Holbæk byder på Danmarks mest nervepirrende afhoppervalg

Nedskæringer på kernevelfærd og en ny sportsby til mere end 325 millioner kroner. TV ØST giver dig overblikket i Holbæk Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Der var en, der var to, der var tre, der var fire, der var fem på cykeltur.

De fleste kender sangen om de ti små cyklister, der en efter en faldt fra på en lang og ond cykeltur. Det er lidt på samme måde med byrådet i Holbæk Kommune. Ingen er decideret røget i svinget, men der er vendt godt og grundigt op og ned på startfeltet.

quote Hverken politikerne selv eller iagttagerne er villige til at sætte penge på, hvem der vinder eller taber valget

 

I begyndelsen af 2014 satte 31 mænd og kvinder sig omkring bordet på rådhuset. Siden har en femtedel af dem skiftet cykel og sidder nu til bords med nye partifarver på trøjen.

Helt konkret har de to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, nærmest blødt kandidater i en byrådsperiode, der har budt på store økonomiske vanskeligheder og interne slagsmål. For enden af bordet sidder Venstreborgmester Søren Kjærsgaard, og han skal ikke blive alt for knyttet til den plads, ser det ud til.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Selvom Søren Kjærsgaard har siddet i to sammenhængende valgperioder, så er intet sikkert ved kommunalvalget. Faktisk er ingen, hverken politikerne selv eller iagttagerne, villige til at sætte penge på, hvem der vinder eller taber den sidste spurt den 21. november. Alt er åbent, lyder vurderingerne.

Seks mandater er gået til de andre

To ord spiller en nøglerolle i valgkampen: Økonomi og Sportsby. Det kan for mange være svært at blive klog på, hvordan det hele hænger sammen. Det afhænger groft sagt af, hvilken politiker man spørger.

quote Det omfattende forbrug har bragt kommunen tæt på at komme under administration af Økonomi- og Indenrigsministeriet

 

Det har økonomisk set været nogle hårde år for Holbæk Kommune, der har skåret ned overalt, samtidig er millionbyggeriet af Holbæk Sportsby gået i gang. Det nye svømme-, idræts- og sundhedscenter skal stå klart sydvest for Holbæk by i 2019, og det kommer til at koste over 325 millioner kroner. I 2016 kunne borgmesteren melde ud, at 19 ud af 31 byrødder havde stemt for det store byggeri. Så skulle alt jo være godt.

Men vejen dertil har været brolagt med alvorlige forhindringer. Venstre har blandt andet mistet to af sine profiler i forbindelse med sagen om sportsbyen. Både Søren Stavnskær og Christian Ahlefeldt-Laurvig valgte at forlade partiet og i stedet stille op for Liberal Alliance.

Deres exit var en direkte konsekvens af, at de ikke ville stemme for sportsprojektet, som, de mente, var økonomisk uansvarligt. Det var selvom, at deres eget partis borgmester stod i spidsen for projektet.

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Holbæk Kommune kommer til at stå for et af de mest spændende valg. For det første er de to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, blevet mindre i valgperioden, hvilket blandt andet har ført til dannelsen af det nye parti Lokallisten. For det andet er Holbæk blevet udråbt til landets fattigste kommune som følge af store satsninger og en enorm regnefejl.
     
  • Kritikere mener ifølge Berlingske, at problemerne blandt andet kan tilskrives beslutningen om at bygge et kæmpestort sportscenter til mere end 325 millioner kroner. Derudover kunne Nordvestnyt i maj fortælle, at kommunens administration har begået en regnefejl på 148 millioner kroner i årets likviditetsprognose. Det var penge, som kommunen troede, den havde.
     
  • Holbæk er ifølge Berlingske fattigst, når man måler på, hvor mange penge der er i kassen til at betale kommunens udgifter, det vil sige likviditeten. Den er omkring 40 millioner kroner. Fordeles likviditeten på de knap 70.993 borgere, er der kun 583 kroner per indbygger med udgangen af andet kvartal i år. Til sammenligning har Lolland Kommune, der tidligere har været regnet som landets fattigste, 2.613 kroner per indbygger i kommunekassen.
     
  • Holbæk, der i mange år var ledet af Radikale Venstre, fik i 2009 et Venstre-ledet byråd med borgmester Søren Kjærsgaard (V) i spidsen. han vandt også valget i 2013 via et samarbejde med Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. Men i valgperioden har Venstre mistet to mandater til Liberal Alliance og er nede på ti, mens Socialdemokratiet har sagt farvel til fire.
     
  • Lokallisten mener, der er brug for en ny måde at føre politik på og har sammen med Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti fremlagt et fælles bud på en genopretningsplan, der skal skabe ro og stabilitet om kommunens økonomi.
     
  • I april lancerede Socialdemokratiet landets yngste borgmesterkandidat i den 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen. Dermed er hun formentlig førsteudfordrer til Venstre-borgmester Søren Kjærsgaard. Hun satser på, at fokus på kommunens økonomi kan fravriste Venstre borgmesterposten og give Holbæk sin første S-borgmester i 25 år.
     
  • Radikale Venstre, der i valgperioden har fået et medlem fra Socialdemokratiet, har Emrah Tuncer som borgmesterkandidat. SF, der ikke er repræsenteret i byrådet, er i valgforbund med Enhedslisten. Dansk Folkepartis spidskandidat er 1. viceborgmester John Harpøth. Hos Liberal Alliance er Søren Stavnskær, der oprindelig blev valgt for Venstre i 2013, borgmesterkandidat.

Kilde: Ritzau

Det var også sportsbyen, der førte til et indædt opgør i den socialdemokratiske gruppe, hvor intet mindre end fire ud af ti mandater har skiftet gruppe undervejs i processen. Steen Klink Pedersen hoppede over til Dansk Folkeparti, Solvej Pedersen gik til Radikale Venstre, mens den forhenværende borgmesterkandidat Sine Agerholm sammen med kollegaen Finn Martensen også smuttede fra partiet.

De to sidstnævnte har sidenhen startet deres egen lokalliste, hvor Agerholm nu er borgmesterkandidat.

Slåskamp om pengene

Diskussionen om Holbæk Sportsby bunder helt konkret i økonomi, der bliver valgets store temaer.

For det omfattende forbrug har bragt kommunen tæt på at komme under administration af Økonomi- og Indenrigsministeriet, og løsningen har været den klassiske: Store besparelser på stort set alle velfærdsområder. Daginstitutioner, skoler, plejehjem og andre institutioner blev tvunget til at spare på blandt andet papir og vikartimer til de ældste elever.

quote I krogene hvisker folk om mafiametoder med den famøse pistol for panden

 

Det fik borgerne til at svare igen.

Holbæk Kommune overgås eksempelvis kun af Lolland og København kommuner, når det gælder flugten af elever fra folkeskolerne over til privatskolerne. Samtidig har nedskæringerne på daginstitutionsområdet været så omfattende, at flere forældre har deltaget i byrådsmøder for at forsøge at forpligte politikerne på, at der ikke bliver skåret i næste års budget.

Men er det klogt i et sådan et økonomisk klima at opføre en sportsby til mere end 325 millioner kroner, spørger de kritiske modstandere. De forslår, at kommunen i stedet skal reparere eksisterende anlæg. Svaret på den kritik er kort. Pengene er nemlig allerede fundet.

Borgmester med pistolen for panden

Uanset hvad så har kampen om Holbæk Sportsby, der har stået på siden 2014, ført et bundfrossent politisk klima med sig, hvor åbne læserbrev i byens avis mellem de stridende partere er hverdagskost.

Især årets budgetforhandlinger har været en forbitret omgang. Borgmester Søren Kjærsgaard (V) blev ifølge flere kilder præsenteret for et budgetforlig udarbejdet primært af Lokallisten og Radikale Venstre.

quote Der kan stadig rumstere gammelt nag i krogene hos Socialdemokratiet

 

I krogene hvisker folk om mafiametoder med den famøse pistol for panden. Men det er kun politikerne selv, der ved, om Kjærsgaard og Venstre fik sat en pistol for panden med beskeden om, at enten tager du det her, vi har lavet, ellers kan du godt glemme at få et budget igennem.

En ting er dog sikkert. Klimaet er blevet koldere efter budgetforhandlingerne, selvom det endelige budget på papiret repræsenterer et enigt byråd.

De vil alle sammen være borgmester

Den store ration i byrådet har skabt en lang liste over borgmesterkandidater, der kæmper om at positionere sig selv.

quote Flere vurderer, at borgmesteren ikke har udøvet god politisk ledelse eller udvist rettidig omhu, da han, som nogle siger, pressede millionprojektet med sportsbyen igennem 

 

Den nuværende borgmester, Søren Kjærsgaard, havde ganske vist en god første valgperiode fra 2009 til 2013. Men hans anden periode har været besværlig, og der er lagt op til en hård valgkamp, hvor få støtter venstremanden.

Flere vurderer, at Kjærsgaard ikke har udøvet god politisk ledelse eller udvist rettidig omhu, da han, som nogle siger, pressede millionprojektet med sportsbyen igennem til trods for de dystre budgetter og nedskæringer.

Overfor ham står Sine Agerholm, der to gange tidligere har tabt til den siddende borgmester. Agerholm har ry for at være dygtig til disciplinen kommunaløkonomi, hun har desuden med sit nye parti fundet sammen med Radikale Venstre, som historisk set står godt i Holbæk Kommune.

Byrådet i Holbæk Kommune

Byrådets 31 medlemmer er dags dato fordelt sådan:  
 
  • ​Venstre: 10
  • Socialdemokratiet: 6
  • DF: 5
  • Radikale Venstre: 3
  • Liberal Alliance: 2
  • Enhedslisten: 2
  • Uden for partierne: 2
  • Det Konservative Folkeparti: 1

Kilde: Holbæk Kommune

Indtil Søren Kjærsgaard kom til magten, sad Radikale Venstres Jørn Sørensen som borgmester i 16 år. Spørgsmålet er bare, om netop Radikale Venstre vil pege på Sine Agerholm som borgmester, for de radikales egen leder, Emrah Tuncer, her nemlig også borgmesterdrømme.

Derfor skal Sine Agerholm ikke føle sig sikker på noget. Der kan stadig rumstere gammelt nag i krogene hos Socialdemokratiet, som hun forlod efter at have kritiseret sine byrådskolleger for at stemme for Holbæk Sportsby, selvom hun advarede om økonomien i projektet.

Danmarks yngste borgmesterkandidat

Nu er spørgsmålet, om Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat, Christina Krzyrosiak Hansen, der i en alder af 24 år er Danmarks yngste borgmesterkandidat, kan føre partiet ind på borgmesterkontoret.

Den unge socialdemokrat beskrives som ambitiøs, men flere vurderer hende en smule for uerfaren til at vinde spillet i en kommune, hvor miljøet er giftigt. Hun står desuden i spidsen for et blødende parti, der som tidligere nævnt mistede fire ud af ti mandater i denne valgperiode.

Men hvis man skal vinde i Holbæk Kommune, skal man kunne tælle til 16 mandater. Borgmester Søren Kjærsgaard kan, som det ser ud på nuværende tidspunkt, tælle til 15, hvis Dansk Folkeparti vil lege på valgnatten. Det vil de måske. DF’s spidskandidat John Harpøth siger ganske vist selv, at han går efter borgmesterposten, men ifølge flere kilder, TV ØST har talt med, så er det næppe sandsynligt, at han får den. 

quote Den unge socialdemokrat beskrives som ambitiøs, men flere vurderer hende en smule for uerfaren til at vinde spillet i en kommune, hvor miljøet er giftigt

 

Men selv hvis Harpøth peger på borgmesteren, ligner valgnatten ikke et oplagt smash for Søren Kjærsgaard. Der mangler et mandat, hvis 15 skal blive til 16 mandater og dermed udløse en borgmesterkæde de næste fire år.

Det Konservative Folkeparti er i teknisk valgforbund med Lokallisten og har efter alt at dømme ikke tænkt sig at bakke op om Kjærsgaard. På papiret ville Liberal Alliance være en oplagt sengekammerat, men det borgerlige parti har selv borgmesterdrømme og består desuden af udbrydere fra Kjærsgaards eget parti, Venstre.

Derfor er venstreborgmesteren i udgangspunktet alene. Men han er ikke mere alene end alle de andre borgmesterkandidater, som heller kan tælle til 16 mandater.

Sagt med andre ord. Der er ingen matematisk formel for, hvordan valgnatten forløber i Holbæk Kommune. Ingen ved reelt, hvordan man cykler sejren hjem, og slet ikke, hvordan man får det til at se let ud på vej op ad bakken. Der er lagt op til spænding og udbrud på valgtouren i nordvest. 

TRE STORE TEMAER VED VALGET 

  • Byrådet er sprunget i luften i forhold til det byråd, der konstituerede sig ved sidste valg. Her satte 31 byrådspolitikere sig omkring bordet på Holbæk Rådhus. Siden har en femtedel af dem skiftet parti. De to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, har nærmest blødt kandidater i en byrådsperiode, der har budt på store økonomiske vanskeligheder og interne slagsmål. Alt kan ske ved dette valg.
     
  • Det helt store tema bliver økonomien. Holbæk Kommune har i år været tæt på at komme under administration på grund af lavvande i kommunekassen og besluttede i september at hæve skatten med 43,5 millioner kroner. Samtidig har byrådet vedtaget at bygge en sportsby til mere end 325 millioner kroner, og den økonomiske prioritering har skabt vrede blandt borgere og byrødder.
     
  • Den økonomiske situation har især ramt folkeskolerne, hvor både lærere og forældre frygter, at besparelserne på området vil gå ud over niveauet i undervisningen. Flere forældre måtte eksempelvis bruge penge fra klassekassen, fordi der ikke var råd til bøger til børnene. Holbæk er desuden, bortset fra København og Lolland kommuner, den kommune, hvor flest skoleelever smutter fra folkeskole over til privatskolen. 

Nyhedsoverblik