Højesteret hæver straf i stalker-sag fra Ringsted

Ekskærestens stalking har haft store konsekvenser for både Ann-Sofie Bjørk (billedet) og hendes mor, Bitten Bjørk. Foto: TV2

Ekskærestens stalking har haft store konsekvenser for både Ann-Sofie Bjørk og hendes mor, Bitten Bjørk. Foto: TV2

1 af 2

Højesteret hæver straffen i en sag om grov stalking fra fængsel i ni måneder til et år og tre måneder.

Onsdag middag faldt der dom i den første stalkersag i Danmark. Højesteret har valgt at hæve landsrettens straf på ni måneders fængsel til et år og tre måneders fængsel. 

I lang tid blev Ann-Sofie Bjørk stalket af sin ekskæreste, der blandt andet stjal og dræbte hendes og morens to hunde.

I 2017 blev ekskæresten idømt ni måneder fængsel for en lang række forhold med relation til stalking. Landsretten stadfæstede dommen og i dag faldt der så dom i sagen i Højesteret.

Tiltalte - Ann-Sofie Bjørks ekskæreste - havde som led i stalkingen i 16 tilfælde overtrådt et tilhold mod at kontakte Ann-Sofie Bjørk. I 27 tilfælde havde han overtrådt et forbud mod at opholde sig i området omkring hendes bopæl, og overtrædelserne blev begået i en periode på ca. et år. 

Inden han fik tilhold, havde han brudt ind i Ann-Sofie Bjørk og hendes mors ejendom og stjålet smykker og to hunde, som han aflivede på bestialsk vis. 

Desuden havde han fremsat trusler overfor Ann-Sofie Bjørk og havde forsøgt at påkøre hende og hendes mor. 

Det var sagens grovhed og omfang og den lange tid, det stod på, der gjorde, at Højesteret valgte at hæve straffen fra ni måneder til et år og tre måneder.

Se mor og datters reaktion på dommen her. Artiklen fortsætter efter videoen.

03:07 Luk video

Stjal hunde og slog dem ihjel

Sagen tager sit udspring tilbage i 2016. Dengang 19-årige Ann-Sofie Bjørk indledte over sommeren et forhold til en lidt ældre fyr. Men forholdet varede kun kort tid, da han ifølge Ann-Sofie Bjørk havde et stort behov for at kontrollere hende.

Han begyndte derefter at forfølge og opsøge både Ann-Sofie og hendes mor, Bitten Bjørk.

En dag i oktober 2016 kom Ann-Sofie Bjørk og Bitten Bjørk hjem. Der havde været indbrud, og begge deres hunde var væk. Hundene blev få dage efter fundet af politiet i ekskærestens bagagerum. Stukket ihjel.

Ann-Sofie Bjørks ekskæreste stjal og dræbte hendes hunde, Mickey og Malou. Politiet fandt de knivdræbte hunde i hans bagagerum. Foto: TV 2

- Jeg glemmer aldrig, hvor forfærdeligt det var, har Bitten Bjørk tidligere sagt om den periode.

Dømt i byretten og landsretten

Den 15. november 2017 blev ekskæresten idømt ni måneders fængsel for overtrædelse af sit polititilhold og for at have voldt nærliggende fare for Ann-Sofie Bjørk og hendes mor i trafikken. Han blev desuden frakendt sin førerret. Og den straf var Østre Landsret altså enig i året efter.

Men onsdag har Højesteret altså valgt at hæve straffen på ni måneders fængsel til et år og tre måneders fængsel. 

Dagens dom kommer ikke bag på David Francis Lublin, der er forsvarer for den dømte. 

- I landsretten kunne min klient og jeg allerede se i hvilken retning vindene blæste. Vi var godt klar over,  at der var en risiko for, at straffen kunne blive skærpet, da sagen endte i højesteret.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App