Holbæk sygehus hædret for behandling af knogleskørhed

Alt for mange ved ikke, de lider af knogleskørhed. Men på Holbæk sygehus har de fundet en metode til at opdage sygdommen tidligt. Det skriver DR Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Knogleskørhed skal opdages så tidligt som muligt. Det er Holbæk Sygehus så dygtige til, at de som det første sygehus i Danmark har fået sølvanerkendelsen af Den Internationale Osteoporoseforening IOF.

Sygehuset sørger nemlig for et godt samarbejde mellem akutafdelingen, ortopædkirurgisk afdeling og medicinsk afdeling, så alle patienter over 50 med mistanke om knogleskørhed får tilbudt en scanning.

- Det er utroligt vigtigt at man finder ud af, at folk har knogleskørhed. For ligesom med type 2 diabetes, går der masser af folk rundt og har knogleskørhed, uden at de er klar over det, siger professor og overlæge på Holbæk sygehus Bo Abrahamsen til DR Sjælland.

På landsplan er der over en halv million danskere der lider af knogleskørhed, men kun hver femte er i behandling.

- De behandlinger man kan bruge imod knogleskørhed halverer risikoen for at brække noget, så det er temmeligt ærgerligt, at der er folk der kan have knogleskørhed uden at vide det. Derfor skal vi helst opdage det allerede første gang, patienterne kommer til os med knoglebrud, siger Bo Abrahamsen til DR Sjælland.

Osteoporose er i følge Osteoporoseforeningen en knoglesygdom, der skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år.

Sygdommen har ingen synlige ydre tegn, men svækker knoglerne indefra. Resultatet er porøse og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker. Deraf navnet Knogleskørhed.

 


Nyhedsoverblik