia

- Det var jo en del af vores liv, vi var vant til. Men når vi ikke kan skaffe mandskab til at forny brandvæsenet, så er det nok det bedste, siger Brian Jønsson.

Artiklen fortsætter under billedet

Bent Christensen håber, at en samler vil tage sig kærligt af den gamle brandbil. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Den gamle brandbil - en Mercedes 608 D - blev bygget til Københavns Brandvæsen i 1974. Efterfølgende har den fungeret som brandbil på øen Orø i Isefjorden, indtil den for 15 år siden kom til Filadelfia.

- Alle funktioner er intakte. Den er lige blevet synet for tre uger siden. Den kører fint, og den kunne såmænd også have kørt videre, forklarer Bent Christensen.

For nyligt er den gået gennem syn, og man håber, at en samler vil få øjnene op for den ikoniske brandbil.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App