Holdt han sit valgløfte? Borgmester ville sikre bedre service til handicappede

For fire år siden stod Birgitte Larsen fra Rye frem i debatten. Hun ville have bedre vilkår for sin handicappede søn. Borgmester siger, at kommunen har oppet sig

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er fire år siden, at Birgitte Larsen fra landsbyen Rye ved Gørlev gik i forsvar for sin multihandicappet søn. Det skete under en valgdebat på TV ØST til kommunalvalget i 2013.

Dengang kæmpede familien en kamp om at få Kalundborg Kommune til at betale 20 spisesmækker. En sag, som Birgitte Larsen endte med at tage til ankestyrelsen, fordi kommunen nægtede at betale.

quote Er I slet ikke interesseret i at hjælpe og støtte i stedet for at forpeste hverdagen for os

Birgitte Larsen, Rye

- Er det meningen, vi skal fortsætte med at bruge to-tre år i Ankestyrelsen hver gang, vi søger en lille ting? Er I slet ikke interesseret i at hjælpe og støtte i stedet for at forpeste hverdagen for os med de her ting?, spurgte Birgitte Larsen politikerne i Kalundborg Kommune om i debatten på TV ØST.

Birgitte Larsen fortæller i dag, at hun ønsker, at hendes søn får nogle ordentlige livsvilkår ligesom alle andre mennesker gør.

Borgmester: Vi er blevet bedre

I debatten slog borgmester Martin Damm (V) på, at kommunalbestyrelsen netop havde givet 53 millioner ekstra til handicapområdet.

- Det der optager os meget er, hvilken service får borgerne i sidste ende. Det vi gerne vil er at de penge, vi bruger på det her område kommer ud som service i sidste ende, sagde han dengang til TV ØST. 

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune.
Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune. Foto: TV2 ØST

Men det har man ikke mærket meget til, mener Berit Andersen fra Ubby. Hendes søn, Alex, er også er multihandicappet.

Fem gange har hun anket Kalundborg Kommunes beslutning angående personlig hjælp til Alex. Kommunen vil ifølge Berit Andersen nemlig ikke bevilge den hjælp, som familien har brug for.

- Det gør mig rigtig irriteret, det gør mig rigtig gal, og jeg synes, at man er fuldstændig uden retssikkerhed i Danmark, når man står i den situation. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at der ikke er nogle sanktionsmuligheder over for kommunen, siger Berit Andersen.

Flere fejl i kommunens afgørelser

I Kalundborg Kommune har ankestyrelsen fra 2013 til 2016 omgjort omkring 30 procent af sagerne på social- og beskæftigelsesområdet, fordi der enten var fejl i kommunens afgørelse eller fordi kommunen har overset væsentlige oplysninger.

Det viser en opgørelse lavet af DR. Og spørger man borgmesteren, så var der problemer - engang.

quote Når der bliver klaget, så får vi faktisk medhold i de fleste sager, så på den måde synes jeg, at vi har hævet kvaliteten

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

- Dels havde vi for lange sagsbehandlingstider generelt, og så havde vi også en del sager, som blev omgjort i ankestyrelsen. Altså hvor vi ikke havde fagligheden helt med os, siger Martin Damm.

Antallet af sager, som bliver anket har siden været støt faldende. Siden marts er kun 55 sager på handicapområdet havnet hos ankestyrelsen. 

- Det antal klager, vi ser, er faldende, og når der bliver klaget, så får vi faktisk medhold i de fleste sager, så på den måde synes jeg, at vi har hævet kvaliteten. Vi har også ansat flere socialrådgivere, siger Martin Damm.

Fik medhold fra Ankestyrelsen 

Mødrene er dog langt fra enige i den betragtning.

- Det har vi i hvert fald ikke kunne mærke. Tværtimod, siger Berit Andersen. 

Læs også
Holdt han sit valgløfte? Borgmester lovede bus til yderområder
Læs også
Holdt han sit valgløfte? Borgmester lovede bus til yderområder

Birgitte Larsen endte i sin tid med et medhold fra Ankestyrelsen over for Kalundborg Kommune, og hvis det bliver nødvendigt, så agter hun at gå samme vej - igen

- Så længe jeg kan se hjemme hos os, at det er lige besværligt hver gang, jeg skal bede om et eller andet, så bliver jeg ved. Jeg bliver sgu vred over det, at vi ikke har råd til at behandle dem ordentligt, siger Birgitte Larsen. 


Nyhedsoverblik