Holbæk Kommune kritiseres skarpt: Sagsbehandling af Kundbypigen svigtede

En ekspert i socialsager kritiserer i skarpe vendinger Holbæk Kommunes håndtering af Kundbypigen. De skulle have hjulpet familien langt bedre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holbæk kommune svigtede den 15-årige Kundbypige og hendes familie – og lemfældig sagsbehandling betød, at pigen fik det stadig mere svært og at tiltag til at bremse pigens radikalisering ikke blev taget. Det fortæller DR Nyheder.

Trine Schultz, lektor ved Aalborg universitet med speciale i socialsager, har gennemgået pigens sag i Holbæk Kommune, og har fundet en hel række alvorlige fejl. Hun mener, at man tidligt kunne have grebet ind og have hjulpet både pigen og hendes familie.

Holbæk Kommune erkender overfor DR fejl i sagsbehandlingen, men fastholder, at deres strategi overordnet var rigtig. Havde man grebet resolut ind, så var pigen nemlig blevet endnu mere radikaliseret, mener kommunen.

Dømt for terror

Mens kommunen ventede på resultatet af deres strategi slog igennem fik sagen i stedet den konsekvens, at politiet - angiveligt efter et tip fra en amerikansk militær efterretningstjeneste - rykkede ud 13. maj 2016 og anholdt den dengang 15-årige pige. Siden blev hun dømt for at forberede en terrorhandling.

I pigens hus fandt politiet de kemikalier, som pigen havde indkøbt til at fremstille sprængstoffet TATP. Det er et sprængstof, som er let at lave, men som er stærkt ustabilt. På grund af dets ekstremt farlige karakter kaldes det for Satans Mor blandt politiet.

Pigen havde ifølge dommen som mål at rette et terrorangreb på både Sydskolen i Fårevejle og mod den jødiske skole Carolineskolen i København. 

Pigen blev også dømt for et angreb på den institution, hvor hun under sin varetægtsfængsling var anbragt. Her stak hun en pædagog ned med et stykke knust spejlglas.

Kundbypigen er idømt otte års fængsel. 


Nyhedsoverblik