Holbæk Sygehus vinder pris for behandling af knogleskørhed

Knogleskørhed kan behandles, og det er de så gode til på sygehuset i Holbæk, at deres kolleger i udlandet har givet dem en sølvmedalje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis Holbæk Sygehus ville, kunne de sagtens sætte en sølvstjerne op på facaden af Osteoporose-klinikken, hvor man behandler knogleskørhed.  

Afdelingen har nemlig modtaget en sølvmedalje for deres arbejde, og anerkendelsen kommer fra osteoporose- lægernes internationale sammenslutning. 

- Det er dejligt at blive målt af nogen andre, på objektive kriterier, og få at vide, at det, man gør, er godt nok, siger professor ph.d. Bo Abrahamsen, der som medicinsk overlæge er tilknyttet klinikken.  

Knogleskørhed er en lumsk sygdom. Man kan ikke selv mærke det, hvis ens knogler er begyndt at smuldre.

Ulla opdagede sygdommen ved et tilfælde

Ulla Schmidt fra Holbæk lærte det på den hårde måde, da hun en faldt over sin datters hund. Men det viste sig at være held i uheld.

Lægen der satte hendes skulder sammen anede uråd og sendte hende videre i systemet, til behandling for knogleskørhed. Det er den slags historier, der har udløst sølvbeviset. Nu sigter afdelingen endnu højere

- Grunden til at vi ikke allerede har guld er, at der er en type knogleskørhed vi ikke er gode nok til at finde, siger Bo Abrahamsen. 

Skal afdelingen have guld, skal de mennesker, der lever med sammenfald i rygsøjlen på grund af knogleskørhed, også i behandling

Tegn på knogleskørhed kan ifølge Bo Abrahamsen være, hvis man pludselig ikke kan nå en hylde i et skab, hvis man oplever at være 5 centimeter lavere, end man plejer at være, så kan det være tegn på, at rygsøjlen er faldet sammen.

Slap for skrækken

Ulla Schmidt slap for den skæbne. Hun er i behandling, og det kan andre også komme, hvis de praktiserende læger kommer med i jagten på knogleskørhed. For eksempel kan røntgenbilleder af lunger afsløre sygdommen. 

Men Ulla Schmidt er ikke et enestående eksempel. Næsten en halv million danskere lever med knogleskørhed i det skjulte.

- Jeg blev faktisk glad for, at man fandt ud ag det. Nu er jeg forberedt på, at jeg skal træne og nyde livet, siger Ulla Schmidt. 

Og spørger man hende, om der skulle sidde stjerner på sygehuset, siger Ulla Schmidt:

- Hvis jeg skulle give afdelingen her nogen stjerner, så skulle det være guld og de skulle have fire af dem. 


Nyhedsoverblik